Waar ben je naar opzoek?

Kinderen vaccineren; veilig of vergif?

3 minuten lezen Suzanne Righart
Kinderen vaccineren; veilig of vergif?

Eens in de zoveel tijd duikt hij weer eens op in mijn tijdlijn of facebook. De eeuwigdurende discussie over wel of niet kinderen vaccineren. Ik weet nog wel toen ik voor de keuze stond met mijn, net 8 weken
oude, dochter. Wie moest ik nu geloven? Waar kon ik de waarheid vinden?

Historie kinderen vaccineren

Sinds 1953 werd door de overheid besloten dat ouders hun kinderen op kosten van de overheid tegen difterie, tetanus en kinkhoest konden laten inenten. De kinderen werden vanaf baby ingeënt om ze optimaal te beschermen. Aanvankelijk waren er verschillende instanties die vaccineerden (kruisverenigingen, huisartsen, kinderartsen) en er was geen landelijke aansturing. Er werd besloten zogenaamde ent gemeenschappen in te stellen. Hierin werkten de verschillende instanties samen in 1 regio. Door de jaren heen is het vaccinatie programma steeds meer gecentraliseerd en alles wordt nu gecoördineerd door het rijks instituut voor volksgezondheid en milieu. De vaccinaties worden uitgevoerd door consultatiebureaus en huisartsen en de inhoud van de vaccins wordt aangepast aan waar op dat moment behoefte aan is. Tegenwoordig wordt gestart met het Rijksvaccinatieprogramma wanneer een kindje twee maanden oud is.

Niet vaccineren

Op het Rijksvaccinatieprogramma is vanuit sommige kringen veel kritiek. Zo is er de groep mensen die vanuit het geloof hun kinderen niet wil laten inenten. Zij geloven dat het Gods wil is als hun kinderen ziek worden en daar mogen ze niets tegen doen. Dan heb je ook nog een groep ouders die faliekant tegen vaccineren is. Zij geloven dat het beter is om het afweersysteem van de kinderen het zelf op te laten lossen in plaats van iets niets natuurlijks in te spuiten. Onder deze groep fanatieke niet vaccineerders zitten ook mensen die geloven in complot theorieën waarin ze ervan uitgaan dat het RIVM alleen maar opgezet is om de farmacie te voorzien van inkomsten.

Goed geïnformeerd

Naast deze twee groepen mensen die al jaren niet vaccineren komt er nu een derde groep bij. Ouders die weloverwogen een keuze proberen te maken en er bewust voor kiezen bepaalde vaccinaties niet of later te laten geven. Dit is een groep die veel informatie zoekt op internet en bij elke vaccinatie kritisch kijkt of deze wel of niet noodzakelijk is en of de vaccinatie niet meer kwaad doet dan goed.

Bronnen

Wat erg moeilijk is in je keuze om wel, niet of selectief te vaccineren, is het vinden van onafhankelijke informatie. Er gaat veel geld om in de farmaceutische industrie en de belangen van fabrikanten zijn dus groot. Het is daarom altijd verstandig te kijken wie een artikel heeft geschreven en gepubliceerd voordat je de ‘feiten’ die erin staan voor waar aanneemt. Iemand die tegen vaccineren is zal altijd vanuit die bril kijken naar de cijfers, waarbij iemand die vaccins verkoopt het altijd anders zal interpreteren. Het is dus goed om op zoek te gaan naar onafhankelijke bronnen. Kijk eens naar wie het artikel schrijft, voor wie werkt deze persoon? Wat voor artikelen heeft hij eerder gepubliceerd? Staat hij/zij bekend als extreem voor- of tegenstander?

Gezond verstand

Bij het maken van een keuze of je je kind al dan niet laat vaccineren is het goed je gezonde verstand te gebruiken. Kijk of je objectieve artikelen kan vinden over de vaccinatie, vraag om de bijsluiter en lees deze eens goed door. Is het middel erger dan de kwaal of voelt het niet goed? Stel de vaccinatie dan uit of doe het helemaal niet. Hierin kun je prima je eigen gevoel volgen, want hoewel er zo nu en dan wel om geroepen wordt, de vaccinaties zijn nog steeds niet verplicht.

Mijn keuze

Ik heb er uiteindelijk voor gekozen het vaccinatie programma wel te volgen, maar wel op mijn tempo. Was mijn dochter niet lekker, dan liet ik haar niet volspuiten met een virus en stelde ik de vaccinatie uit. Vaccinaties die net nieuw zijn en in het leven zijn geroepen voor iets nieuws heb ik kritisch bekeken en tegen mexicaanse griep heb ik mijn dochter niet laten inenten. Voor mij voelde dit goed en ik heb nooit onbegrip gehad. Ik kan me voorstellen dat als je echt kiest voor niet vaccineren dat je dan meer onbegrip tegenkomt, maar hier zul je zelf mee om moeten leren gaan. Jij maakt jouw keuze en daar heeft verder niemand iets mee te maken.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen