Waar ben je naar opzoek?

Wanneer weer ongesteld na de bevalling?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Wanneer weer ongesteld na de bevalling?

Na een bevalling moet je lichaam herstellen, maar je zal merken dat je langzaamaan weer de oude wordt. Je hormoonhuishouding gaat zichzelf weer regelen en na een tijdje wordt je ook weer ongesteld. Maar wanneer wordt je weer ongesteld na een bevalling en hoe herken je de eerste menstruatie?

Voor veel vrouwen is de eerste menstruatie na de bevalling iets waar ze naar uitkijken. Op deze manier krijgen ze weer een beetje het gevoel controle te hebben over de hormonen die tijdens de zwangerschap en bevalling letterlijk alle kanten zijn opgegaan. De menstruatie is ook zeker een teken dat de hormonen weer op de normale manier gaan werken. Dit geeft voor veel vrouwen rust, omdat de hormonale disbalans na de bevalling voor klachten kan zorgen.

Wanneer weer ongesteld na bevalling?

Hoewel elk vrouwelijk lichaam anders werkt, zeker na een bevalling, is er wel een duidelijk gemiddelde voor wanneer een vrouw weer ongesteld wordt na een bevalling. Dit gemiddelde hangt van verschillende factoren af. Zo kan het schelen of je fles- of borstvoeding geeft of je wellicht al hormonale anticonceptie gebruikt om de hormoonhuishouding enigszins te regelen.

Het gemiddelde van vrouwen die flesvoeding geven staat op 6 tot 8 weken. Als je borstvoeding geeft dan zorgt het hormoon prolactine ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt en de aanmaak van baarmoederslijmvlies wordt geremd. De meeste borstvoedende vrouwen worden daarom niet ongesteld, maar ook in dit geval zijn er moeders die wel gewoon menstrueren. Wanneer deze vrouwen weer ongesteld worden na een bevalling is meestal rond de drie maanden.

Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

Er bestaan zoveel verschillende anticonceptiemiddelen dat het goed is om uit te zoeken welke het beste bij jouw lichaam en jouw situatie past. In dit blog vind je een overzichtje van de blogs die we hebben geschreven over anticonceptie, zodat…

  • Love2BeMama

wanneer ben je weer voor het eerst ongesteld na een bevalling?

Meestal herken je de eerste menstruatie als eerste bloedverlies na een periode niet meer gevloeid te hebben. Jammer genoeg kan het ook zo zijn dat je het idee hebt dat het vloeien nooit is gestopt. In dit geval is de eerste ongesteldheid iets minder gemakkelijk te herkennen. Desalniettemin zal je ongesteldheid en cyclus na de bevalling niet heel anders verlopen als voorheen. De eerste keer kan je misschien iets meer buikpijn hebben, omdat de baarmoederwand wellicht nog wat gevoelig is. Dit hoor je overigens vaker na een keizersnede. Wanneer je langere tijd niet ongesteld wordt na een bevalling is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of gynaecoloog.

Wanneer weer ongesteld na bevalling?

Vruchtbaarheid

Ook al ben je nog niet ongesteld geworden kan je wel gewoon al vruchtbaar zijn. Dit is omdat de eisprong voor de menstruatie plaatsvindt. Je kan dus geen echt idee hebben van wanneer je weer vruchtbaar bent. Wanneer je weer ongesteld wordt na een bevalling is een indicatie dat je cyclus op gang is gekomen, maar meestal ben je enkele weken van te voren alweer vruchtbaar genoeg om zwanger te raken. Gebruik dus altijd anticonceptie!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen