Waar ben je naar opzoek?

Welke anticonceptie past bij mij?

4 minuten lezen Cindy Waagmeester Cindy Waagmeester
Welke anticonceptie past bij mij?

Zes weken na de bevalling gaat de verloskundige met je in gesprek om te kijken hoe het gaat met jou en de baby. Dan krijg je ook het advies om je in te lezen over de verschillende anticonceptie mocht je niet direct weer een kinderwens hebben. Ik ben inmiddels bijna 1,5 jaar verder en heb nog steeds geen besluit genomen. Maar daar wil ik verandering in brengen en ik neem jullie mee in mijn zoektocht. Welke anticonceptie past bij mij?

Welke anticonceptie heb ik gebruikt?

De Diane-pil slikte ik van mijn 14de tot mijn 26ste,  twaalf jaar lang. Ik koos voor de Diane omdat ik veel last had van acne en deze pil zou dit verminderen. Klopte ook. Toen kwam het nieuws dat de Diane-pil trombose kan veroorzaken. Ik wilde overstappen.

Hoe verder ik in mijn twintiger jaren kwam, hoe erger ik het effect van de hormonen begon te merken. Voornamelijk door gesprekken met vriendinnen die gestopt waren met de pil en zich veel beter voelde. Misschien ook door het overstappen naar een andere pil. Maar ik was nieuwsgierig geworden naar het effect dat stoppen voor mij zou hebben. 

Lees verder onder de afbeelding!

Weer beginnen met condooms

Ik zat net in een nieuwe relatie en besprak het stoppen met de pil met mijn vriend. We stapten over op condooms. Beide geen fan van, maar voor nu even de enige optie. 

Na twee maanden zonder pil, om te zien wat het effect van geen hormonen was, wilde ik toch de hormoonspiraal proberen. Ook weer hormonen maar wel aanzienlijk minder. Ik wilde gewoon niet zwanger worden en het gebruik van condoom werd steeds minder.

Het effect van anticonceptie en welke anticonceptie past bij mij?

De pil had een positieve invloed op mijn acné, maar ik merkte wel dat ik soms heel neerslachtig was. En ik kon last hebben van stemmingswisselingen.

Heel fijn aan de pil vond ik dat ik mijn menstruatie zelf kon regelen. Als ik wist dat ik wilde zwemmen of op vakantie gaan en het was in de week dat ik ongesteld moest worden, slikte ik gewoon een week óf 2 óf 3 door. Nadeel hieraan was dat ik het veel vaker deed dan wanneer het alleen gunstig was. Hierdoor kreeg ik doorbraakbloedingen.  

Toen ik het spiraaltje kreeg werd ik helemaal niet meer ongesteld. Dit vond ik heel raar. Ik kon er ook geen vrede mee krijgen. Ongesteld worden was voor mij een soort bevestiging dat mijn lichaam werkte zoals het hoorde. Zeker toen we serieus werden over het willen van een kindje. 

Bijkomend nadeel was ook dat ik constant enorme buikkramp had. Het hormoonspiraaltje heb ik geloof ik ook maar 4 maanden gehad. Toen heb ik het eruit laten halen. Normaal kun je een hormoonspiraal 5 jaar laten zitten.

De zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen

Na de bevalling kreeg ik een aantal hechtingen. Ik zei tegen de verloskundige en co-assistent dat ze het wat mij betreft helemaal mochten dichtmaken, want ik wilde nooit meer bevallen. Vooral de coassistent keek mij geschokt aan. Al snel kwam…

  • Love2BeMama

Welke anticonceptie past bij mij en is er voor vrouwen?

Ik heb gezocht naar de anticonceptie voor vrouwen die er zijn. Daarvan wilde ik weten of en hoeveel hormonen het bevat en hoe lang het werkt. De pil en het hormoonspiraaltje kennen we. Daarnaast heb je nog meer anticonceptie. En natuurlijk de vraag: welke anticonceptie past bij mij? Ik ben het gaan onderzoeken!

  • Het koperspiraaltje: dit is een spiraaltje zonder hormonen. Deze kan 5 tot 10 jaar blijven zitten.
  • Het anticonceptiestaafje: een staafje met hormonen dat in de bovenarm geplaatst wordt. Kan 3 jaar blijven zitten.
  • De prikpil: bevat 1 soort hormonen en werkt 3 maanden.
  • Anticonceptiepleister: 2 soorten hormonen. Elke week een nieuwe pleister plakken voor 3 weken en dan 1 week niet.
  • Anticonceptiering: 2 soorten hormonen. 3 weken dragen, 1 week niet.
  • Pessarium: draag het over de baarmoedermond voordat je seks hebt. Moet het gebruiken met zaaddodende gel.
  • Sterilisatie: een operatie die bij mannen de zaadleiders blokkeert of bij vrouwen de eileiders. Dit kan niet meer ongedaan gemaakt worden.

Op de website anticonceptie.nl hebben ze ook specifiek advies voor na de bevalling. Zo maakt het uit welke anticonceptie je kiest als je borstvoeding geeft bijvoorbeeld. Hier kun je lezen welke anticonceptie wordt vergoed.

En nu kiezen…

Welke anticonceptie past bij mij? Wanneer je op Google zoekt op ‘anticonceptiemiddelen’ heb je de keuze uit verschillende sites waar ze je helpen met je keuze door een aantal vragen te beantwoorden. 

Ik heb er een aantal gedaan en overal kwam het advies voor het gebruik van een condoom of koperspiraaltje naar voren. Maar natuurlijk is er een maar… 

Condooms, zoals eerder gezegd, zijn we echt geen fan van. En deze methode belemmerd ons op dit moment ook erg in onze seksuele relatie. Puur omdat we het beide niet fijn vinden, maar ik vooral op dit moment echt niet zwanger wil worden.

Het koperspiraaltje zou ik op zich wel willen proberen. Maar ik vraag me dan af of dat niet zonde is als ik het er binnen een jaar weer uit laat halen omdat we óf aan een tweede willen beginnen óf ik er weer erge buikkramp van krijg. Aan de andere kant denk ik ook weer dat als ik het nu probeer en het bevalt, ik dat weet voor na een eventuele tweede zwangerschap.

Welke anticonceptie past bij mij? Mijn zoektocht naar de juiste anticonceptie duurt nog even voort. Welke anticonceptie gebruik jij?

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Cindy Waagmeester

Ik ben mama van Arya, opgegroeid in Limburg maar geboren in Flevoland. Gewoond in Amerika voor mijn studie en in Nürnberg voor mijn werk op het hoofdkantoor van Adidas. MTRO en International Business gestudeerd. Mijn vriend leren kennen, snel gaan samenwonen en helaas in twee jaar tijd wees geworden omdat ik mijn beide ouders heb verloren. Mijn dochter is geboren en vernoemd naar mijn moeder.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Co-ouderschap

Co-ouderschap wat is dat? + tips

  • 5 uur geleden
  • 7 minuten lezen
Even weg met de kinderen

Zomervakantie 2025: Plan je jaar vooruit!

  • 7 uur geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Verhuizen naar Curacao met kinderen tips!

  • 8 uur geleden
  • 20 minuten lezen