Waar ben je naar opzoek?

Suiker is zo slecht nog niet

4 minuten lezen denise Denise Meijer
Suiker is zo slecht nog niet

Laat ik even beginnen met een kort stukje aan zelfbescherming. Het is namelijk niet mijn bedoeling om moeders die het anders doen af te vallen, maar om een kleine tegenhanger te geven van een paar huidige ‘voedingsmethodes’ en dan met name een suikervrij dieet bij kinderen. Overigens is het niet één weg die naar Rome lijdt, toch?

Teveel suiker is niet goed

Iedereen is er namelijk mee bekent dat suiker (oftewel snoep, sapjes, ijsjes en zelfs gewoon alledaags eten) niet het onder het kopje ‘aller-gezondste lekkernij’ valt en dat zeker niet voor onze kindjes. Op zich zit daar ook zeker een kern van waarheid in. Teveel suiker kan zorgen voor gezondheidsklachten, gebitsproblemen en daarmee grabbel ik nog maar in een relatief kleine ton van welke ziekten en klachten, direct in verband worden gebracht met overmatige suiker-consumptie. Suiker is een Koolhydraat en levert energie aan het lichaam, maar als we naar het grote plaatje gaan kijken, heeft dit dus geen toegevoegde waarde. Koolhydraten zijn namelijk prima te vinden in gezondere producten. Alleen als je bijvoorbeeld een appel eet, krijg je suiker en lichaamsnodige vitaminen en mineralen binnen. Maar waarom dan wel eens zondigen met wat van de foute suikers?

Gematigde suikerinname

Dit artikel gaat dus niet om de gevaren van suiker, maar over waarom een gematigde suikerinname bij kan dragen in het opgroeien en opvoeden van onze kinderen.

Let op: deze beweringen zijn gebaseerd diverse meningen en zijn daarmee dus niet wetenschappelijk onderbouwd.

Suiker is zo slecht nog niet!

1. Geniet, maar met mate

De sleutel tot ‘gezond genieten’ zit hem niet in de onthouding, maar in de kunst van het ‘weten wanneer te moeten stoppen’. Ik noem het bewust een kunst. Genieten met mate moet je namelijk leren. Waar de één genoegen neemt met een klein handje chips, heeft de ander namelijk nauwelijks genoeg aan de hele zak en dan heb je het al snel over een ongezonde manier van ‘zondigen’.

Mijn zoon is er een mooi voorbeeld van. Hoe meer ik hem iets ontzeg, hoe harder hij zijn best doet zijn tanden uiteindelijk toch in het felbegeerde item te zetten. Resultaat? Hij neemt (om even een willekeurig voorbeeld te noemen) niet één chocolaatje, maar probeert zo snel mogelijk, zo veel mogelijk chocolade in zijn mondje te proppen. Dit om eventuele interventie te voorkomen. En natuurlijk vertelt hij mij niets over wat hij zojuist heeft gedaan. Met als gevolg dat ik geen overzicht meer heb over wat mijn zoon allemaal binnenkrijgt op een dag. Een verontrustende gedachte.

2. Suiker is gezonder dan…

Ja, geloof het of niet, maar er bestaan ongezondere dingen dan suiker. Denk daarbij aan de bekende suikervervangers. Zoetstoffen dus.

Helaas wordt er nog te vaak gedacht dat een snoepje met aspartaam, een betere optie is dan een snoepje met gewoon suiker of fruitsuikers. Dit is dus niet waar! Weliswaar leveren zoetstoffen niet dezelfde calorieën als suikers dat doen, maar waarbij bepaalde gezondheidsklachten bij overmatige suikerinname nog niet te bevestigen zijn, is dit bij het veelvuldig gebruik van zoetstoffen wel het geval.

Ook en leuk feitje: Alternatieven zoals Ahornsiroop, Agavesiroop en honing zijn niet per definitie gezonder (want natuurlijker) dan normale suiker. Deze bevatten wel minder calorieën, omdat het verdunt wordt met water. Om te minderen met suiker zijn dit dus wel goede alternatieven, maar leveren aan de andere kant net te weinig aan vitaminen en mineralen om de negatieve effecten van het hoge suikergehalte, ongedaan te maken.

3. Suiker is lekker

Ik denk dat dat bijna niet te ontkennen is, maar zoet is vaak net wat aantrekkelijker voor kinderen dan de andere smaaksensaties. Ik lieg als ik zeg dat ik zelf nooit geniet van een lekkere beker Ben&Jerry’s, of een kop thee met een klontje kristalsuiker. Wanneer ik mezelf zo nu en dan dat beetje extra genieten gun, waarom mijn kinderen dan niet?

Jullie kunnen je natuurlijk afvragen waar ik naartoe wil met mijn bevindingen, maar daar kan ik redelijk kort over zijn. Snoep (foute suikers) blijft aantrekkelijk voor kinderen. Net zoals een pakje (extreem zoete) Wicky of een lekker fris Raketje. Hoe je het wendt of keert komen kinderen in aanraking met deze vorm van ‘vergif’. Is het dan niet belangrijker dat we deze leren verantwoord om te gaan met deze kleine geneugten in het leven? De kans is namelijk groot dat wat jij niet geeft, de buurvrouw wel in huis heeft en waarom mag jouw kind het niet en het klasgenootje wel? Het zijn allemaal situaties waar je kind uiteindelijk voor komt te staan en daarmee ook in de verleiding komt om de theorie van mama uit te testen.

Geniet met mate!

Nee, suiker is niet gezond. Gezond is namelijk iets heel anders, maar als we kijken naar het gevaar van suiker, dan zien we vooral gevaren bij overmatig suikergebruik. Is het dan noodzaak om onze kinderen dit te ontzeggen, of om toezicht te houden op een gedoseerde, verantwoorde manier van omgaan met een voedingstof?
Geniet, maar alles met mate!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen