Waar ben je naar opzoek?

Een realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken

5 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Een realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken

Het is inmiddels week nummero drie waarin we weer ‘thuisonderwijs’ moeten geven. Althans: semi-thuisonderwijs, want (gelukkig) is de juf er ook nog. Al is het vooral via een scherm. Maar ik ga niet liegen: het is lastig! Zeker als je zelf ook nog aan het werk moet. Wat zeg ik? Het is sowieso een drama om werk te doen, terwijl de kinderen in huis rondrennen. Maar dat slik je in. Voor die paar weken vakantie per jaar. Maar met deze realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken gaat het de komende weken helemaal goedkomen.

Ik ben helemaal voor roeien met de riemen die je hebt. Zo ging ik er ook in in maart! Sindsdien is er wel wat veranderd. Je kan met recht zeggen dat ik niet alleen coronamoe ben, maar ook een compleet nieuwgevonden respect heb voor leerkrachten. Want die shit die ik nu niet gedaan krijg, dat doen hun letterlijk iedere dag! Eén van de dingen die je juf bijvoorbeeld doet, is vooraf een dagplanning maken. Hoelaat wordt welke les gedaan en wanneer is het tijd voor ontspanning en beweging. Welke doelen moeten er behaald worden en hoe merk je dat een kind ergens wat moeite mee heeft, bijvoorbeeld.

Gezocht: een realistische dagplanning voor thuisonderwijs

Logischerwijs ging ik dus aan de slag met mijn eigen ‘planning’, maar behalve een schema van wanneer mijn kind de computer nodig heeft en de dingen die hij op een gemiddelde thuisschooldag klaar moet hebben, heb ik ook mijn eigen agenda nog. Plus een kleuter. Die ook haar werkboekjes mee naar huis heeft gekregen. Al is het voor groep 1e allemaal nog niet zo strikt. De eerste week van de eerste lockdown kwam ik er echter al achter dat ik alle zorgvuldig geplande activiteiten beter direct in de prullenbak kon kiepen. Er ging gewoon niets van komen. In plaats daarvan heb ik nu een realistische dagplanning opgesteld. Speciaal voor ouders die hun kinderen thuisonderwijs moeten geven en zelf ook nog eens thuis moeten werken. Lees en… huiver. Ik kan er eigenlijk niet veel anders van maken.

Realistische dagplanning voor thuisonderwijs: van uur tot uur

08:00

Dan gaan de wekkers pas en start de realistische dagplanning voor thuisonderwijs. Een groot voordeel van het feit dat je jezelf niet (volledig) hoeft aan te kleden als je dagelijkse leven zich vooral thuis afspeelt. Dit geeft mooi even een half uur de gelegenheid om alles wat binnen het zicht van de computer staat aan kant te ruimen. Niemand hoeft te weten dat een dergelijke organisatie als deze, vaak gepaard gaat met een achterstallig huishouden. Zeker de leerkracht van mijn kind niet. O, en het is ook wel fijn dat ik even heb om mijn zoon te overtuigen van het nut van een broek. Zeker als je zo een Teams-vergadering met je klasgenoten hebt.

08:30

Tijd om de boel te installeren en mijn kind te assisteren met het opstarten van de Teams-vergadering. Natuurlijk op zo een manier dat ik zelf buiten beeld blijf. Tenslotte loop ik nog altijd in mijn badjas.

08:45

Als hij eindelijk, na honderd mislukte pogingen, op de juiste manier is ingelogd. Dan is het tijd voor een kopje koffie (of 20). Zo wordt duidelijker waarom.

09:00

Tijd om zelf aan het werk te gaan. Agenda open, computer… O nee wacht die is nog zeker een half uur bezet. Nog een kopje koffie dan maar.

09:30

Kan ik zelf plaatsnemen achter de PC. Het startschot voor mijn dochter om me de oren van mijn hoofd te tetteren voor eigenlijk alles wat je jezelf maar kan bedenken. “Mag ik een kopje thee?” “Kan je mijn Barbie’s naar beneden halen?” “Ik heb zin om te kleuren!”

10:00

Nog geen woord getypt. Shit! De hond moet trouwens ook nog naar buiten.

10:15

Tijd voor Teams-vergadering nummer twee. Ik druip af in het washok.

11:00

Wasjes zitten erin. Kind is bezig met huiswerk. Achter de computer dan maar.
“Mama! Kan jij me misschien deze soms uitleggen?”

To be continued…

12:00

Het is lunchpauze. Synoniem voor: alle remmen los! De spelcomputer, Netflix of YouTube gaat aan en ik smeer de bammetjes. Dochter heeft de Barbies provisorisch over de woonkamer vloer verspreid. Dat moet voor de volgende Teams-vergadering uit de weg. Aantal woorden getypt: Misschien net 15.

13:02

Zo genoten van de privacy en het gebrek aan (lastige) vragen, dat ik compleet ben vergeten dat kind om 13:00 achter Teams hoorde te zitten.

13:30

Alles speelt, werkt en of is stil. De uitgesproken gelegenheid om even een telefoontje te plegen. Als ik de persoon aan de lijn heb schreeuwt dochter door het huis dat ze wel heel erg nodig moet poepen en herhaalt dit (door het uitblijven van mijn reactie) zo ongeveer vijf keer op een nog hoger volume.Tussendoor komt wederom zoon met een lastig (ik ga niet liegen) vraagstuk. Rekenen. Iets waar hij beter voor bij zijn vader kan zijn. Maar die is er overdag ‘gewoon’ naar zijn werk. Lucky him!

14:00

Teams-vergadering nummer… Ik weet het niet eens meer.
Op het moment dat ik even de vuilniszak weg wil gooien zie ik mijn kleuterdochter in mijn ooghoeken ineens poedelnaakt door het huis heen stieren. Woorden getypt: Vooral Netflix.nl. De realistische dagplanning voor thuisonderwijs komt lekker tot zijn recht.

14:30

Einde thuisschooldag en realistische dagplanning voor thuisonderwijs. Voor mij het moment dat ik even moet checken of alles klaar is. Rust in de tent? Natuurlijk niet!
Binnen vijf seconden staan de eerste vriendjes voor de deur om buiten te spelen. Twee tellen later is het dochter die samen met mij naar buiten wil. Shit! De was van vanmorgen zit er ook nog in. Dat doe ik later wel.

17:00

Eten koken en honderd keer uitleggen waarom ze nu echt niets lekkers meer mogen eten. Zoals gewoonlijk eigenlijk. Fijn! Toch nog iets wat ik herken.

20:00

Bedtijd. Woepwoep! Waar is de champagne of goedkope wijn. Kieskeurig ben ik niet meer nu ik deze realistische dagplanning voor thuisonderwijs en thuiswerken aan het uitwerken ben.

01:30

Bezig met dit blog voor werk. Iets wat ik vanmiddag dus al had moeten doen, maar dus niet voor elkaar heb gekregen. Morgen beginnen we weer opnieuw, maar de kans dat het anders gaat is rete klein. O en de was die ik er nog uit moest halen? Die draait morgen denk ik maar nog een keer.

Dit is de realistische dagplanning van thuisonderwijs en thuiswerken voor de meester moeders. Hou vol! Je bent niet alleen…

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen