Waar ben je naar opzoek?

Help! Mijn kind wil niet buitenspelen: wat te doen?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Help! Mijn kind wil niet buitenspelen: wat te doen?

Mijn kind wil niet buitenspelen; is dat erg? Onderzoek heeft uitgewezen dat 1 op de 7 kinderen niet buiten wil spelen. Bijna 60 procent van de kinderen speelt te weinig buiten. Een veelvoorkomende boosdoener is de spelcomputer. Kinderen zitten na school liever een paar uur op de bank op Fortnite, dan dat ze de frisse lucht opzoeken. Iets wat in de eerste instantie wellicht geen problemen oplevert, maar veel ouders uiteindelijk met de vraag achterlaat: “Mijn kind wil niet buitenspelen? Wat doe ik nu!?”

Mijn kind wil niet buitenspelen: wat nu?

Zeker in de wintermaanden is het vanzelfsprekend dat kinderen minder buitenkomen. Het slechte weer, in combinatie met de kou en gure dagen zorgen ervoor dat het leven thuis gewoon net iets aangenamer is dan in de modder rollen. Toch is buitenspelen in de kou wel erg gezond. Maar je merkt dat je kind, zelfs al beginnen de dagen warmer en mooier te worden, eigenlijk geen interesse lijkt te hebben in het buitenleven. Wat doe je dan?

Buitenspeelgoed voor kinderen

Heb je al eens gekeken naar leuk buitenspeelgoed voor kinderen van 8 jaar? Ook voor kinderen vanaf 10 jaar is er nog leuk buitenspeelgoed te krijgen. Voor de jongere kinderen is het, zeker met mooi weer, super leuk om een watertafel aan te schaffen. De leukste watertafels hebben we voor jou opgezocht.

Er zijn altijd kinderen die toch meer de voorkeur geven aan binnen spelen. Ook dat is niet erg als ze maar niet de hele dag achter een scherm zitten. Aan jou als ouder de taak om dit ook te bewaken. Hoe makkelijk het soms ook is om de tablet als oppas te gebruiken.

Lees verder onder de afbeelding!

Kind wil niet buitenspelen: wat nu?

Met welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen?

Met welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: als je er een goed gevoel bij hebt. Zo. Klaar is de blog. Maar nee, was het maar zo simpel. Tuurlijk klopt het wel. Zolang…

 • Ilona Lijesen

Waarom is buitenspelen zo gezond?

Buitenspelen heeft voor je kind een tal van voordelen. Zo is buitenspelen goed voor het immuunsysteem, ontwikkelen ze de grove motoriek, leren ze omgaan met leeftijdsgenootjes en leren ze ruimte, diepte en hoogte inschatten. Kortom: buitenspelen in de natuur is onwijs belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Zowel lichamelijk, als sociaal gezien.

En nu kan je natuurlijk denken: ‘Die sociale vaardigheden kan ik mijn kind ook prima zelf bijbrengen.’ Dit is niet zo! Kinderen leren namelijk heel veel door middel van omgaan met leeftijdsgenootjes. Door in een ongecontroleerde situatie met elkaar om te gaan. Kinderen trekken zich cognitief aan elkaar op. Kinderen kunnen dus letterlijk van elkaar leren en samen groeien. Iets wat juist tijdens het buitenspelen gebeurt.

Voordelen van buitenspelen in de natuur

De natuur maakt kinderen gezond! De belangrijkste gezondheidsredenen om buiten te gaan spelen zijn:

 1. Bewegingsvrijheid wat ze buiten hebben, krijgen ze binnen niet.
 2. Kinderen worden weerbaarder.
 3. Ze gaan er lekker van slapen!
 4. Kinderen ervaren minder stress.
 5. Ze krijgen voldoende Vitamine D.
 6. Het is goed voor de ogen.

Lees verder onder de afbeelding!

HELP! MIJN KIND WIL NIET BUITENSPELEN: WAT TE DOEN?

Waarom wil mijn kind niet buitenspelen?

Het belangrijkste om te beginnen met het achterhalen waarom je kind niet wil buitenspelen. De spelcomputer/ tv/ iPad noemde we net al als veelgehoorde oorzaak. Maar het kan ook zomaar zijn dat je kind geen interesse heeft om heel andere redenen. Probeer daarom eerst vast te stellen wat er speelt. Je kan het heel makkelijk gooien op een simpele desinteresse, maar misschien speelt er meer? Het is belangrijk om eventuele pesterijen e.d. uit te sluiten, alvorens je tot actie overgaat.

7 Tips buitenspeelgoed voor binnen

Nu we veel samen zijn en thuis zitten merk ik dat Arya best snel verveeld raakt. Met het mooie weer van de afgelopen dagen en die mooie dagen wat in het vooruitzicht ligt, ben ik gaan kijken wat haar interesses…

 • Cindy Waagmeester

Tips om je kind naar buiten te krijgen

Wil je kind niet buitenspelen? Is er niets ernstigs aan de hand en ‘weigert’ je kind simpelweg om naar buiten te gaan dan kan je de volgende dingen ondernemen:

 • Geef om te beginnen zelf het goede voorbeeld. Laat de telefoon, iPad, spelcomputer of laptop even voor wat het is en neem je kind gewoon mee naar buiten. Ga samen wandelen, fietsen of wat dan ook. Is je kind enthousiast over voetbal? Ga eens samen een balletje trappen of maak met zijn tweetjes een stoepkrijt kunstwerk voor de deur. Zien eten, doet eten. Dit is niet anders als het gaat om buitenspel.
 • Stimuleer je kind om mee naar buiten te gaan als iemand hem op komt halen. Zelfs al zit hij of zij net achter het scherm geplakt.
 • Beperkt het schermgebruik. Desnoods in combinatie met een kookwekker. Laat je kind de tijd zelf indelen. In de resterende tijd is je kind dan sneller geneigd om naar buiten te gaan.
 • Verplaats de videogame naar buiten. NERF heeft een complete Fortnite-lijn op de markt gebracht zodat kinderen buiten hun favoriete game kunnen naspelen.

Gratis speelplekken

Als je kind niet wil buitenspelen; stimuleer dit dan met bovenstaande tips. Er zijn veel leuke (gratis) speelplekken buiten waar je je kind mee naartoe kan nemen. Bekijk de Things2Do voor meer tips.

Je kan je kind ook meenemen naar andere speelplekken bij de natuurgebieden van Natuurmonumenten. De natuur is open! Buiten spelen en ravotten in de natuur is belangrijk voor kinderen. Neem ze mee en ga op ontdekking.

Hoe belangrijk vind jij buitenspel voor je kind en hoe blijf je jouw kind hierin motiveren? Laat je tips achter in een reactie.

Tips buitenspelen bij kinderen stimuleren.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 10 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 11 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 11 maanden geleden
 • 4 minuten lezen