Waar ben je naar opzoek?

Bevallen met een keizersnede? Heb ik me nooit op voorbereid!

5 minuten lezen Denise Bijker Denise Bijker
Bevallen met een keizersnede? Heb ik me nooit op voorbereid!

Ik had nooit verwacht dat mijn bevalling na 24 uur zou eindigen in een keizersnede. Stom toch eigenlijk, als je zwanger bent word je op alles maar écht op alles voorbereid. Je gaat naar een zwangerschapsgym, tenminste ik wel. Je leest eindeloos veel tijdschriften met advies en tips over bevallen. Je leert hoe je je ademhaling onder controle kan krijgen, hoe je je baby eventueel zelf kunt aanpakken bij de bevalling en je partner leert hoe hij je kan ondersteunen tijdens de bevalling. Maar bevallen met een keizersnede? Daar heb ik nooit aan gedacht en ben ik ook niet op voorbereid.

Alle voorbereidingen zijn getroffen

Je gaat een hele waslijst af over de baby uitzet. Crost bijna dagelijks op en neer om maar dat lijstje af te kunnen vinken. En als je dan denkt dat je alles gehad hebt, beginnen de eerste weeën… puf puf, deze wee komt nooit meer terug.

24 uur duurde het voordat ze bij mij door gepakt hebben. En dan nog mocht ik eigenlijk zelf kiezen. “Maar hey, je bent al 24 uur bezig. Als je wilt mag je het nog wel 4 uur proberen hoor!”

Bevallen met een keizersnede

Ik zat op 9 centimeter ontsluiting, was bijna high van alle pijnstilling en ruggenprikken, want natuurlijk deed de eerste ruggenprik niks bij mij. En zelfs bij de tweede kon ik mijn benen nog bewegen. Alsof die vier uurtjes extra niks waren. Toen ze eenmaal zeiden dat het niet alleen beter was voor mij, maar al helemaal voor de baby was de knoop snel doorgehakt, trouwens ook wel als ze dat niet hadden verteld.

Nadat ik eerst van 23.00 uur ‘s avonds tot 03.30 uur gewacht had op mijn ruggenprik, totaal van de wereld was, en amper nog iets zinnigs kon uitbrengen. Konden ze bij de keizersnede ineens heel snel doorpakken. De keuze was nog niet gemaakt of ik lag al op de OK. Om 09.40 uur is Fayn geboren, voor ons de allermooiste baby ooit.

Daar gingen mijn plannen!

Maar daar ging dus mijn hele geboorteplan, het doorknippen van de navelstreng door Bryan, alle mogelijke posities waarop je kunt bevallen, of het eventueel aannemen van mijn baby. In plaats daarvan werd Fayn omhoog gehouden, en weg was mijn kind. Ik had Bryan verplicht om overal waar Fayn heen zou gaan, hij ook mee zou gaan. Ook al zou het bij mij niet goed gaan. Jij BLIJFT bij ons kind! Ik zag van tevoren namelijk al doemscenario’s over dat onze baby dan verwisseld zou worden met een ander. Wat hormonen wel niet met je kunnen doen he. Gelukkig was Fayn al snel terug en werd hij bij mij neergelegd.

Niet voorbereid op een keizersnede

Tien keer, 10 avonden ben ik dus naar zo’n zwangerschapsgym geweest. En in geen één van alle 10 de lessen komt ook maar het onderwerp keizersnede ter sprake. Toen dus mijn bevalling begon, ging ik écht niet uit van een keizersnede. Ik had daar trouwens ook helemaal geen informatie over opgezocht. Zo was ik totaal in paniek toen ze het woord keizersnede ook maar uitspraken. Ik was bang dat Bryan dan met Fayn naar huis mocht, en ik nog 3 dagen moest blijven. Gelukkig was daar totaal geen sprake van en had ik mijn mannen gewoon al die dagen bij me. 

