Waar ben je naar opzoek?

Ik verbrak deze 8 regels van het ouderschap. En jij zou het ook moeten doen!

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Ik verbrak deze 8 regels van het ouderschap. En jij zou het ook moeten doen!

Als je zwanger bent kun je je niet voorstellen hoe je opvoeding ter discussie wordt gebracht als je eenmaal ouder bent. Hoe mensen over je keuzes vallen, andere mama’s je compleet afbranden (ja die moeders kunnen er wat van) en je keuzes constant onder de loep worden genomen. Er is er altijd iemand die het beter weet en vindt hoe je het vooral niet moet doen. Als ik één ding wel heb geleerd is om mijn moederhart te volgen. ‘Regels’ of niet… ik doe wat goed voelt en wat mijn kind nodig heeft. Opvoeden doe je niet uit een boekje…

Lees ook: 10x wat je beter niet kan zeggen tegen een jonge moeder

Jonkie!

Ik was 22 jaar toen ik voor het eerst moeder werd. Ik val in de categorie ‘jonge moeders’. Deze week ben ik alweer 7 jaar moeder. In die jaren heb ik heel wat geleerd. Wat mij vooral bij is gebleven om NIET naar anderen te luisteren. Ik wil best naar advies luisteren maar doe toch wat voor mij en mijn kind(eren) het beste voelt. Of het nu in de boekjes staat of helemaal zelf verzonnen is… ik volg mijn moederhart. Die weet het altijd het beste.

Rot op met je regels!

Maar goed… toen ik 22 jaar was wist ik echt niet waar ik het over had. Mijn kind huilde? Ik voelde dat ik hem moest troosten maar men zei dat ik hem vooral moest laten huilen. Ik zou hem anders teveel verwennen. Mijn moederhart brak. En zo waren er meer dingen. Ik was een wrak; lichamelijk en emotioneel en niet voor rede vatbaar. Onbewust creëerde ik mijn eigen regels waar ik niet achter kon staan. Totdat het moederschap verder vorderde en ik schijt kreeg aan iedereen…

Toen ik dat inzicht kreeg heb ik meteen met deze ‘regels’ gebroken. Regels die mij door anderen waren opgelegd. En ik kan je adviseren het ook te doen. Het is een advies dus je moet het uiteindelijk zelf weten 😉

Het voelt bevrijdend!

Regel 1: Gij zult niet samen slapen (co-sleeping)

Nachten met een baby in mijn arm zitten of een kind terug naar bed moeten sturen. Ik vond dat ze in hun eigen bed moesten slapen want iedereen om mij heen vond dat ook. Totdat ik compleet uitgeput was en met regelmaat één of meerdere kinderen in ons bed sliepen. We kochten zelfs een groter bed want het werd toch wel wat krapjes. Inmiddels slapen ze redelijk goed en komt er af en toe nog iemand bij ons liggen. Maar dit is het beste wat ik ooit gedaan heb: samen slapen.

Lees ook: Samen slapen (met kind)

Regel 2: Gij zult geen kunstvoeding geven

Ik heb met veel pijn en moeite borstvoeding gegeven. Het hoorde zo dus ik vond dat ik het moest doen. Ik voelde mij ontzettend schuldig als ik er alleen al aan dacht om te stoppen. Met veel ellende ging ik door. Kind niet blij. Mama niet blij. Toen ik eenmaal besloot over te stappen op kunstvoeding werd ik een ander mens. Zo kon het dus ook!

Als er ooit een vierde komt (maar die komt er niet) dan weet ik één ding zeker: Ik ga niet opnieuw deze struggles aan. Ik ga geen borstvoeding geven.

Lees ook: Nee! Ik geef geen borstvoeding!

Regel 3: Gij zult uw kind geen suiker toedienen

Want van suiker ga je dood.
Ehm ja… ik ben wel voorzichtig met suikers, E-nummers en eet graag gezond. Koken uit pakjes en zakjes doe ik amper. Maar echt… suikerloos door het leven gaan? Niet nodig! De kunst is om het bewust te nuttigen en met mate.

Regel 4: Gij zult alleen maar organisch, biologisch en plantaardig eten geven aan uw kinderen

De wereld is niet ideaal. En ik ben niet perfect.

Regel 5: Gij zult uw kind niet voor de televisie zetten of een iPad in handen geven

Oké. Ooit dacht ik dit. Ik was er van overtuigd dat ik dit na ging volgen. Echt.

Maar dit is compleet mislukt. Mama is ook wel eens moe of heeft een deadline en het vele buitenspelen weegt niet op tegen de televisie en iPad tijd. Van mij mogen ze!

Lees ook: Top 6 meest irritante YouTube filmpjes voor kinderen

Regel 6: Gij zult uw kind alleen maar houten speelgoed geven

Speelgoed met piepjes, geluiden en beweegbaar speelgoed is gewoon super interessant. Het kan niet genoeg batterijen hebben. Hoe meer batterijen hoe leuker. We hebben er hier bakken vol van. Ooit gaat het over.

Regel 6.1: Gij zult uw kind geen pistooltjes geven

*Inmiddels ligt er hier thuis een hele NERF collectie*

Regel 7: Gij zult consequent zijn. Ten alle tijden!

Oeps… ik ga graag in gesprek met mijn kinderen en geef ze graag een kans hun stem te laten horen. Natuurlijk binnen het normale maar heel consequent ben ik niet. Wel duidelijk. Ze weten precies tot hoever ze kunnen gaan.

Regel 8: Gij zult geen aparte maaltijden koken

Ik doe het zelden maar ik maak mij er wel ‘schuldig’ aan. Alles voor de kinderen en dat ze maar eten.

Lees ook: 10 manieren om groente te verstoppen in het eten van je kinderen

Ik heb er schijt aan wat een ander vindt van mijn opvoedingsmethode. De enige regel die ik nooit breek is dat mijn kinderen altijd bij mij kunnen komen. Ongeacht welk tijdstip. Voor een knuffel, een kus of om hun verhaal te doen. Al duurt het uren, ik ben er voor ze.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • hahaha hier ook hoor 😀

 • Romyna zei

  Wauw, wat kan ik me hier in vinden. Ik voelde me zooo schuldig dat de bv niet lukte. Wat voor moeder kan haar kind nou niet te eten geven? En omdat er overal gesproken wordt over hoe goed bv en hoe slecht kv is (ik geef écht geen kv, ik wil toch zeker het beste voor mijn kindje?) zijn de eerste twee maanden gevuld geweest met boosheid, frustratie, verdriet, pijn en teleurstelling, voor mij en mijn zoontje. Keuze gemaakt, kv gehaald en man! Wat een opluchting. Iedere moeder breekt de regels, maar het is zo’n taboe hé, daarover wordt niet gesproken. Want toegeven dat je niet perfect bent is nog erger dan het breken van de regels zelf.

 • haha! Ja het moederschap gaat niet altijd over rozen!

 • Mona zei

  Ik ben het helemaal eens met jou! ik heb me ook nooit aan voorgeschreven opvoedregels gehouden en onze drie kinderen zitten heerlijk in hun vel! ze hebben geen regels maar alle liefde, aandacht en waarden en normen meegekregen!

 • bianca zei

  Amen!!!!

 • Chantal zei

  Mijn hartje werkte helaas niet, maar ik ben het helemaal met je eens!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 4 weken geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 4 weken geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 1 maand geleden
 • 7 minuten lezen