Waar ben je naar opzoek?

Anticonceptiemiddelen met hormonen

3 minuten lezen admin Love2BeMama
Anticonceptiemiddelen met hormonen

Zoals ik al eerder schreef was ik na de geboorte van mijn dochter dringend op zoek naar de mogelijkheden van anticonceptie. Met hormonen of juist zonder? Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende methoden en hoe betrouwbaar zijn deze methoden. Je wilt tenslotte ook niet binnen een paar maanden weer zwanger zijn.

Eerder werd er al geschreven over verschillende vormen van anticonceptiemiddelen en ook over anticonceptiemiddelen zonder hormonen.

Anticonceptie pil

Waarschijnlijk een van de meest gebruikten methoden van anticonceptie is de anticonceptie pil. Dit is een pil met hormonen welke ervoor zorgt dat je geen eisprong hebt. Je neemt de pil iedere dag in op hetzelfde tijdstip, gedurende 21 of 22 dagen. Dan stop je voor één week. In deze week heb je een zogenaamde onttrekkingsbloeding, dit zorgt ervoor dat je baarmoeder weer schoon is voor een nieuwe cyclus. Als je na die week weer netjes op tijd begint is de pil ook gedurende de stopweek betrouwbaar. Het voordeel van de pil is dat je hier als vrouw zelf veel controle over hebt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld het condoom weet jij of je beschermt bent of niet. Het nadeel tegenover het condoom is ook gelijk dat je niet beschermt bent tegen geslachtziekten. Ook moet je de pil iedere dag innemen, als je hem een keer vergeet dan is de pil niet betrouwbaar.

Anticonceptie pleister

De anticonceptie pleister is een pleister met hormonen die je wekelijks opnieuw moet plakken. De werking van de hormonen is hetzelfde als bij de anticonceptiepil alleen hoef je hier dus niet dagelijks aan te denken, wat voor warhoofden zoals ik al een hele verbetering is. Ook deze pleister beschermt je niet tegen geslachtziekten. Het grote voordeel van de pleister ten opzichte van de gewone pil is dat de hormoonafgifte veel geleidelijker is. Je hebt dus niet dagelijks een piek in hormonen. Het nadeel is dat de pleister niet betrouwbaar meer is als hij loslaat en dat je geen huidverzorgingsproducten mag gebruiken op de huid rondom de pleister.

anticonceptiepleister Evra

Nuvaring

De nuvaring is een ring die je vaginaal inbrengt waarin je hormonen zitten. De nuvaring vormt zich naar jouw lichaam en je voelt hem dus niet zitten. De ring moet eens per maand vervangen worden en na een stopweek breng je dan gewoon weer nieuwe ring in. Doordat de ring maar eens per maand vervangen hoeft te worden is de betrouwbaarheid iets groter dan met de anticonceptiepil of pleister. De kans op vergeten wordt kleiner. Ook hier krijg je een geleiderlijkere afgifte van hormonen in je lichaam. Het inbrengen van de nuva ring zien sommige vrouwen niet zitten, maar eigenlijk is het niet moeilijker dan het inbrengen met een tampon.

Nuvaring

Implanon

Implanon is een staafje dat onder de huid wordt ingebracht door de huisarts en deze geeft geleidelijk hormonen af gedurende drie jaar. Het grote voordeel aan dit staafje is dat je voor langere tijd goed beschermt bent tegen een zwangerschap. Je kunt het staafje niet vergeten in te brengen. Mocht je toch zwanger willen worden dan kan je binnen een week na het verwijderen van het staafje weer zwanger worden. Het is dus niet zo dat je dan eerst langere tijd moet wachten. Een nadeel van het staafje is dat je geen stopweek hebt. Je hebt dus zelf geen invloed op je menstruatie. Waar je bij alle eerder genoemde methoden je menstruatie even kunt uitstellen door de stopweek over te slaan kan dat hier niet. Bij veel vrouwen wordt de menstruatie bij een implanon wel minder of blijft helemaal weg.

Prikpil

De prikpil is een anticonceptiepil die je krijgt door een injectie. Deze moet je eens in de twaalf weken halen. Dat is dan ook direct het grote voordeel. Je hoeft er niet zo vaak aan te denken. In de prikpil zit een stof die de botdichtheid aantast. Hoe langer je de prikpil gebruikt hoe meer risico je hierop loopt. Tijdens het gebruik van deze pil wordt geadviseerd extra vitaminen D en kalk te gebruiken. Ook bij deze methode heb je geen stopweek en dus geen invloed op je menstruatie en sommige vrouwen zien op tegen een prik iedere drie maanden.

Spiraal met hormonen

Een spiraaltje is een voorwerp dat in je baarmoeder wordt geplaatst door een arts. Daar geeft het vijf jaar lang hormonen af die voorkomen dat je zwanger wordt. Grote voordeel is dat je voor vijf jaar beschermt bent. Als je echter eerder toch weer zwanger wil worden kun je het spiraal gewoon laten verwijderen en dan ben je weer normaal vruchtbaar. Het nadeel van het spiraaltje is dat het door een arts geplaatst moet worden en dat is best even een vervelende ingreep, vond ik zelf.

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen