Waar ben je naar opzoek?

10 tips start het schooljaar zonder zenuwinzinking

4 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
10 tips start het schooljaar zonder zenuwinzinking

De scholen zijn weer begonnen. Heb jij ook zo uitgekeken naar de schoolrun? Of had je moeite met uit bed komen? Voorgaande jaren kon ik de kinderen wel naar school kijken maar ik moet zeggen dat de vakantie dit jaar voorbij is gevolgen. Dat komt misschien doordat we 3 weken op vakantie zijn geweest en ze ouder worden. Ook gingen ze nog maar kort weer naar school (je weet wel, door corona) toen de vakantie al begon. Ik keek vooral niet uit naar alles wat er komt kijken bij het naar school gaan maar een relaxte start van het nieuwe schooljaar kan nooit geen kwaad… Hierbij 10 tips start het schooljaar zonder zenuwinzinking.

Al jaren loop ik mee op de basisschool (mijn oudste zit in groep 7!) en door de jaren heen heb ik wel wat ervaring opgedaan om het nieuwe schooljaar zonder stress te beginnen. Ik deel mijn tips zodat jij het nieuwe schooljaar zonder zenuwinzinking kunt starten.

10 tips start het schooljaar zonder zenuwinzinking

Moet jij er ook weer aan geloven; gaan je kinderen weer naar school? Succes!!! Ik weet dat je het kunt. Het oppakken van het dagelijks leven hoeft geen gedoe te zijn. Hieronder mijn tips om het nieuwe schooljaar relaxt te starten. De tips zijn geplaatst in willekeurige volgorde. Haal eruit wat jij belangrijk vindt (of niet).

Tip 1: Zet het ontbijt klaar

Dek de avond van te voren de ontbijttafel of zet de ontbijtspullen klaar. Moeten je kinderen op school eten? Maak dan ook alvast een gedeelte van de lunch klaar zodat je je in de ochtend niet hoeft te haasten.

Tip 2: Kom op tijd uit je bed!

Ik heb het niet over je kinderen maar over jou. Zet een wekker en kom op tijd uit je bed. Ik kan je uit ervaring vertellen dat wanneer je ruim voor de kinderen beneden bent, je ochtend veel relaxter begint. Drink rustig je kopje koffie of thee, ruim de vaatwassers uit en draai alvast een wasje. Als je eerder opstaat lijkt het alsof je veel meer tijd hebt om de dagelijkse dingen te doen.

Tip 3: Bereid je voor

Voordat de scholen weer beginnen krijg je vaak al informatie van school opgestuurd. Wat heb je nodig, wat moet je weten, wanneer hebben ze gym, welke ingang moeten ze gebruiken, wat zijn de nieuwe regels van het schooljaar?

Bereid je voor op het nieuwe schooljaar en kijk wat de kinderen nodig hebben. Vooraal niet vergeten: nieuwe schooltas en de gymschoenen! Vergeet ook niet de benodigde schoolspullen te shoppen. Bij de HEMA kun je hiervoor altijd goed en betaalbaar slagen. Dit is echt een snoepjeswinkel als het gaat om stationary. HEMA heeft ook weer een nieuwe collectie Back To School artikelen waar je gegarandeerd slaagt.

tips start het schooljaar

Tip 4: Kleding klaar leggen

Als je nog jongere kinderen hebt, leg dan een avond van te voren hun kleding klaar. Leer ze zo jong mogelijk zichzelf aan te kleden als ze uit bed komen. Dan heb je daar ook geen omkijken meer naar. Voor de pro’s onder ons: leg voor de hele week kleding klaar!

Tip 5: Zoek de schoenen

Zorg ervoor dat de kids zo snel mogelijk hun schoenen vinden. Als je geen vaste plek voor de schoenen hebt, zoeken ze zich suf. Leer je kinderen aan hun spullen op een vaste plek te leggen. Scheelt een hoop gedoe in de ochtend.

Tip 6: Een normaal ontbijt

Misschien heb je zelf een bijzondere ontbijtkeuze en kunnen je kinderen er ook wat van. Moedig ze aan om een ontbijt te nemen wat ze zelf klaar kunnen maken. Dus geen smoothies, ontbijtpannekoeken en gebakken eieren in de ochtend. Tenzij ze dit zelf klaar kunnen maken én heel vroeg wakker zijn. Geef ze één en maximaal twee keuzes in de ochtend. In de avond de tafel dekken voor het ontbijt scheelt ook al gedoe in de ochtend.

Tip 7: Geen schermen in de ochtend

Het is heel verleidelijk om in de ochtend je kind voor de tv of een scherm te zetten. En als je geluk hebt doen ze dit zelf al. Maar ik kan je aanraden: geen schermen in de ochtend. Laat ze zich concentreren op het klaarmaken voor school. Aankleden, ontbijten, tassen pakken, gymtas zoeken. Nogmaals: maak je kinderen zo snel mogelijk zelfstandig zodat ze steeds meer zelf kunnen doen. Ook dat scheelt jou een hoop stress in de ochtend!

10x wat je niet verwacht als je kind naar de basisschool gaat

Rugtasje om, broodtrommeltje mee en zakdoekjes paraat. We denken goed voorbereid te zijn als we ons kind voor het eerst achterlaten in de kleuterklas. We gaan het even hebben over de basisschool. Iets waar elke ouder mee te maken krijgt….

  • Denise Meijer

Tip 8: Geen foto’s!

Stop met het maken van foto’s in de ochtend. Foto’s die je wil plaatsen in de familie app, op Facebook of voor Instagram. Niet nodig en kost veel tijd! Je wil niet dat je kinderen achter een scherm zitten, leg dan zelf ook je telefoon weg. Ook al heb je de neiging om alles vast te leggen (want leuk voor later), stop ermee. Het brengt je schema in de war en je wordt er gefrustreerd van omdat je ‘het perfecte moment’ niet op het juiste moment weet vast te leggen.

Tip 9: Tanden poetsen en haren doen

Zorg ervoor dat je beneden een plekje maakt voor tandenborstels, tandpasta, een kam, gel en haarelastieken. Handig omdat je zo niet 10x naar boven hoeft te lopen en alles beneden bij de hand hebt. Nog even snel tandenpoetsen en hup, de deur uit.

Tip 10: Relax!

Relax mama. Als je zelf gestresst wordt, worden je kinderen dat ook. Sta op tijd op, neem de tijd om wakker te worden voordat de schoolrun begint. Als je je opgejaagd voelt in de ochtend wordt het de rest van de dag ook niks.

Het zijn maar een paar tips maar ik hoop dat deze tips je helpen om het nieuwe schooljaar relaxt te starten en soepel te laten verlopen. Of niet. Maak je niet druk als het niet zo loopt als je had gehoopt. En vergeet niet; wij moeders zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Heb jij wat gehad aan de 10 tips start het schooljaar zonder zenuwinzinking of heb je aanvullingen? Laat het ons weten!

Bewaar deze blog op Pinterest!

10 tips start het nieuwe schooljaar

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 3 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 3 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 1 maand geleden
  • 7 minuten lezen