Waar ben je naar opzoek?

15 Leuke buitenspelletjes voor alle leeftijden

4 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
15 Leuke buitenspelletjes voor alle leeftijden

Vroeger heb ik heel wat uren buiten gespeeld. We deden de leukste spelletjes en haalden kattenkwaad uit. Belletje lellen was ook altijd een hit. In deze blog deel ik 15 buitenspelletjes voor alle leeftijden die rechtstreeks uit mijn eigen jeugd komen maar ook nieuwe spelletjes die door mijn eigen kinderen gespeeld worden: buurtverstoppertje en Jachtseizoen.

De goede oude tijd, toen we hele dagen buiten waren en waar ik warme herinneringen aan heb. Herinneringen aan al die fijne zomeravonden met buurtkinderen, ‘hangend’ op het pleintje. De tijd dat je moeder je buiten op moest zoeken. Zoek je buitenspelletjes voor alle leeftijden? Neem je kinderen mee terug naar je eigen kindertijd en laat ze ouderwets plezier maken met deze buitenspelletjes voor alle leeftijden.

Ontwikkeling

Nu het nog mooi weer is en de avonden zwoel is het fijn om lekker buiten te zijn. Als kinderen in de buurt fijn kunne spelen met vriendjes en vriendinnetjes is dat fantastisch. Avonden lang buiten zijn en de leukste sport en spel spelletjes spelen met je vrienden is toch het leukste wat er is? Stimuleer je kinderen dan ook om buiten te gaan spelen. Het is niet alleen goed voor hun gezondheid maar ook voor hun ontwikkeling.

Heb jij als ouder wel eens stilgestaan bij de voordelen van het buitenspelen voor je kinderen? Buitenspelen zou centraal moeten staan voor de ontwikkeling van onze kinderen: fysiek, emotioneel en sociaal. Spelen is goed voor de geest, het lichaam en de ziel van een kind. Actief spelen, vooral buiten, is goed voor het opbouwen van kracht en fysieke coördinatie bij je kind en helpt obesitas voorkomen.

Aanbevolen richtlijnen buitenspelen voor kinderen:

2-5 jaar: Er is geen specifieke aanbeveling voor kinderen in deze leeftijd. Deze kinderen moeten de hele dag lekker kunnen spelen. Activiteiten moeten bij de leeftijd passen en uitdagend voor ze zijn.

6-17 jaar oud: minimaal 60 minuten per dagen buitenspelen en het liefst meer. De spelactiviteiten moeten actief zijn. Denk aan sport en spel activiteiten.

Nooit meer naar binnen

Ik kan mij goed herinneren dat mijn moeder ons altijd moest zoeken als we buiten waren. We gingen altijd met tegenzin naar binnen, na tientallen keren waarschuwen. Tegenwoordig gaan kinderen naar buiten omdat het moet en hun iPad is afgepakt en hebben ze geen idee wat ze moeten doen… Daarom in dit blog buitenspelletjes voor alle leeftijden om inspiratie op te doen en je kinderen mee naar buiten te sturen.

Buitenspeelgoed voor thuis

Ik ben wel van mening dat als je wil dat je kinderen veel buitenspelen het goed is om ook buitenspeelgoed te hebben voor hun leeftijd. Dit stimuleert ze om naar buiten te gaan. Denk aan: een bal, een step, skelter, een schommel, stoepkrijt en een springtouw. Wij hebben in de garage een kast met buitenspeelgoed. Als het mooi weer is wordt hier veel mee gespeeld. Af en toe schaffen we wat nieuws aan en verkopen we weer wat omdat daar niet meer mee gespeeld wordt.

We hebben sinds kort een basketbalpaal. Hij is geschikt voor kinderen die buiten basketballen. Compact en licht (2,5 kilo) en je kunt hem overal mee naartoe nemen: het park of de camping. Je kan hem ook verstellen in hoogte en binnen 1 minuut in elkaar te zetten. Onze dochter van 7 speelt hier heel veel mee. De basket wordt geleverd met bal en opbergzak.

Meer leuke buitenspelletjes en buitenspeelgoed?

Lees ook:

15 leuke buitenspelletjes voor alle leeftijden

Laten we het buitenspeelplezier opnieuw claimen met deze leuke buitenspelletjes voor kinderen. Geen dure schommel of iPad maar gratis en goedkope buitenspelletjes. Laat ze plezier maken voordat er weer een zomer in hun korte jeugd voor bij is.

Hierbij een lijst met 15 buitenspelletjes voor kinderen. Ze zijn leuk en makkelijk voor kinderen van alle leeftijden. Spelletjes van vroeger en van nu!

 1. Jachtseizoen – Een spel wat ze hier vaak spelen en wat overgenomen is van StukTV. Vraag maar aan je kinderen en ze weten vast hoe het gespeeld moet worden. Gegarandeerd urenlang speelplezier met de buurt!
 2. Buurtverstoppertje – Verstoppertje in de buurt. Dit wordt altijd groots opgezet: in de tuinen van de buurtkinderen, op het pleintje en in een straal van … meter. Leuk spel wat ze avonden bezig kan houden.
 3. Voetballen – Zet twee doeltjes neer op een veldje of pleintje en maak buurtteams.
 4. Stoepkrijten – Blijft leuk voor jong en oud!
 5. Basketballen – We hebben een basketbalpaal waar deze zomer al heel wat basketbalspelletjes mee zijn gespeeld.
 6. De Vloer is Lava – Ook hierbij weten je kinderen precies wat de bedoeling is. Leuk om te spelen in een speeltuintje.
 7. Fietswedstrijd – Iedereen neemt zijn fiets mee, je maakt een parcours en je fietst tegen elkaar.
 8. Apenkooi – Als je een speeltuintje in de buurt hebt is apenkooi natuurlijk een super leuk spel om met elkaar te spelen.
 9. Badminton – Er is vast wel iemand met een badmintonset in huis en een badmintonnet erbij is helemaal leuk. Ook leuk voor de papa’s en mama’s om te spelen als de kinderen op bed liggen.
 10. Speurtocht – Als er oudere kinderen in de buurt zijn vinden die het vast heel leuk om een speurtocht uit te zetten voor de jongere kinderen.

Weet jij nog hoe leuk je het vond om vroeger urenlang buiten te spelen? Laten we onze kinderen de leukste buitenspelletjes voor alle leeftijden leren en deze spellen en het buitenspelen levend houden.

Bewaar deze blog op Pinterest!

In deze blogpost staan affiliatelinks en gekregen producten.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected].

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 4 maanden geleden
 • 4 minuten lezen