Waar ben je naar opzoek?

Loverboys; hoe handel je?

4 minuten lezen Suzanne Righart
Loverboys; hoe handel je?

Kleine kinderen, kleine zorgen en grote kinderen, grote zorgen. Een veel gehoorde uitspraak van moeders met oudere kinderen. En hoewel mijn dochter pas bijna 4 is, geloof ik dit zeker wel. Wat een zorgen moet je als moeder hebben wanneer je dochter in handen van een loverboy dreigt te vallen. Hoe bescherm je je dochter tegen dit soort verschrikkelijke figuren?

Het fenomeen ‘Loverboys’ kwam een aantal jaar geleden in de publiciteit. Natuurlijk wisten we al van het bestaan maar na het boek “Echte mannen eten geen kaas” van Maria Mosterd werden wij aan het denken gezet over de Loverboys. Tevens werden er vraagtekens gezet bij dit verhaal van Maria Mosterd en is Peter R. De Vries er bovenop gaan zitten om de waarheid boven tafel te krijgen.

Toen ik nog op het MBO zat kreeg ik les van de moeder van Maria Mosterd en heb ik dit verhaal een beetje meegekregen. Waar of niet waar, Loverboys bestaan! Dit verhaal van Maria Mosterd heeft Nederland wel aan het denken gezet.
Je kunt als ouders je ogen daarvoor sluiten maar je kunt je ook laten informeren. Natuurlijk hoop je dat dit jouw dochter nooit overkomt maar je kunt er beter wel wat van afweten.

Ook online kan je kind te maken krijgen met Loverboys. Dat is het gevaar anno 2014.

Prostitutie

Een loverboy is een man of jongen die een meisjes probeert te verleiden met als doel haar uiteindelijk de prostitutie in te krijgen. Een loverboy zal beginnen het meisje te verleiden met mooie beloften, maar als snel schakelt hij over naar het chanteren van een meisje en ook geweld schuwt hij niet. Alles om te zorgen dat een meisje voor hem in de prostitutie gaat werken. Een loverboy is gewoon een mensenhandelaar.

>> Wat is een Loverboy?

Lovergirl

Naast de heel bekende loverboy bestaat ook de lovergirl nog. Dit is een meisje die probeert de beste vriendin te worden met het slachtoffer. Deze meiden proberen het vertrouwen te winnen van het slachtoffer. Ze werken vaak samen met de loverboy en spelen informatie door aan de loverboy. Een lovergirl kiest vaak niet vrijwillig voor de situatie waar ze in zit. Meestal wordt ze gechanteerd door haar loverboy die haar beloofd dat zij minder hoeft te doen of even rust krijgt als ze en nieuw meisje aanbrengt.

Kwetsbaar

Loverboys kiezen vaak de toch al wat kwetsbare meisjes uit. Op een of andere manier weten ze die er feilloos uit te pikken. Meisjes die onzeker zijn, een moeilijke pubertijd hebben of slecht contact hebben met hun ouders zijn extra gevoelig voor de ‘charmes’ van de loverboy. Hij zal het meisje het gevoel geven dat ze de mooiste, leukste en liefste van de wereld is. Hierdoor wordt het meisje tot over haar oren verliefd op deze ‘foute’ jongen.

Beschermen

Als moeder wil je je kind het liefst beschermen tegen alles en helemaal tegen dit kwaad. Maar wat kun je doen als moeder? Een loverboy zal als eerste proberen je kind van jou los te weken en te zorgen dat jouw kind jouw als boeman ziet. Zie je dochter dan maar eens te overtuigen dat haar vriendje niet goed voor haar is.

Signalen

Signalen voor moeders dat hun dochter in handen is gevallen van een loverboy zijn lastig. Je kan merken dat je dochter zich meer afzonderd en terugtrekt. Ze wil niet meer met jou praten, maar ook met haar normale vriendenkring doet ze niet zoveel meer. Ze is alleen nog maar bezig met haar vriendje. Toch zijn dit ook nog redelijk normale symptomen van een flinke verliefdheid. Als je dochter echter blauwe plekken heeft, angstig gedrag vertoont of flink vermagerd dan moet je je als moeder wel zorgen gaan maken. Probeer met je dochter te praten of kijk of er iemand is die ze vertrouwd waar ze mee wil praten.

En dan

Als je dan eenmaal weet dat het vriendje van je dochter een loverboy is dan ben je er nog niet. Gewoon met je dochter proberen te praten kan, maar de kans is groot dat ze hem verdedigd en misschien zelfs wel wegloopt bij jou. Dan heb je helemaal geen grip meer op de situatie. Als je dochter inziet dat de dingen die haar vriend doen niet goed zijn zijn er verschillende instanties waar ze terecht kan. Denk hierbij aan de politie, kindertelefoon, bureau jeugdzorg of de huisarts.

>> Politie.nl: Loverboys

>> Fonds Slachtofferhulp: Hoe herken je een Loverboy?

Checklist Fout Vriendje
Fonds Slachterofferhulp

>> Beware of Loverboys: 

Voorkomen

Misschien nog wel belangrijker dan herkennen is het proberen te voorkomen dat je dochter in handen valt van een loverboy. Praat met haar over jongens die geen goede dingen met haar voorhebben voordat ze een vriendje krijgt en creëer een klimaat waarin ze alles kan bespreken. Tot slot is het goed je dochter zelfvertrouwen mee te geven en te leren dat werkelijk niemand anders dan zijzelf beslist wat er met haar lichaam gebeurt. Wordt niet boos als ze verteld over haar vriendje maar probeer open te luisteren, zo heeft zij het gevoel dat ze altijd bij jou terecht kan en zal ze je veel eerder in vertrouwen nemen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen