Waar ben je naar opzoek?

Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

Er bestaan zoveel verschillende anticonceptiemiddelen dat het goed is om uit te zoeken welke het beste bij jouw lichaam en jouw situatie past. In dit blog vind je een overzichtje van de blogs die we hebben geschreven over anticonceptie, zodat je snel jouw gewenste informatie kan lezen.

Grofweg kun je de methodes verdelen in twee categoriën: met of zonder hormonen.

In de categorie ZONDER hormonen:

Vrouwencondoom

Naast het mannencondoom bestaat er ook het vrouwencondoom. Zo hou je zelf de controle en ben je beschermd tegen een zwangerschap, maar ook tegen soa’s. Het heeft niet veel nadelen, op onprettig gevoel/geluid bij het vrijen na.

Lees hier meer over het vrouwencondoom. 

Het pessarium

Het is niet zo’n bekend anticonceptiemiddel, maar als je het goed inbrengt is de kans dat je toch zwanger raakt zo’n 1%. Maar voor veel vrouwen blijkt het goed inbrengen nog wel moeilijk te zijn. Zo moet je het pessarium goed insmeren met een zaaddoden middel. Het heeft verder geen nare bijwerkingen.

Lees ook: Het pessarium: waarom wel of niet?

Sensiplan

Door een cursus te volgen leer je je eigen vruchtbaarheidscyclus kennen en weet je dus wanneer het verstandig is om wel/niet van bil te gaan als je niet zwanger wilt raken. Je slikt geen hormonen, dus hebt geen rare bijwerkingen. Voordeel: je bent bewust bezig met je eigen lichaam, maar jullie moeten je wel kunnen beheersen als je vruchtbaar bent.

Lees ook: Sensiplan

In de categorie MET hormonen:

Spiraaltje

Het ideale aan het spiraaltje is dat je 5 jaar lang niet aan anticonceptie hoeft te denken. Na een (vaak vervelende) plaatsing door de huisarts of gynaecoloog. Wel kan het hebben van een spiraal onprettige bijwerkingen hebben door de hormonen.

Lees hier meer over de Mirena spiraal

Implanon

Een staafje dat door de huisarts onder de huid wordt ingebracht. Het blijft daar zo’n 3 jaar zitten en geeft hormonen af, waardoor je niet zwanger kan worden. Wel heb je hierdoor je menstruatie niet meer ‘onder controle’.

Lees ook: “Ga je door voor een meisje?” Sabrina kreeg 6 jongens ondanks anticonceptie

Nuvaring

Je kan de nuvaring zelf inbrengen, dat het voor sommige vrouwen comfortabeler maakt (of ze denken juist dat het moeilijk is). Eigenlijk is dit een betrouwbaarder middel dan de pil, omdat je de nuvaring enkel maandelijks hoeft te vervangen. Het heeft hormonen in zich, wat dan wel weer voor bijwerkingen kan zorgen.

Lees hier meer over de Nuvaring als anticonceptie

De pil

Het is het meest gebruikte middel van anticonceptie, maar niet per se de beste voor jouw lichaam. Het is niet geheel zonder risico’s. Met de pil ben je bijvoorbeeld niet beschermd tegen geslachtsziektes. Omdat je ‘m dagelijks, op hetzelfde tijdstip moet innemen, is het erg makkelijk om ‘m te vergeten.

Lees ook: Die 1% dat de pil niet werkt, die kans is maar heel klein. Toch?

Sterilisatie

Een definitieve ingreep kun je doen door te kiezen voor een sterilisatie. Dit kan op twee verschillende manieren. Door het plaatsen van veertjes in eileiders of clips of ringetjes om je eileiders. Ook kun je je eileiders laten dichtbranden of geheel verwijderen. De clips zou je weer kunnen verwijderen, maar de andere methodes zijn echt definitief en onomkeerbaar.

Lees hier meer over sterilisatie bij de vrouw


Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen