Waar ben je naar opzoek?

Naar het bos met je kind; controleer op teken!

2 minuten lezen Esmee
Naar het bos met je kind; controleer op teken!

De mooie nazomerdagen en beginnende herfstplaatsjes kunnen we snel weer doorbrengen en vinden in het bos. Net als vroeger met mijn ouders, ga ik nu met mijn eigen gezin, graag naar Zeist, Austerlitz. Dit plaatsje ligt in een bosrijke omgeving. Hier kun je de piramide van Austerlitz beklimmen en daarbij de grote speeltuin en restaurant met gezellige terras bezoeken. Super voor jong en oud! Ook kun je de totale rust opzoeken en wandelen door de mooie kleurrijke bossen en hertenkamp. Maar let op, controleer jezelf en je kinderen thuis op teken! Dit geldt natuurlijk voor alle bossen.

teken

Ziekte van lyme

Het komt steeds iets meer in het nieuws, de ziekte van lyme, veroorzaakt door deze teken. Het is een infectieziekte veroorzaakt door de borrelia bacterie, die de teek met zich mee kan dragen. De infectie kan beginnen met een rood plekje op de huid en binnen drie maanden na de beet uitbreiden tot  een grote rode kring. Dit kan gepaard gaan met het ziektebeeld; malaise, koorts, keelpijn en spierpijn. Het is belangrijk na een beet de teek te verwijderen met een speciale tekentang. Neem de teek mee naar de huisarts zodat deze kan onderzoeken of de teek borrelia met zich mee droeg. Zo ja, dan moet er direct gestart worden met een antibioticakuur.

Teken

Het gevaar van teken

Indien een teek ongemerkt blijft zitten of niet goed gehandeld is na het verwijderen hiervan, kan dit dus leiden tot de ziekte van lyme of zelfs chronisch lyme. Als dit eenmaal is vastgesteld, wat echt heel lastig is om te diagnostiseren door onbetrouwbare testen en/of niet gespecialiseerde artsen. Afgelopen voorjaar is er gedebateerd in de tweede kamer en er komt een expertisecentrum om de ziekte van lyme te onderzoeken en er goede medicijnen en behandelwijze voor te ontwikkelen. Maar het is nog in een heel vroeg stadium en ieder die met deze verschrikkelijke grillige ziekte te maken krijgen, hebben nog een een lange weg te gaan. Het zenuwstelstel, gewrichten en hart kunnen aangetast worden door de ziekte met alle gevolgen van dien. Daarom middels onder andere dit blog extra aandacht om dit alles te voorkomen… een waarschuwing!

App van RIVM

Na een dagje spelen in het bos, maar tegenwoordig ook steeds meer in parken en tuinen, controleer elkaar! De teek heeft de voorkeur voor warme plekken, zoals oksels, romp en liezen, maar ook de makkelijk bereikbare benen. Er is een gratis app voor de mobiele telefoon van het RIVM waarop uitleg staat over het verwijderen van een teek en waar op te letten. Ook waar de teken veel voorkomen op dat moment. De stichting en site van Hope for lyme zet zich in voor meer landelijke bekendheid van deze ziekte. Ook erg belangrijk, want hoe meer aandacht hiervoor hoe beter.

Tekenbeet4_300

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen