Waar ben je naar opzoek?

Medicatie gebruik in een zwangerschap. Wat is veilig?

2 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Medicatie gebruik in een zwangerschap. Wat is veilig?

Zwanger en medicatie: wat mag je wel en niet gebruiken? Als je zwanger bent dan moet je voorzichtig zijn met de medicatie die je gebruikt. Dit is omdat sommige medicijnen een effect kunnen hebben op de nog groeiende foetus. Waar moet je op letten als je medicatie gebruikt tijdens de zwangerschap? Welke medicijnen kan je veilig en zonder zorgen gebruiken als je zwanger bent?

Als je twijfelt of je bepaalde medicijnen tijdens de zwangerschap mag gebruiken, neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Zelfs bepaalde zelfzorg geneesmiddelen zijn namelijk niet veilig te gebruiken. Vraag dit voor gebruik na.

Zwanger en medicatie

Hier vind je informatie over het gebruik van medicatie tijdens je zwangerschap.

Paracetamol en overige pijnstillers

Paracetamol kan je gewoon gebruiken tijdens de zwangerschap. Lees de de bijsluiter en ga niet over de dagelijkse aanbevolen dosis heen. Hoeveel paracetamol je mag nemen kan je makkelijk vinden op de bijsluiter.

Neem bij aanhoudende (hoofd)pijn contact op met je huisarts om andere, minder onschuldige oorzaken, uit te sluiten. Zwaardere pijnstillers, zoals diclofenac en aspirine, mag je alleen gebruiken in overleg met je huisarts of verloskundige.

Lees verder onder de afbeelding!

Zwanger en medicatie dit mag je gebruiken

Welke medicatie mag je niet gebruiken als je zwanger bent?

 • Bloedverdunnende middelen uit de “cumarine” groep, bv. acenocoumarol.
 • Bepaalde hormoonpreparaten.
 • Antimigraine middelen die ergotamine bevatten.
 • Vitamine A zuur bevattende preparaten of afgeleide middelen bij de behandeling tegen acne (tretinoine, isotretoine).
 • Celdelingremmers, zog. cytostatica, deze worden gebruikt bij de behandeling van kanker.
 • Sommige antibiotica (tetracyclines, sulfonamiden).
 • Medicatie tegen epilepsie.
 • Middelen waarbij de effecten onbekend of onvoldoende zijn onderzocht (veel nieuwe middelen vallen hieronder).
 • Medicijnen die gewenning en afhankelijkheid veroorzaken.

  Bron: Efarma

Antidepressiva

Gebruik je antidepressiva en ben je zwanger dan mag je niet zomaar stoppen met deze medicatie. Plotseling stoppen kan namelijk voor bijwerkingen zorgen die schadelijk zijn voor jou en je ongeboren baby. Stop dus nooit zomaar met antidepressiva, maar bouw dit onder begeleiding van je huisarts of psychiater af. Als je zomaar stopt dan loop je ook het risico dat je depressie terugkomt. Dit zorgt indirect voor problemen met je baby, omdat stress en depressiviteit in verband worden gebracht met een laag geboortegewicht en vroeggeboorte.

Tips voor hooikoorts tijdens je zwangerschap

Het voorjaar is iets waar we allemaal met smacht op hebben zitten wachten. Echter brengen de eerste zonnestralen een klein nadeel met zich mee: hooikoorts. Iets wat dubbel zo vervelend is in een zwangerschap, want welke hooikoorts medicatie mag je…

 • Denise Meijer

Zwangerschapsmisselijkheid

Als je last hebt van extreme zwangerschapsmisselijkheid dan kun je het gebruik van medicatie bespreekbaar maken met je verloskundige of gynaecoloog. Zij zullen je hierin adviseren. Er zijn ook tips die je kunnen helpen de extreme zwangerschapmisselijheid te verminderen. Heb je dit al eens geprobeerd?

Gebruik medicatie en zwanger

Bij het gebruik van medicatie en zelfzorg medicatie tijdens de zwangerschap is het ten allen tijden van belang dat je hierover eerst contact opneemt met de huisarts, verloskundige of je gynaecoloog.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen