Waar ben je naar opzoek?

Gevaren van de pil

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Gevaren van de pil

De anticonceptiepil is een van de meest gebruikte anticonceptiemethoden in Nederland. Het is redelijk eenvoudig in gebruik en wanneer je hem goed gebruikt zeer betrouwbaar. Daarnaast vinden veel vrouwen het fijn dat ze zelf controle hebben over de manier waarop ze anticonceptie regelen, maar is de pil wel zo veilig als dat de fabrikanten ons willen laten geloven? Zijn er risico’s aan het gebruik van de anticonceptiepil? Van zijn de gevaren van de pil?

Gevaren van de pil: Trombose

Het meest gehoorde risico bij het gebruik van de anticonceptiepil is trombose. Trombose is een stolsel in je bloed dat ervoor zorgt dat je bloed niet goed kan doorstromen. Als dit op een ‘onschuldige’ plek voorkomt, zoals je been, dan kun je hier veel pijn van hebben, maar het stolsel kan ook losschieten en terechtkomen in je hart of longen. De gevolgen daarvan kunnen heel groot zijn en je loopt zelfs het risico om te overlijden. Wanneer een stolsel in de hersenen terecht komt kun je een beroerte krijgen.

Wanneer risico?

Als het gevaar van het gebruik van de anticonceptiepil zo groot is, waarom blijven vrouwen deze vorm van anticonceptie dan toch allemaal gebruiken? Nou ten eerste is het afhankelijk van meerdere factoren of het slikken van de pil inderdaad een risico is. Je aanleg speelt een rol, hoe lang je de pil slikt en welke pil je slikt. Er zijn namelijk een aantal verschillende soorten anticonceptiepillen verkrijgbaar op de markt.

Verschillende anticonceptiepillen

Er bestaan grofweg vier verschillende groepen van anticonceptiepillen. De eerste generatie anticonceptiepillen waren, zoals de naam al doet vermoeden, de eerste pillen op de markt. Deze pillen worden niet meer geproduceerd of voorgeschreven. Dan heb je de tweede generatie. Dit zijn de pillen onder andere de Ministad, Microgunong 30, Stediril 30, Lovetta, Neocon, Qlaira en de 3 fasen pil. De kans op trombose bij deze pil is 15 op 100.000. De derde generatiepillen zijn onder anderen de Diane-35, Mecilon, Meliane, Ciles, Marvelon en Femodeen. Bij deze pil is het risico op trombose 25 op 100.000. Tot slot heb je de vierde generatie pillen waaronder de Yasmin, Yaz 24+4, Evra pleisters en Nuvaring. Deze pillen bevatten een ander hormoon en de risico;s zijn vergelijkbaar met de derde generatie pillen.

Andere bijwerkingen

Naast het risico op trombose hebben de anticonceptiepillen nog wel meer bijwerkingen. Je krijgt toch een extra dosis hormonen binnen waar je lichaam op reageert. Veel voorkomende bijwerkingen zijn hoofdpijn, vocht vasthouden, stemmingswisselingen, vermoeidheid en depressiviteit. Wat veel mensen niet weten is dat ziekten die door hormonen worden beïnvloed, denk eens aan MS of fybromyalgie, kunnen worden verergerd door de hormonen in de anticonceptiepil.

Risico

De anticonceptiepil blijft een medicijn en aan het gebruik hiervan kleven altijd risico’s. Het is goed om zorgvuldig de risico’s van het medicijn af te wegen tegen de voordelen van de werking ervan. Kijk samen met jouw huisarts welke pil het beste bij je past als je toch kiest voor de anticonceptiepil. Blijf tijdens gebruik, ook na jaren, daarnaast kritisch kijken naar wat de pil met je doet. Voel je je slechter of ervaar je iets van bovenstaande veel voorkomende bijwerkingen, stop dan eens een tijdje met de pil om te kijken of het daaraan ligt. Er zijn nog veel andere anticonceptiemethoden zonder hormonen beschikbaar. Komt trombose voor in je familie, dan is het gebruik van een anticonceptiepil af te raden.

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Gevaren van de pil

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar post@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen