Waar ben je naar opzoek?

7x waarom een geplande keizersnede geweldig is…

6 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
7x waarom een geplande keizersnede geweldig is…

Ik ben echt de allerlaatste die zegt dat een keizersnede ‘makkelijk’ is. Sterker nog: mijn eerste twee spoedkeizersneden waren ronduit traumatisch (al kwam dat niet perse door de keizersnede zelf). Mijn derde en overigens laatste keizersnede was een geplande. Dit resulteerde in een zwangerschap met semi-intensieve therapie om mijn huidige beeld van de keizersnede bij te kunnen stellen. En had ik dit maar eerder gedaan, want ik vond het geweldig. Ja, echt waar! Ik vond een keizersnede plotseling prachtig en ik zal je vertellen waarom een geplande keizersnede geweldig is.

7 voordelen geplande keizersnede

Nu is ‘zwanger zijn‘ sowieso niet echt mijn ding. Voor mij betekent een zwangerschap negen maanden lang stress, medicatie, wekelijkse ziekenhuisbezoekjes en nog meer stress. Dus toen ik, ondanks dat de datum voor mijn derde keizersnede al in de agenda stond, onverwacht eerder weeën kreeg was ik er meer dan klaar voor!

Ik ben tijdens mijn bezoekjes aan de psycholoog ook alles behalve gehersenspoeld, maar heb daar vooral geleerd dat ik niet alles kan controleren. Soms zelfs mijn eigen lichaam niet. Dit zorgde ervoor dat ik toen ik mijn koffertje moest pakken om naar het ziekenhuis te gaan, voor het eerst met een compleet nieuw gevoel over de keizersnede op de stoeprand stond. Zoals het hoort denk ik maar al te graag. Zenuwachtig, maar niet niet perse bang.

Waarom ik een geplande keizersnede zo geweldig vind

Een geplande keizersnede… het is geweldig! Het scheelt wellicht ook dat het op dat moment rustig was. Ik had bij binnenkomst 4 centimeter ontsluiting en lag eigenlijk binnen een half uur op de OK. Ik wilde een natuurlijke keizersnede; prima! Ik wilde haar echt bij me blijven houden tot de operatie voorbij was; ook goed! En gelukkig was mijn moeder zelfs nog net op tijd om de camera aan de verpleegkundige te geven zodat we haar geboorte van het begin af aan op beeld hebben. Maar dit is niet alles; er zijn nog een paar redenen waarom ik een geplande keizersnede geweldig vind. Hier komen ze!

Geestelijk voorbereid

Ik liet het net al vallen: ik was 100% geestelijk voorbereid op mijn bevalling. Oké de keizersnede stond gepland met 39 weken en ik beviel uiteindelijk zes dagen eerder, maar dit is ook iets waar je rekening mee houdt. Je keizersnede is hoe dan ook semi-gepland. Je weet dat het gaat gebeuren en dat het ook eerder kan beginnen. In mijn geval op het moment dat ik mijn oudste naar school toe bracht. Verrassing!

Fris en fruitig

Hoeveel vrouwen die beginnen met de bevalling kunnen zeggen dat ze zichzelf nog uitgebreid gewassen, geschoren en geëpileerd hebben (bij wijze van spreken)? Dit is, als je eenmaal bent begonnen, wel het laatste waar je aan denkt. Zelfs ik had tussen de weeën, die op dat moment nog heel onregelmatig kwamen, nog de tijd om uitgebreid te douchen. Het zette zelfs pas echt goed door na een uitgebreid pizza-diner. Iets wat overigens met een keizersnede niet echt aan te raden is, omdat je nuchter moet blijven. Maar goed: ik had in ieder geval geen honger na de operatie.

Een keizersnede-moeder is dapper, prachtig en ijzersterk!

Een bevalling heeft een bepaald soort ideaalbeeld wat mede dankzij social media omhoog wordt gehouden. Bijna dagelijks zie ik foto’s voorbijkomen van vrouwen die na een intense badbevalling hun pasgeboren baby stevig tegen hun borst aandrukken. Prachtig! Dat valt niet…

  • Denise Meijer

Geboortetas inpakken

Het geboortetasje voor een geplande keizersnede pak je iets anders in dan het tasje voor een vaginale bevalling. Zo ging ik, naast de standaard babyspullen, vooral voor heel veel naadloze hipsters, omdat dit niet irriteert op de wond van je keizersnede en groot genoeg is om het kraamverband te houden.

Daarnaast zat er in mijn tasje een tablet, heel veel grote joggingbroeken en wat andere dingen om mezelf bezig te houden de komende twee dagen. Ook had ik zelf speentjes ingepakt (meeste ziekenhuizen met een borstvoedingsbeleid mogen dit namelijk niet geven) en wat te snacken plus drinken. Want drie ziekenhuismaaltijden en een kannetje water per dag is echt niet genoeg als je na een keizersnede de borstvoeding op gang probeert te krijgen.

Het gaat heel ontspannen

In tegenstelling tot een spoedkeizersnede. Zelfs tijdens het zetten van de ruggenprik hebben we gezellig zitten keuvelen over het weer, de meivakantie en naderende koningsdag. Mijn man en ik hebben de slappe lach gehad over de arme verpleegkundige die in vergelijking tot de artsen zo klein was dat ze dik twee uur (het hechten duurde bij mij wat langer door littekenweefsel) op een kleine kruk heeft gebalanceerd. Als ze er vanaf stapte kwam ze niet eens boven de operatietafel uit. Compleet niet het punt natuurlijk, maar wel een leuk voorbeeld van hoe ongedwongen de sfeer wel niet was.

Een geplande keizersnede

Het gaat snel!

Het leukste aan mijn keizersnede vond ik toch wel de wetenschap dat ik mijn kindje binnen no-time zou leren kennen. Dat dit ook nog eens relatief pijnloos zou gaan gebeuren is natuurlijk ook een plus.

Natuurlijke keizersnede

Een van de grotere voordelen van een geplande keizersnede: als alles voorspoedig gaat behoort een natuurlijke keizersnede tot de mogelijkheid. Bij een natuurlijke keizersnede krijg je jouw kindje direct na de bevalling op je borst en daar blijft hij ook! Zeker tot na de operatie. Zo mis je als moeder niet de eerste, kostbare momenten met je kindje en ben je 100 procent afgeleid terwijl de artsen bezig zijn met hechten.

Er werd heel veel rekening gehouden met mijn ‘wensen’

Om te beginnen met de natuurlijke keizersnede, maar zelfs voorafgaand aan de keizersnede zijn er bepaalde dingen in het dossier meegenomen. Zo kon mijn moeder (mijn rots tijdens de periode dat ik nog heel veel paniekaanvallen had) er niet bij zijn in de OK, maar mocht ze wel direct naar binnen op de uitslaapkamer.

Ik wilde echt niet dat mijn dochter tussendoor werd weggehaald en na zeer kort wegen en even warm aankleden, mocht ik haar direct voor het eerst borstvoeding geven. Dit kwam door de keizersnede niet echt heel erg lekker op gang, maar in plaats van dat ik werd gepusht om te clusteren: kreeg ze een klein flesje om te groeien en zodat we beiden wat konden slapen. Het lijkt zoiets kleins, maar ik ben de verpleegkundigen op de afdeling er nog altijd onwijs dankbaar voor!

Het is nodig

Fair enough: je krijgt niet zomaar een geplande keizersnede. Een van de grootste misvattingen is dat je ervoor kan ‘kiezen’, maar dit is dus de grootste onzin ooit. Als je al de keuze krijgt dan is dit omdat daar een reden voor is. Zo had ik mijn tweede bevalling mogen kiezen voor een geplande secundaire keizersnede, maar er werd me alsnog aangeraden om het vaginaal te proberen.

Ik had mezelf beter de moeite kunnen besparen, want dit resulteerde in een spoedkeizersnede na 17 uur weeën te hebben doorstaan, maar het bewijst wel dat er niet lichtjes mee wordt omgegaan. Een keizersnede krijg je over het algemeen als hier een medische indicatie voor is zoals bij een stuitligging, eventueel hoog risico zwangerschappen en extreme risico’s bij een vaginale bevalling. Ik was er persoonlijk, door het risico op een baarmoederruptuur na twee eerdere keizersneden, heel blij mee dat ik een keizersnede kreeg.

Het is een Volwaardige bevalling

Ondanks al deze voordelen is het belangrijk om niet te vergeten dat ook een geplande keizersnede een grote buikoperatie is. Ik vond het geweldig, maar zeker niet makkelijk. Het herstel gaat nu eenmaal langzamer en er zijn nog een tal van zaken waar je waarschijnlijk tegenaan gaat lopen en niet direct verwacht. Het is en blijft een volwaardige bevalling! De enige manier waarop je juist herstelt is door je rust te pakken en heel goed naar je artsen en lichaam te luisteren. Laat daarnaast niemand je wijsmaken dat je minder bent omdat je een geplande keizersnede hebt gehad. Je bent een kick-ass moeder! Het feit dat je kind een andere uitgang heeft genomen veranderd daar niets aan.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen