Waar ben je naar opzoek?

Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

3 minuten lezen Hanny Evers Hanny Evers
Wanneer word je weer ongesteld na je bevalling?

Wanneer word je weer ongesteld na een bevalling? Als je net bent bevallen dan is je menstruatie wel het laatste waar je op zit te wachten. Voorlopig wil je even niet ongesteld worden als het even kan. Wanneer je ongesteld wordt na een bevalling, daar gaan wij je meer over vertellen.

Wanneer ongesteld na bevalling?

In de kraamperiode vloei je al 4-6 weken. Om dan meteen door te gaan naar een menstruatie is geen pretje. Gelukkig is het heel normaal om een periode na je zwangerschap niet ongesteld te worden. Toch gaat het een keer weer gebeuren. Maar goed ook, want voor een tweede kindje is een gezonde cyclus nodig.

10 tips voor de eerste keer seksen na de bevalling (better safe than sorry)

Hét is de reden dat je überhaupt in deze situatie zit. Misschien zelfs op een rubberen zwembandje met tien hechtingen in je vrouwelijke ‘zaakje’, maar je zal er ooit weer aan moeten geloven. Seks! En dan in het specifiek: De…

  • Denise Meijer

Flesvoeding versus borstvoeding

Wanneer je weer ongesteld wordt na je bevalling is afhankelijk van een aantal factoren. Geef je flesvoeding dan wordt je gewoonlijk eerder ongesteld, dan wanneer je borstvoeding geeft. Dit heeft met je hormoonhuishouding te maken. 

Bij flesvoeding gaan je hormonen na de bevalling weer veel sneller naar een ‘normaal’ evenwicht. Dit heeft natuurlijk wat tijd nodig. Rond de 8 weken na de bevalling worden de meeste vrouwen weer voor het eerst ongesteld. 

Geef je borstvoeding dan is je hormoonhuishouding wezenlijk anders. Om melk aan te maken maak je verschillende hormonen aan, onder andere het hormoon prolactine. Dit hormoon remt de eisprong en zonder eisprong heb je ook geen menstruatie. 

Geef je volledig borstvoeding, dan zou je nog niet ongesteld moeten worden. Pas zodra je start met bijvoeden, rond de 6 maanden, komt je cyclus langzaam weer op gang. Je zou dan rond de 7 maanden na je bevalling voor het eerst ongesteld worden. 

Soms werkt het lichaam van een vrouw echter anders en hebben andere hormonen de overhand. Je kunt dus wel eerder ongesteld worden. Ook zijn er vrouwen die pas ongesteld worden zodra ze volledig met borstvoeding zijn gestopt, ook als dit pas na 1 jaar is.

Lees verder onder de afbeelding!

Wanneer ongesteld na bevalling

Functie

Ongesteld worden na je bevalling kan dus nog wel even duren. Het uitblijven van de cyclus heeft een functie. Het lichaam heeft namelijk de tijd nodig om te herstellen en daar heeft de natuur iets op bedacht. Het vrouwelijk lichaam heeft zeker 2 jaar nodig om volledig te herstellen van de zwangerschap. Van oudsher geven vrouwen borstvoeding, vaak tot het kindje 2 jaar is, soms zelfs langer.

Geen cyclus

Geen cyclus, is ook niet vruchtbaar. Zo kan het vrouw zich volledig concentreren op haar kindje en heeft haar lichaam voldoende energie om te voeden en om te herstellen. Tegenwoordig kijken wij hier anders tegenaan. Veel vrouwen willen hun kindjes dichter op elkaar wat betreft de leeftijd of geven helemaal geen borstvoeding meer. 

Onregelmatig

Waarschijnlijk is je cyclus zodra deze weer opgang komt, in het begin onregelmatig. Je menstruatie is vaak ook zwaarder dan je gewend bent. Niets om je zorgen over te maken. Je lichaam is hard aan het werk om de juiste balans in hormonen te vinden. Binnen enkele maanden zal je menstruatie weer terug zijn zoals het was voor je zwangerschap. 

Wanneer weer veilig sporten na je bevalling?

Na mijn bevalling wilde ik zo snel mogelijk mijn oude lijf weer terug. Ik was heel blij met mijn kindje, maar voelde me niet happy in mijn lichaam. Alles zag er anders uit en mijn lichaam voelde niet meer vertrouwd….

  • Hanny Evers

Vruchtbaarheid

Word je ongesteld, dan weet je zeker dat je weer vruchtbaar bent. Maar ook als je niet ongesteld wordt, kan dit het geval zijn. Je eerste cyclus kan namelijk al op gang zijn gekomen, zonder dat jij het weet.

Gebruik voorbehoedsmiddelen

Wil je nog geen tweede kindje? Neem dan geen risico’s en gebruik voorbehoedsmiddelen! Zeker vlak na de bevalling ben je zeer vruchtbaar, doordat er nog bevallings- en zwangerschapshormonen in je lichaam aanwezig zijn. Opnieuw zwanger raken als je kindje net 3 maanden oud is, is echt geen uitzondering, maar kan zeker je leven op zijn kop zetten. Voor je lichaam is het een super zware belasting en zeker niet aan te raden. Herstellen van een zwangerschap en bevalling duurt immers minstens 2 jaar. Het is daarnaast verstandig om eerste een goede balans te vinden in de nieuwe situatie met 1 kindje, voordat je aan een tweede gaat denken. 

Menstruatie producten

In de periode na je zwangerschap en bevalling is het misschien ook fijn om na te denken over of je misschien over wil stappen op duurzame menstruatieproducten zoals een menstruatiecup of wasbaar maandverband. Je hebt nu wat meer tijd om je hierin te verdiepen.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Hanny Evers

HI! Ik ben Hanny. Ik woon samen met mijn vriend en 2 zoontjes van 1 en 4 jaar in een mooi en rustig dorp. Mijn passie is sporten,: crossfit, hardlopen, zwemmen. Ik schijn hoogbegaafd te zijn en ik vermoed de 2 kleine mannen ook. Ik schrijf graag over mijn belevenissen met mijn boefjes.

Ik heb mijn eigen bedrijf Best9Moms. Ik coach vrouwen tijdens de zwangerschap en het jong moederschap, met als missie dat zij zichzelf niet kwijt raken tijdens dit grote avontuur.
Oh ja, ik werk ook nog wat uurtjes als Docent Lichamelijke Opvoeding.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen