Waar ben je naar opzoek?

Onvruchtbare vrouwen en wat ze echt willen zeggen

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Onvruchtbare vrouwen en wat ze echt willen zeggen

Als vrouw zijnde, met of zonder partner, ben je waarschijnlijk weleens gevraagd wanneer je van plan zou zijn om aan kinderen te beginnen. Voor de een makkelijke vraag, maar voor de ander een klap in het gezicht. Zeker als je moeite hebt met zwanger raken. Desalniettemin lijken juist de onvruchtbare vrouwen er niet aan te ontkomen en wordt deze vraag regelmatig voor hun voeten gegooid. Met alle bijkomende emoties van dien.

In de meeste gevallen blijven de vrouwen netjes, beleefd en zullen ze (zo goed en zo kwaad als het kan) antwoord geven op deze onbedoeld, pijnlijke vraag. Natuurlijk staat dit in schril contrast met hoe ze echt zouden willen reageren. En dit is dan ook een kleine opsomming van wat onvruchtbare vrouwen eigenlijk willen zeggen als iemand vraagt ‘wanneer ze nou eindelijk eens aan kinderen gaan beginnen’.

Al is het maar op sommige, emotioneel zware dagen.

Wat onvruchtbare vrouwen echt willen zeggen

 1. “Fuck you of sodemieter op! Het maakt eigenlijk niet uit, maar de vertaling is duidelijk: Bemoei je met je eigen zaken.”
 2. “Geen idee, wanneer vind jij dat ik aan kinderen moet beginnen dan?”
 3. “Als ik weet hoe ik zwanger moet raken.”
 4. “Op het moment dat mensen snappen dat ze deze vraag beter niet aan iemand kunnen stellen. Zeker niet aan onvruchtbare vrouwen.”
 5. “Geen idee. We hebben het zojuist nog seks gehad. Het is nog te vroeg om iets te zeggen.”
 6. “Op het moment dat er, na het toedoening van voldoende follikelstimulerend hormoon (wat overigens door middel van een spuit in mijn kont wordt toegediend) genoeg eicellen tot rijping zijn gekomen en op hun beurt weer geoogst en bevrucht kunnen worden met het sperma van mijn partner. Als ze na een lang en slopend traject met hormonale moodswings, meer acne dan een puber en onverklaarbare huilbuien weer in mijn baarmoeder worden geïnjecteerd. Dan begin ik, als ik bij de 25 procent van de succesverhalen van onvruchtbare vrouwen in het ICSI-traject hoor, aan kinderen.”
 7. “Dat wil ik ook graag weten! Misschien kan je mijn fertiliteitsarts even bellen om dit voor me te vragen, misschien dat hij tegen jou iets duidelijker is over wanneer ik nou eindelijk eens aan kinderen begin.”
 8. “Ik zal het eens in aan mijn onvruchtbare vrouwen-support groep vragen. Weet zeker dat ze deze vragen zeker kunnen waarderen.”
 9. “Geen idee. We proberen het iedere dag. Hoe staat het eigenlijk met jouw seksleven Gerda?”
 10. “*Doodse stilte*… Als ik zo gelukkig mag zijn om eindelijk zwanger te raken. Fijne dag!”

Wanneer kinderwens opgeven? Een ondragelijk besluit!

Wanneer moet je een kinderwens opgeven? Dit is een heel lastige vraag, zonder eenduidig of makkelijk antwoord. Als je besluit om deze wens los te laten, is het namelijk niet alleen zo dat je het idee van je eigen kinderen…

 • Denise Meijer

Wees voorzichtig met wat je vraagt

Natuurlijk is bovenstaande tekst lichtelijk overdreven, maar het is een kleine kanttekening van hoe een ogenschijnlijk simpele vraag voor sommige vrouwen immens pijnlijk kan zijn. Onvruchtbare vrouwen komen in alle soorten en maten. Het kan een familielid zijn, een vriendin, een collega… Kortom: iemand waarvan je denkt dat je zoiets heel gemakkelijk kan voorleggen, maar ondertussen bezig is met een emotioneel en lichamelijk slopend traject om een kinderwens in vervulling te zien gaan. Kortom: wees voorzichtig met wat je vraagt. Je kan tenslotte niet aan de buitenkant zien of iemand moeite heeft met zwanger raken of blijven. Net zoals je dat niet moet vragen wanneer er een tweede kind komt.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen