Waar ben je naar opzoek?

Wat kun je knutselen met een schoenendoos? Een kijkdoos!

Wat kun je knutselen met een schoenendoos? Een kijkdoos!

Wat kun je knutselen met een schoenendoos? Een kijkdoos met eindeloze mogelijkheden! Kennen jullie een kijkdoos van vroeger? Zo’n nostalgische schoenendoos met (zelfgemaakte) figuren en als je door het gat naar binnen kijkt, zie je een 3D beeld waar een magisch verhaal tot leven komt. En nu denk je misschien wel: Pfoe, dat is misschien leuk voor een keer en dan? Er zit toch maar één verhaal in en dus raken kinderen er snel op uitgekeken. Veel werk en het staat weer op de kast. Dus weggooien? Maar dat is zonde van het knutselwerk. Nou, wat denk je van een kijkdoos die geen grenzen kent? 

Wat kun je knutselen met een schoenendoos?

Een schoenendoos biedt eindeloze mogelijkheden. Van schatkist tot voetbaltafel. Heb je al eens op de Love2BeMama Pinterest pagina gekeken voor knutselideeën? In deze blog ga ik een kijkdoos met eindeloze mogelijkheden laten zien.

Tips Tie Dye shirts maken met kinderen

Tie Dye shirts maken is de nieuwste hobby van mijn dochters. Ik moet toegeven dat het echt heel erg leuk is om te doen. Wil jij ook Tie Dye-en met je kinderen? Het is heel makkelijk om ermee te starten….

 • Linda Bosscher

Grenzeloze mogelijkheden kijkdoos

Huh? Een kijkdoos zonder grenzen? Maar het is een dichte doos, hoe maak je het grenzeloos? Je weet wel, tegenwoordig houden steeds meer mensen zich bezig met vegetarisch eten, zo min mogelijk boodschappen met plastic doen en het minimaliseren van speelgoed waarmee je eindeloos kunt spelen en wat lang meegaat. Dit laatste is nu mijn uitdaging. Thuis probeer ik met mijn kinderen bij één soort speelgoed verschillende mogelijkheden toe te passen in plaats van steed nieuw speelgoed te kopen (goed voor het milieu en voor je portemonnee). Deze kijkdoos draagt bij aan dit idee.

Nog meer voordelen

Voordat ik mijn kijkdoos laat zien via foto’s, wil ik nog een aantal voordelen opnoemen. Als je mijn voorgaande blogs hebt gelezen, weet je dat de communicatie met Nederlandse Gebarentaal bij ons thuis centraal staat. Aan deze kijkdoos kan ik verschillende beelden toevoegen met steeds een ander verhaal. Dus ook met nieuwe woorden, op deze manier leren Ariana en Jake nieuwe woorden en de gebaren die daarbij horen.

Het stimuleert wederom hun fantasie en creativiteit om eigen verhaal te verzinnen en te gebaren. Nog leuker, je kan spelen met thema’s, wanneer het bijvoorbeeld zomer is, kan je soorten vissen met weer een ander achtergrond in de kijkdoos stoppen. Of verschillende voertuigen waarmee je op vakantie kan gaan. Enzovoorts. 

Je kunt dus eindeloos knutselen met een schoenendoos en vooral de kijkdoos variant is top!

Kijkdoos met alfabet

Op dit moment ben ik bezig met de thema zomer (wat anders?!) en het alfabet. Ik zet een letter “A” in de doos met de figuren waarvan woorden met “A” beginnen, die dus te maken hebben met de zomer zoals Aardbei, Ananas en Anker. En dan “B” met figuren van Boot, Barbeque en Bikini. Enzovoorts. Als je een kleurenprinter en een lamineerapparaat (dit heb ik bij Action gehaald) met folies thuis hebt, dan zijn de letters, cijfers en figuren makkelijk en snel klaar te maken. De achtergronden heb ik zo simpel mogelijk gemaakt zodat ze alleen als een bepaalde sfeer dienen. Zo kan alle aandacht naar de figuren en het letter gaan.

En de lichtjes niet te vergeten! Heb ik uit een doos met kerstversieringen gehaald. Ook wel handig voor deze kijkdoos. Om de figuren en letters te kunnen verwisselen heb ik een inkeping gemaakt in die vier staanders van piepschuim. 

wat kun je knutselen met een schoenendoos

Zie hieronder de resultaten als je door het gaatje naar binnen heen kijkt. 

Mijn tips kijkdoos knutselen

Hou de kijkdoos zo simpel mogelijk. Minder werk voor jezelf en een duidelijk doel voor de kinderen. Als bijvoorbeeld een achtergrond druk is, dan kijkt een kind er eerder naar dan waar jij wil dat hij/zij naar kijkt. Tenzij dat een doel op zich is, haha. 

Tips knutselen met een schoenendoos?

Er zijn nog talloze mogelijkheden om te knutselen met een schoenendoos. Op de Love2BeMama Pinterest pagina vind je vele mogeijkheden en ideeën. Een aantal concrete tips:

 • Een poppenkast
 • Car wash voor speelgoedgoedauto’s
 • Tafelvoetbal
 • Een autogarage
 • Een vissenkom
 • Een Light Up theater
 • Make-up tafel

Als je gaat knutselen met een schoenendoos heb je vooral veel schoenendozen nodig. Verder basis knutselspullen (wat elke moeder wel in huis heeft) en knutselmaterialen zoals piepschuim, een eierdoos, wc rollen en (gekleurd) papier. Daar kom je al een heel eind mee!

Heb jij met je kinderen wat tofs geknutseld met een schoenendoos? Stuur ons een mailtje met het resultaat, we zijn erg benieuwd!

wat kun je knutselen met een schoenendoos
Cristina Kiekens-Burbea

Ik ben een dove moeder van 2 horende kinderen (zoon, Jake, van 3 en dochtertje, Ariana, van 1,8 jaar). Ik voed ze tweetalig op, samen met mijn dove man. Het is heel mooi om te zien hoe ze tot nu toe opgroeien met 2 talen, zelfs de oudste verzint al een klein aantal gebaartjes om zich duidelijk te maken naar ons toe. Niet alleen zijn woordenschat is hierdoor vergroot, maar ook zijn fantasie en creativiteit. Ariana doet zelfs mee!

Hoe pittig het ouderschap ook kan zijn en dat terwijl ik doof ben, neemt het niet weg dat ik nog altijd graag schrijf en een goed boek lees. Ik ben nog altijd de Cristina van voor kinderen, ook al bestaat mijn leven op dit moment grotendeels uit het moederschap. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik voortdurend geïnspireerd door mijn ervaringen als een dove moeder van horende kinderen en ben constant op zoek naar een nog leukere lifestyle waarbij communicatie (met Nederlandse Gebarentaal) centraal staat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 10 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 10 maanden geleden
 • 4 minuten lezen