Waar ben je naar opzoek?

DIY: Omkeerbare superheldencape

3 minuten lezen Kim Spaink
DIY: Omkeerbare superheldencape

 ‘Alsòòòf!’ Als ik hier de laatste tijd één woord vaak hoor is het dit wel, een mooie variant op als of. Vaak gaat het wel gepaard met een uitleg, zoals: ‘Jij is de wolf en ik is een biggetje’, of ‘Papa en ik zijn de prinses en mama is de prins’. En ja, als moeder heb je weinig keus, dus blaas je voor de vijfde keer die dag het huisje van stro omver, of trouw je met 2 ‘prinsessen’ tegelijkertijd (wat je trouwens doet door in een rondje te dansen terwijl je erg serieus kijkt, voor wie zich dat afvraagt).

Van de hak op de tak

Maar laten we eerlijk zijn, meestal duurt het niet langer dan 2 minuten voordat kleine kinderen weer afgeleid raken of wat anders willen spelen. Vaak is dat prima, maar het kan geen kwaad om dit zo nu en dan eens wat langer vol te houden. Al was het maar om wat meer te oefenen met concentratie, samenspel of (het leren uiten van) emoties.

Verkleden

Ik merk zelf dat mijn dochter als ze verkleed is veel langer ‘in haar rol’ blijft, en het ook nóg leuker vindt dan al die andere keren op de dag dat ze weer iets of iemand anders is. Of ze nou prinses, dokter, brandweerman, boef of superheld is maakt eigenlijk niet eens uit.

Superheldencape

Gezien ik me nog niet eerder aan een naaimachine gewaagd had dan voor dit project heb ik de prinsessenjurken nog maar even gelaten voor wat ze zijn en ben begonnen met iets heerlijk simpels. Een eigen superheldencape kan natuurlijk niet ontbreken in de garderobe! Rechttoe, rechtaan, twee lapjes stof op elkaar met een lint ertussen, daar komt het eigenlijk op neer. Dan nu de wat uitgebreidere uitleg:

Ben jij die zwangerschapskilo's ook zo zat? Fara geeft je 10 tips en maakte deze video voor jou. Haal eruit waar jij het fijnste gevoel bij hebt en pas het toe in je eigen gezonde leefstijl.

Wat heb je nodig?

 • twee lapjes stof, zo groot en breed als je de cape hebben wil ( plus een naaimarge van een paar centimeter). Mijn lapjes waren 45×50 centimeter.
 • een stukje lint, 50 centimeter is al genoeg.
 • spelden
 • naaigaren
 • naaimachine en naald
 • (optioneel: een eigen superheldenlogo om de cape helemaal persoonlijk te maken)

Om te beginnen heb ik een eigen superhelden logo ontworpen (met wat hulp van MegaMindy) en dit uit flexfolie gesneden. Dit heb ik voordat ik begonnen ben met naaien op de stof gedrukt. Dit zou ook achteraf kunnen, of helemaal niet, dit is dan ook het optionele deel. Als je de materialen niet hebt om de stof te bedrukken zou je ook een stuk vilt uit kunnen knippen in de vorm van een superheldenlogo, of de eerste letter van de naam van de superheld in kwestie. Dit kan je dan vastnaaien of met textiellijm opplakken.

Leg de stof met de goede kanten tegen elkaar aan, zodat je aan beide kanten tegen de ‘lelijke’ kant aankijkt, en speld het goed vast.

Superheldencape

Knip het lint doormidden en speld ook dit aan beide kanten vast, een centimeter of twee tot vier onder de bovenkant. Doe dit zo dat het grootste deel van het lint tussen je stoffen in ligt (als een sandwich, stof, lint, stof), en je een klein stukje overhoudt om vast te naaien.

Naai nu de onder en zijkanten helemaal dicht. Daar waar je de linten vastzet even een keer extra heen en weer gaan zodat dit extra goed vast zit.

Nu alleen de bovenkant nog. Hier wel goed opletten dat je niet per ongeluk over het lint naait, dus deze goed naar binnen duwen voordat je begint. Naai de bovenkant niet helemaal dicht! Laat zo’n vijf centimeter vrij, zodat je de cape nog ‘buitenste buiten’ kan doen. Het laatste stukje naai je het best met de hand dicht, gebruik hiervoor een onzichtbare steek (kijk voor uitleg hierover op youtube, die leggen het beter uit dan ik).

Nog even netjes strijken en je kleine superheld is klaar om alle boeven te vangen die het lef hebben om bij ze in de buurt te komen!

Veel speelplezier gewenst!

PS. Dit was mijn eerste project ooit op een naaimachine. En zelfs al is het nog zo simpel, perfect is het nog lang niet. Let dus vooral niet op mijn (net-niet-rechte) lijnen en (niet-zo-nette) hoekjes.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 4 maanden geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 4 maanden geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 4 maanden geleden
 • 4 minuten lezen