Waar ben je naar opzoek?

5 voordelen van buitenspel voor kinderen

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
5 voordelen van buitenspel voor kinderen

Wat zijn de 5 voordelen van buitenspel voor kinderen? Daar gaan wij in deze blog uitgebreid op in. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Alle kinderen dus snel naar buiten en gauw. Buitenspel voor kinderen kent veel voordelen voor zowel de sociale ontwikkeling, als voor de gezondheid. Desalniettemin zitten veel kinderen de laatste tijd vooral achter de spelcomputer. Iets wat natuurlijk logisch is bij rotweer, maar ook op de zonnige dagen zijn er steeds meer kinderen die een scherm verkiezen boven de buitenlucht. Toch is buitenspel voor kinderen meer dan ooit belangrijk. Stuur je kinderen dus verplicht naar buiten en doe desnoods de deur op slot zodat ze niet stiekem weer naar binnen kunnen komen.

Vroeger speelden we buiten

Iets wat veel ouders zorgen baart en ouders zijn geneigd om terug te denken aan hun eigen jeugd. Een kindertijd waar busje trap, tikkertje, verstoppertje en belletje trekken de norm was voor de ketende kinderen uit de straat. Het feit is echter dat de tijden veranderen. De moderne technologie veranderd en het wordt steeds aantrekkelijker voor kinderen om de hele dag spelletjes te spelen op een spelcomputer. Tenslotte is daar bijna net zoveel te beleven of misschien wel meer, volgens de kinderen. Wij ouders hebben soms geen andere keus dan hier een beetje in mee te gaan. Of toch wel? Van buitenspelen is nog nooit iemand minder geworden. Het is juist gezond. Het voorkomt bijziendheid en buitenspelen in de kou is juist gezond voor kinderen.

Vijf voordelen van buitenspel voor kinderen

Voor iedereen die hun kinderen graag naar buiten ziet. Zeker met alle drukte, chaos en Fornite-dansjes tussendoor: 10 redenen waarom buitenspel voor kinderen zo goed is. 

Zonneschijn

Zonverbranding kan het risico op huidkanker vergroten, maar de zon betekent veel meer dan dat! Zo heeft ons lichaam zon nodig. We hebben zonneschijn nodig voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D helpt bij de botaanmaak, tot het immuunsysteem. Daarnaast draagt vitamine D bij aan een goede nachtrust en een fijn humeur. Ons lichaam en dus ook dat van onze kinderen, werkt het best bij een dagelijkse dosis zonlicht. 

Beweging

Kinderen hebben minimaal een uur per dag beweging nomen. En buitenspelen zorgt ervoor dat ze aan deze beweging toekomen. Natuurlijk kunnen ze ook binnen bewegen, maar actief spel is nog altijd de beste manier van bewegen voor kinderen. 

Risico’s nemen

Het liefst sluiten we onze kinderen op om ze maar veilig te kunnen houden, maar kinderen moeten leren om risico’s te nemen. Natuurlijk kan je een arm breken als je in een boom klimt of kan je gekwetst worden als een nieuw vriendje niet met je wil spelen. Dat betekent echter niet dat je het niet kan proberen. Falen is bijna net zo belangrijk als succes. Zeker voor kinderen. 

Wat ook super leuk is voor kinderen, of om samen met ze te doen, is hutten bouwen. Eindeloos hutten bouwen. Wat heb ik daar goede herinneringen aan.

Socialisatie 

Kinderen moeten leren hoe ze kunnen samenwerken. Ze moeten leren hoe ze vriendjes maken, hoe ze delen en samenwerken. Als kinderen alleen maar contact hebben in gecontroleerde situaties, zoals op school of tijdens het sporten, dan leren ze niet alles wat ze moeten leren. Buitenspel is hierin heel belangrijk voor kinderen. 

De natuur

Kinderen spelen vandaag de dag minder in de natuur, terwijl waardering voor alles wat de natuur ons te bieden heeft zo belangrijk is voor een bijdrage aan een gezonder en betere wereld. Laat je kind dus lekker in de modder spelen, in bomen klimmen en lieveheersbeestjes zoeken. Het is niet erg als ze in plassen stampen, door het gras rollen en dagenlang in de bosjes doorbrengen omdat daar een ‘geheime hut’ zit. Op deze manier weten ze als geen ander wat er op het spel staat als we de natuur voor lief nemen. De kinderen zijn de toekomst van de wereld. 

Speelgoed om buiten mee te spelen

Buiten kunnen kinderen lekker ravotten met vriendjes en vriendinnetjes en op een gezonde manier hun energie kwijt. Voor iedere leeftijd is er het leukste buitenspeelgoedbeschikbaar: van een zandbak voor de kleinere kinderen tot een opblaaszwembad voor de hele familie. Heb je voldoende ruimte in je tuin? Kies voor outdoorspeelgoed zoals een trampoline, schommel, speelhuis of een compleet speeltoestel. Houdt je kind van spelen met buurtgenootjes? Ga voor een straatspelletje! Haal de ouderwetse spelletjes weer uit de kast of bedenk waar jij als ouder vroeger mee speelde en leer deze spelletjes aan je kinderen. Wat dacht je van stoeprandvoetbal, elastieken of stoepkrijten. Maar ook watertafels zijn leuk. Heerlijk voor in de zomer!

7 Tips buitenspeelgoed voor binnen

Nu we veel samen zijn en thuis zitten merk ik dat Arya best snel verveeld raakt. Met het mooie weer van de afgelopen dagen en die mooie dagen wat in het vooruitzicht ligt, ben ik gaan kijken wat haar interesses…

  • Cindy Waagmeester

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 weken geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 weken geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 4 weken geleden
  • 7 minuten lezen