Waar ben je naar opzoek?

Wanneer kinderwens opgeven? Een ondragelijk besluit!

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer kinderwens opgeven? Een ondragelijk besluit!

Wanneer moet je een kinderwens opgeven? Dit is een heel lastige vraag, zonder eenduidig of makkelijk antwoord. Als je besluit om deze wens los te laten, is het namelijk niet alleen zo dat je het idee van je eigen kinderen loslaat. Als het ware neem je afstand van een toekomstbeeld, een droom, iets wat je waarschijnlijk al van jongs af aan voor jezelf in gedachten had. Ja, ook als je afstand moet doen van de wens voor een tweede of derde kindje. De vraag ‘wanneer kinderwens opgeven’ ga ik in dit blog bespreken.

Wanneer kinderwens opgeven?

Ongeveer vijf procent van de vrouwen kiest er al vroeg voor om niet aan kinderen te beginnen. De rest denkt er niet over na en blijft om deze reden kinderloos of is ergens onverwacht kinderloos gebleven. Hoe dan ook is kinderloosheid maar voor een hele kleine groep vrouwen een echt bewuste keuze. Voor de rest kan een onvervulde kinderwens en de keuze tot opgeven te maken hebben met bijvoorbeeld; de partner, onvruchtbaarheid, eerder gemaakte keuzes etc. Het antwoord op wanneer kinderwens opgeven kan heel verschillend zijn.

Kinderwens uitstellen

Zo denken veel vrouwen dat het geen kwaad kan om een zwangerschap, om wat voor een reden dan ook, zo lang mogelijk uit te stellen. En natuurlijk is het ook zo dat iedereen helemaal vrij is om te beslissen wanneer hij of zij aan kinderen begint. Het is echter wel een feit dat de vruchtbaarheid van een vrouw na haar dertigste begint af te nemen. Ook IVF heeft na een bepaalde leeftijd, per cyclus nog maar een slagingskans van slechts 10 procent. Onduidelijkheid over de slagingskansen en mooie succesverhalen van vrouwen die op middelbare leeftijd wel succesvol zwanger raakten laten een hoop vrouwen van deze leeftijdscategorie, dus ongewenst kinderloos achter en zorgen dat ze kinderwens uiteindelijk opgeven.

Waarom rammelen mijn eierstokken niet…?

Wat lijkt het me fijn om te weten dat je moeder wil worden. Dat je aan je hele lichaam voelt dat je er klaar voor bent. Dat je eierstokken niet stoppen met rammelen, voordat je dolgelukkig de zwangerschapstest toont aan…

 • Love2BeMama

Kinderloos, maar toch ook weer niet

Wanneer kinderwens opgeven? Dan is er ook nog een grote groep aan vrouwen waarbij zwanger raken wellicht geen probleem is, maar zwanger blijven des te meer. Deze groep vrouwen hebben meer dan eens op latere termijn in de zwangerschap of na de geboorte een kindje verloren. In feite zijn ze dus eigenlijk niet kinderloos, maar ook weer wel. Ook vrouwen die veelvuldig miskramen krijgen te verduren zullen dikwijls van hun omgeving te horen krijgen van: ‘Joh, je weet gelukkig dat je zwanger kan raken,’ niet wetende dat de vrouw hier intens door wordt gekwetst. 

Partners keuze

Het kan ook zo zijn dat een de vrouw een duidelijk de bewuste keuze maakt om géén kinderen te krijgen. Dit is een lastige situatie en zet menig relatie flink onder druk. Wat als je kinderwens zo sterk is dat je overgaat tot het opgeven van je relatie? Misschien is de liefde voor je partner wel zo sterk dat je erin meegaat om bewust kinderloos te blijven? In dit geval is het vooral belangrijk om naar elkaar te luisteren, maar luister ook naar jezelf! Niemand wil uiteindelijk de partner iets gaan verwijten of misschien zelfs verweten worden een keuze die bewust gemaakt is.

Hoe weet je of je een kinderwens hebt en wat is de juiste tijd (of niet)

Hoe weet je of je een kinderwens hebt? Hoe kom je erachter en hoe weet je hoe je partner erover denkt? Je zit in een relatie, woont misschien wel samen en komt op het moment dat je jezelf een toekomst…

 • Denise Meijer

Onvruchtbaarheid

Ongeveer een op de zes koppels krijgt te maken met onvruchtbaarheid, waardoor zwanger raken om variabele redenen gewoon niet lukt. Vaak staat deze koppels een slopend medisch traject te wachten. Hierbij worden hormoonbehandelingen en dergelijke toegepast om de kinderwens te verwezenlijken, maar soms zonder succes, maar wanneer besluit je dan wanneer kinderwens opgeven?

Wanneer kinderwens opgeven: is daar een antwoord op? 

Zoals we in het begin al zeiden: er is geen exacte tijd of precies moment waarop je een kinderwens moet opgeven. Meestal gaat dit ook niet over een dag ijs. Misschien besef je jezelf langzaamaan dat je kinderwens in niet in vervulling gaat. De beslissing kan samengaan met een rouwproces. Tenslotte moet je afscheid nemen van iets waar je intens op hebt gehoopt. Je zegt vaarwel tegen het idee wat je hebt van je toekomst, van je leven en van een kindje die je nooit in je armen hebt mogen houden. En dit is onwijs zwaar! 

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Linda zei

  Ik had nooit echt een kinderwens. Totdat ik onverwachts zwanger raakte toen ik 33 was . Nu is dir wens zo groot ik vertel al 2jaar tegen vriend hor graag ik het wil .maar hij zegt nog steeds geen antwoord t te weten. Ja of nee ik word hier zo onzeker van . Ik heb hem 7maanden de tijd gegeven om erover na te denken . Ik heb wel gezegd als het een nee zou zijn dat ik de relatie verbreek . Zo groot is die wens en lang de tijd heb ik niet meer

 • Ik ben 40 jaar en wil zo graag nog eens moeder worden. Maar na een jaar en een half proberen lukt het maar niet. Mijn vriend is 29 jaar, samen naar de gynaecoloog gaan lukt niet de behandeling is veel te duur en lukt momenteel niet. Ik weet niet wat ik moet doen en voelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 11 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen