Waar ben je naar opzoek?

10 tips voor de eerste keer seksen na de bevalling (better safe than sorry)

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 tips voor de eerste keer seksen na de bevalling (better safe than sorry)

Hét is de reden dat je überhaupt in deze situatie zit. Misschien zelfs op een rubberen zwembandje met tien hechtingen in je vrouwelijke ‘zaakje’, maar je zal er ooit weer aan moeten geloven. Seks! En dan in het specifiek: De eerste keer seksen na de bevalling.

Of dit iets is waar je naar uit- of tegenop kijkt is heel persoonlijk. Sowieso wordt echte gemeenschap ongeveer zes weken afgeraden, maar uiteindelijk hangt het ervan af hoe snel je geneest. Zowel van binnen als (yikes!) van buiten.

Toch is er een ding zeker. Je gaat er, zeer waarschijnlijk, weer aan beginnen. Ook al denk je nu misschien van niet. Ik zal je uit die droom helpen; je gaat hét weer doen.

En in dat hoogst plausibele geval hebben we een paar tips voor je. De eerste keer seksen na de bevalling. Wat doe je wel en wat (liever) niet?

De eerste keer seksen na de bevalling: to do or not to do!

1. Loop niet te hard van stapel

Natuurlijk is het (na zes weken onthouding) heel verleidelijk om jezelf in je kittigste stoeipoezenpakje te hijsen en je man te bespringen als een woeste tijgerin tijdens bronstseizoen. Doe het echter voor één keertje wat rustiger aan in bed. Je wil er namelijk niet achter komen dat je ‘hoe-ha’ nog flink gevoelig is van binnen als je partner zijn klabanus al zowat door je baarmoedermond heen is getorpedeerd.

2. Verwacht ook niet te veel

Jij bent niet de enige die enkele wegen ‘droog heeft gestaan’.  Het is dus niet zo gek als je romantische avond binnen de minuut met een knaller eindigt. Ach… Je weet dat het allemaal nog werkt. Dat telt ook voor wat!

3. Glijmiddel, glijmiddel en nog eens glijmiddel

Alsof een kind baren nog niet genoeg een aanslag was op de edele delen, het type vocht wat seks zo verschrikkelijk aangenaam maakt, wordt afgebroken na een bevalling. Dit heeft van alles te maken met het hormoon oestrogeen. Het is dus niet gek dat je, ondanks de gezonde opwinding, vanonder Sahara-droogjes blijft. Dit is op zijn zachtst gezegd een schrale en onaangename bedoeling. Dus op naar de drogist en sla in genoeg glijmiddel in om jezelf door deze droge periode heen te helpen.

4. Ze wordt echt wel weer de oude

Iets waar je twee dagen postpartum nog best wel bang voor mag zijn, maar wees gerust: je vagina heeft de fantastische eigenschap om beter (en heter) terug te komen van zoiets ‘traumatisch’ als een bevalling. Daarnaast zijn er kegeloefeningen die kunnen je helpen om je bekkenbodemspieren weer sterker te maken.

Oja, en voor wie een vent heeft die het daadwerkelijk in zijn hoofd haalde om te vragen om een ‘steekje bij’. Je mag hem slaan en dat bedoelen we niet op de aangename en kinky manier.

5. Anticonceptie is noodzakelijk

Of je moet over precies negen maanden weer in hetzelfde schuitje willen zitten, maar dat lijkt ons op dit punt nogal stug. Je bent vruchtbaar. Ja, ook als je borstvoeding geeft! Dus geen gesukkel en gewoon seksen met een rubbertje om de knuppel.

Of neem de pil, een spiraaltje, gebruik een condoom of wat dan ook! Vrij gewoon veilig of vrij niet!

Lees ook: Geen zin in seks… 3 tips om hier verandering in te brengen!

6. Het perfecte moment

Een van de dingen waar je sowieso al aan moet wennen als je nieuwbakken ouders bent: Alle activiteiten die niets met de baby te maken hebben, worden gepland om het leven van de baby heen. Kortom: Het moment dat je stevig van bil kan gaan zijn schaars en vergt misschien een beetje van je organisatie en timemanagement-vermogen. Zelfs als je dénkt dat het perfecte moment is aangebroken hoeft dit dus niet zo te zijn. Dat je het maar weet.

7. Je lichaam ziet er anders uit

De 1+1 gratis deal van een zwangerschap. Een compleet nieuw lichaam! In ieder geval voor de eerste periode. Je stuitert natuurlijk niet direct weer terug in je strakke lijfje van voor de zwangerschap. Het is dus niet gek dat je de eerste keer nogal bewust bent van je eigen lijf.

Eventuele lekkere boobies even buiten kijf gelaten. Awkward, maar het hoort erbij.

8. Je lichaam kan anders aanvoelen

Oké dat maakt het dus eigenlijk 2+1 gratis, maar goed…

Na een bevalling kan je lichaam en dus ook de seks, heel anders aanvoelen dan voorheen. Dit is niets om jezelf zorgen over te maken en hoeft zeker ook niet altijd een nadelige ‘bijwerking’ te zijn. Go with the flow. In ieder geval voor op het moment.

Lees ook: Eens moet de eerste keer zijn; betrapt tijdens de seks…

9. Communicatie, communicatie

De sleutel tot een goede relatie. Daarnaast ook hét ingrediënt voor een fijne postpartum-sekspartij. Heb je pijn of voel je jezelf (om wat voor een reden dan ook) ongemakkelijk? Geef dit dan aan bij je partner. Doe in ieder geval niets waar je zelf geen trek in hebt. Zelfs al betekent het dat jullie nog even wachten voor er gepiepeld wordt.

10. Geniet ervan!

Last but not least! Geniet van dit moment. Sommige vrouwen omschrijven de spanning van de eerste keer seks na de bevalling gelijkwaardig aan de spanning van de eerste keer seks ooit.

De eerste keer seksen na de bevalling; het moet er toch van komen. Seks is leuk, lekker en helpt je om gezond en gelukkig te blijven. Al met al meer dan genoeg reden om er fijn privéfeestje van te maken. Voor deze eerste keer en natuurlijk ook voor de daaropvolgende keren.

Photo by Tofros.com from Pexels

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen