Waar ben je naar opzoek?

Coronavirus: Tips voor thuisisolatie met kinderen

11 minuten lezen Linda Bosscher Linda Bosscher
Coronavirus: Tips voor thuisisolatie met kinderen

Het hoge woord is eruit; we zitten de komende drie weken sowieso thuis met de kids. Het klinkt voor de kinderen misschien leuk dat ze niet naar school gaan, maar thuisisolatie is niet zoals een vakantie. Je kan namelijk ook niet even de kinderen uitlaten in het speelparadijs of naar de bioscoop gaan. Grote kans dat straks openbare gelegenheden ook gesloten zijn. Maar wat ga je dan doen? Wij geven tips voor thuisisolatie met kinderen.

Deze blog is geschreven in maart 2020. Deze blog is voor het laatste ge-update in december 2020. Toen werden er nieuwe vergaande maatregelen afgekondigd met een lockdown t/m 19 januari 2021.

Lees ook: Binnen activiteiten kerstvakantie met kinderen: zo kom je de lockdown door!

EreadersEreaders

Tip: Volg Love2BeMama op Instagram voor dagelijks (positief) nieuws en een kijkje achter de schermen 💛 bij een (thuis) werkende moeder van 3!

Bereid je voor op thuisisolatie met kinderen

Een paar weken geleden deden we er nog lacherig om en kreeg ik veel kritiek op mijn blog welke voorbereidingen je als gezin kan treffen op het coronavirus. Deze voorbereidingen lijken vandaag de dag helemaal zo gek nog niet. Hamsteren totdat de schappen leeg zijn is niet nodig zeggen ze maar uit de berichten van Italië en Spanje kun je al opmaken dat een extra voorraad geen kwaad kan. Daar zijn alle winkels inmiddels gesloten en mag je maar per 1 of 2 naar binnen om (heel snel!) je boodschappen te doen.

De situatie in alle landen om ons heen is kritiek en vele landen zijn inmiddels ‘op slot’ gegaan. Grote kans dat we in Nederland ook die kant opgaan. Mijn advies is dus: bereid je voor! Bereid je voor op thuisisolatie met kinderen. Ga het gesprek alvast aan met je kind zodat ze voorbereid zijn. Een hele tijd op elkaars lip zitten kan gezellig zijn maar wordt uiteindelijk een uitdaging. Het belangrijkste is: vertel je kinderen dat het ook niet zo zal zijn als wanneer ze vakantie hebben.

Tips voor thuisisolatie met kinderen

Als je niet gewend bent om hele dagen thuis te zijn met elkaar, is dat even wennen. Je bent nu 24/7 met elkaar. Probeer de normale gang van zaken erin te houden. Een dagritme aanhouden is helemaal geen verkeerd idee. Hieronder een paar algemene tips die je aan kunt houden bij thuisisolatie met kinderen.

Tip 1: Geniet van de tijd samen

Geef een positieve draai aan de situatie. Dit is een bijzondere kans om quality time met het gezin te creëren. Probeer ook te genieten van de tijd samen. Ga wat meer leuke dingen samen doen zoals het kijken van een leuke film of speel gezelschapsspelletjes.

Leuk! Bekijk nu alle Pixar films en series op Disney+.

Tip 2: Houd een dagritme aan

De eerste dagen of week klooi je misschien lekker aan. Maar uiteindelijk is het heel fijn om een dagritme te hebben om niet gillend gek te worden. Ik adviseer dan ook om kinderen thuisonderwijs te geven bij thuisisolatie. Daarover later in deze blog meer. Een dagritme geeft houvast voor alle gezinsleden.

Tip 3: Een frisse neus halen

Thuisisolatie betekent dat je in en om het huis moet blijven. Een frisse neus halen of in de tuin spelen kan geen kwaad, zolang je niet bij mensen in de buurt komt. Buitenlucht is goed voor kinderen maar ook voor jou als ouder. Je haalt een frisse neus en krijgt meteen beweging.

Tip 4: Beweeg!

Zorg elke dag voor minimaal een half uur beweging. Zet de tv aan met dansmuziek en laat de kinderen gymmen in de tuin of in de woonkamer. Bewegen is goed voor ze. Zeker wanneer ze langere tijd thuis zitten en alle sportactiviteiten zijn afgelast.

Bewegen kan ook al vanuit huis. Er zijn genoeg YouTube video’s te vinden met online workouts. Ook kun je een leuk spel aanschaffen voor een game console, zoals Just Dance, of de Nintendo Adventure Ring Fit.

Dagritme bij thuisissolatie

Zoals ik hierboven al aangaf is het belangrijk om een dagritme aan te gaan houden. Ik ga hier wat meer in op het dagritme bij thuisisolatie. Hiervoor heb ik een dagschema gemaakt die je aan kan houden. Deze PDF is gratis te downloaden. Download de PDF, print hem uit en hang hem op.

Voor ouders die ook nog vanuit huis moeten werken snap ik het heel goed dat je je kinderen niet 24/7 bezig kan houden. Ook als je niet vanuit huis werkt dan heb je wel even ‘alleen tijd’ nodig en het huishouden draait ook gewoon door. Het schema geeft een houvast voor jezelf en voor kinderen zodat iedereen weet waar je aan toe bent.

Ochtendgymnastiek

Laat de kinderen, na het wakker worden en het ontbijt, de dag beginnen met ochtendgymnastiek. Op YouTube zijn de leukste filmpjes en liedjes te vinden. Zet de TV aan en laat de kinderen lekker dansen en swingen voor een goed begin van de dag.

Huishoudelijke klusjes

Het is, bij thuisisolatie, ook helemaal niet raar om kinderen mee te laten helpen in het huishouden. Ook jonge kinderen kunnen al kleine klusjes doen. Denk aan: bedden opmaken, speelgoed opruimen, de vaatwasser leegruimen of vieze was verzamelen. Je zal het toch met elkaar draaiende moeten houden en hier leren ze ook weer van.

Schooltijd

Als ouder kun je je kinderen ook thuisonderwijs geven. Verderop in deze blog geef ik meer tips hoe je thuisonderwijs kunt geven. Ook geef ik tips over zelfstandig werken. De tijd dat ze zelfstandig werken kun jij besteden aan je werk, het huishouden of even tijd voor jezelf.

Eten voorbereiden + avondeten

Je kan je kinderen ook betrekken bij het koken. Laat ze helpen (leren ze ook nog eens van!) of laat ze de tafel dekken. Probeer, zeker met oudere kinderen, samen de huishoudelijke klussen op te pakken. Worden ze echt niet minder van en jij voorkomt dat je op je tandvlees gaat lopen!

Schermtijd (uitbreiden)

Heb je normaal een strak schema voor schermtijd? Dan zou ik je nu adviseren om dit wat minder nauw te nemen. Wees flexibeler in het geven van schermtijd. Laat ze wat langer / vaker tv kijken of een spelletje spelen op hun tablet. Of laat je kids lekker gamen met andere kinderen. Als het straks zover komt dat we sociale contacten nog meer moeten vermijden dan is het juist fijn dat ze contact kunnen houden met hun leeftijdsgenoten via gamen, Whatsapp of facetimen.

Bedtijd

Om het vol te kunnen houden zorg er ook voor dat kinderen op een normale tijd naar bed gaan. Als je je kinderen ook nog de hele avond beneden hebt zitten word je gillend gek. Stuur ze naar bed op de tijden dat ze normaal ook naar bed gaan. De avonden zonder kinderen heb jij voor jezelf om te lezen, te Netflixen, te werken of met je partner tijd samen te hebben.

Thuisonderwijs bij thuisisolatie

Thuisonderwijs geven; hoe doe je dat nou? Het is niet zo moeilijk! Pak het rapport van je kinderen erbij en kijk waar ze minder op scoren en waar je ze bij kan helpen. Gelukkig leven we in een tijd van internet en kun je heel veel thuisonderwijs lessen van internet halen. Als je een computer of tablet hebt met internet ben je eigenlijk al klaar.

Zorg voor een werkplek voor de kinderen waar ze op vaste tijden aan de slag kunnen gaan. Thuisonderwijs zijn ook al educatieve spelletjes spelen of een boek (voor) lezen. Denk niet te moeilijk maar ga wel met je kinderen aan de slag.

Op internet kun je meesters en juffen volgen die tips geven en waar je lessen en werkbladen gratis kunt downloaden. Hier een aantal volgtips (ook leuk om te volgen op Social Media):

Tip 1: In deze blog staan 75 praktische tips voor ouders met kinderen die niet naar school kunnen. Hoe vul je de dag zinvol in als je kind thuis is?

Tip 2: Heutink voor thuis geeft ook tips: thuis leren als de school dicht is. Aan de slag met werkboekjes en leerzame activiteiten.

Gratis lessen en downloads

Het kan zijn dat de scholen de kinderen (online) huiswerk gaan aanbieden of dat ze komen met de mogelijkheid om online lessen te volgen. Mocht dat niet het geval zijn dan kun je zelf aan de slag gaan met deze websites.

Vraag ook aan de juf of meester of er programma’s zijn vanuit school waarmee ze thuis kunnen oefenen. Kinderen hebben daar vaak een wachtwoord voor zodat ze thuis ook aan de slag kunnen gaan.

Aanvulling van een juf

Onderstaande aanvulling kreeg ik doorgestuurd van een betrokken juf!

(Voor)lezen:
Voor de kinderen uit groep 1 en 2 (en hoger) is het belangrijk dat zij regelmatig voorgelezen worden. Dit kan natuurlijk met een echt prentenboek, maar op YouTube zijn ook veel luisterboeken te vinden, die voorgelezen worden. Vul bij de zoekterm gewoon voorleesboeken in en je krijgt allerlei mooie boeken te zien.

Samen met ouders/familie of alleen genieten van gratis bewegende, voorgelezen prentenboekjes? Ga naar Booxalive!

Lezen van losse woorden:
Het lezen van losse woorden, die steeds moeilijker en/of sneller kunnen, gaat heel goed met behulp van www.regenboog-gorinchem.nl/woordentrainer (geen inlog vereist). Hier komen woordjes voorbij, die de kinderen moeten lezen. De snelheid kan worden aangepast en er zijn allerlei categorieën, zodat ook gelijk de spelling geoefend wordt.

Spelling en taal:
Kijk hiervoor eens op www.spellingoefenen.nl. Deze site bevat dictees, maar ook veel leuke spelletjes! Ook kan er via Taalzee gewerkt worden aan spelling en taal (inlog vereist). De website www.dexlex.nl helpt leerlingen met lees- en spellingproblemen en dyslexie.

Rekenen:
Op www.redactiesommen.nl (geen inlog nodig) kunnen de kinderen vanaf groep 3 zelf hun groep en de moeilijkheidsgraad aanklikken. Het programma geeft ook aan of de som goed is of niet. Kinderen vanaf groep 3 kunnen thuis ook oefenen met Rekentuin (inlog vereist, vraag de leerkracht).

Begrijpend lezen:
www.begrijpend-lezen-oefenen.nl (deels met inlog, maar ook gratis teksten en uitleg)
www.oefenplein.nl/begrijpend-lezen (klik op basisonderwijs en dan begrijpend lezen)

Andere bronnen en websites die te gebruiken zijn:

Creatieve vakken:

Tips voor thuiswerkende ouders

Als je 24/7 thuis bent met je gezin is het lastig om ook tijd voor je werk in te plannen. Probeer je werkzaamheden, indien mogelijk, zoveel mogelijk door te laten gaan. Ik werk al jaren vanuit huis dus ik heb er best wel ervaring mee. Vanuit mijn ervaring geef ik je hier tips om thuiswerken te laten slagen.

Tip 1: Sta vroeg op

Ga eerder dan je kinderen uit bed en benut deze tijd om te werken. Probeer de focus te houden zodat je alles uit deze uurtjes kan halen. Als je tijd hebt gevonden om te werken, ga die dan vooral niet besteden aan social media of filmpjes kijken op YouTube. Negeer social media. Je gaat er veel effectiever van werken. Je tijd is kostbaar.

Tip 2: Leer kinderen zelfstandig te zijn

Als je thuis bent met je kinderen dan is het noodzaak om ze te leren zelfstandig te werken en te spelen. Geef duidelijk aan wanneer je aan het werk bent en niet gestoord kan worden.

Tip 3: Accepteer dat het anders kan lopen

Als je vanuit huis werkt en je kinderen zijn thuis, dan kan een dag zomaar anders lopen. Ga daar niet van balen maar accepteer de verandering. Mijn ervaring is dat je anders alleen maar chagrijnig wordt, waardoor er die dag niks meer uit je vingers komt en niemand in huis blij wordt. Zoek een ander moment om je werk te doen. Wanneer ze naar bed zijn bijvoorbeeld. De dagen verlopen nu eenmaal anders dus thuiswerken ook.

Tips voor leuke binnenactiviteiten bij thuisisolatie

Bij thuisisolatie zitten we nu eenmaal meer binnen. Sociale contacten moeten we vermijden dus zoek de sociale contacten op een andere manier op. Ga meer Skypen met opa en oma, laat de kinderen Whatsappjes sturen of ga ‘s avonds lekker Facetimen met een vriendin.

Maar wat kun je nog meer voor binnenactiviteiten doen bij thuisisolatie?

 • Kleuren en knutselen
 • Picknicken
 • Filmmarathon
 • Dutjes doen (van een bomvolle agenda naar een lege agenda; benut deze tijd!)
 • Spelletjes spelen
 • Eindeloos veel TikTok filmpjes maken (met het hele gezin)
 • Hutten bouwen
 • Slaapkamer pimpen
 • Koekjes bakken
 • Een mega puzzel maken met het hele gezin
 • Urenlang spelen met LEGO
 • Badderen
 • Muziek luisteren
 • Luisterboeken luisteren
 • Heel veel lezen (eindelijk al die boeken die al maanden op de stapel liggen)
 • Brieven schrijven naar opa en oma

Lego uitdagingen opdrachten kaartjes (gratis downloads)
Print deze kaartjes uit, stop ze in een pot en laat de kinderen elke dag een kaartje trekken en dit bouwen. Je hebt hiervoor nodig: een doos basis lego blokjes, bouwplaten en ga aan de slag.

Corona-elende: positieve draai

Het lijkt wel alsof we in een slechte film terecht zijn gekomen. Het coronavirus was een paar weken geleden nog een ‘ver van ons bed show’. Nu staat het aan onze deur te kloppen. Laten we positief blijven en de humor erin houden. Probeer de positieve kanten te zien: eindelijk heb je tijd om de klussen in huis af te maken, je hebt meer tijd met je gezin, je kan eindelijk al die boeken lezen en urenlang series kijken, fotoboeken bijwerken, speelgoed opruimen en uitzoeken en de kamers uitmesten. We gaan weer helemaal terug naar de basis. Van een overvolle agenda met een burn out op het randje naar een mega agenda en tijd om bij te slapen.

Laten we elkaar blijven inspireren en motiveren om de komende weken door te komen. Gelukkig leven we in een tijd van Social Media en kunnen we contact met elkaar onderhouden en we online lessen kunnen volgen. Laten we hier beter uit gaan komen!

Heb je tips op deze blog?
Laat vooral een comment achter dan verwerken wij het in de blogpost!

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 36 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 12, 11 en 9 jaar. Op dit moment wonen wij voor langere tijd op Curaçao.

Ik werk al 12 jaar met veel passie aan mijn blog Love2BeMama. Mijn passie is schrijven en content creëren. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

 • 2 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

 • 2 maanden geleden
 • 12 minuten lezen