Het herstel na een keizersnede

Ook wordt er wat verteld over het herstel na je bevalling in zo’n zwangerschapscursus. Ik kan je wel vertellen, dat ik er na twee dagen niet florissant bij liep. En dat ik na een halfjaar nog herstellende was van mijn wond. Wat kun je je vergissen in een keizersnede. Ik liep na twee dagen al te slepen met de zware wasmand en ging stiekem stofzuigen als de kraamverzorgende en Bryan weg waren. Daar kwam ik mooi van terug toen de wond opnieuw open ging en ik stond te huilen. Ja, eigen schuld. Echt geloof me, neem de tijd om goed te herstellen. Je lichaam heeft dat echt nodig.

Als mensen mogen ‘kiezen’ hoe ze mogen bevallen kiezen ze toch vaak een keizersnede. Doe mij maar de ‘makkelijke’ manier. Maar het herstel van een keizersnede is zovéél langer dan bij een normale bevalling. Na die tijd heb je veel meer pijn, en je kunt ook gewoon minder omdat je die open buikwond hebt. 

Wat je nooit verteld wordt over een keizersnede

Wat je moet weten over een keizersnede:

 • Na die tijd heb je veel meer pijn, onderschat dit niet! Een keizersnede is een grote buikoperatie.
 • Het herstel duurt vele malen langer, bij een natuurlijke bevalling zijn vrouwen vaak snel weer op de been. Met een keizersnede kun je veel minder, je mag de eerste 6 weken geen auto rijden. Na de bevalling zit je in bed met allerlei infusen, slangetjes en een katheter. Even je kindje oppakken, of de eerste luier verschonen? Vergeet dat maar.
 • Een keizersnede brengt meer risico’s met zich mee. Denk hierbij aan infecties en bloedingen. Ook het risico op trombose ligt hoger omdat je twee risicofactoren combineert. Een zwangerschap en een operatie.
 • Ook brengt het risico’s met zich mee voor eventueel een volgende zwangerschap. Je placenta kan ingroeien in het litteken van de keizersnede. En een scheur in de baarmoeder is ook groter. Deze kans is gelukkig heel klein, maar heeft wel grote gevolgen mocht dit gebeuren.
 • Voor je baby is een natuurlijke bevalling ook beter, de hormonen die ervoor zorgen dat de weeën op gang komen, zorgen er ook voor dat de longen van je baby klaar gemaakt worden. Als je die weeën niet hebt gehad, en je bevalt via een keizersnede, moeten de longen zich nog aanpassen. 
 • De hormonen die een bevalling opwekken zorgen er ook voor dat de borstvoeding makkelijker op gang komt. Dit kan bij een keizersnede dus wat moeizamer verlopen.

Een natuurlijke bevalling na een keizersnede

70% van de vrouwen die bij hun eerste kindje is bevallen via een keizersnede, lukt het bij een tweede om op de natuurlijke manier te bevallen. Wel is het medisch advies dan om niet thuis te bevallen. Gelukkig maar, want mochten wij nog wel een tweede kindje kunnen krijgen, dan zou ik toch heel graag wel op de natuurlijke manier willen proberen. 

Dus als je zwanger bent, zoek dan ook advies op over een keizersnede. Ik ging er ook echt vanuit dat ik op de natuurlijke manier ging bevallen, maar je hebt het niet zelf in de hand en je weet gewoon nooit welke keuzes je moet maken. Ik ben nu bijna een jaar verder, en heb soms nog last van het litteken. Maar mijn litteken staat wel voor iets prachtigs! De geboorte van ons kind! 

Wil jij graag je verhaal delen, of ben je opzoek naar vrouwen die ook bevallen zijn via een keizersnede? Dan is op Instagram @dekeizersnedeclub écht iets voor jou! Zeker een aanrader om te volgen.

Foto door Jonathan Borba via Pexels

Denise Bijker

Mijn naam is Denise Bijker, vriendin van Bryan, mama van Fayn Benjamin en catmom van onze huispoes Nala. Samen wonen wij drie hoog in Twente.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen