Waar ben je naar opzoek?

Anticonceptie: De Mirenaspiraal

3 minuten lezen Josanne
Anticonceptie: De Mirenaspiraal

Geen maandelijks gedoe meer met buikpijn, maandverband en tampons, niet iedere dag een pil hoeven slikken en toch beschermd zijn tegen zwangerschap en maar één keer in de vijf jaar aan de anticonceptie hoeven denken. Dat klinkt bijna ideaal! Natuurlijk zijn er wel wat bijwerkingen; het kan een maand of 3 duren voordat je lichaam eraan gewend is. Een heus wondermiddel, als je de informatie op www.anticonceptie.nl en het anticonceptiespreekuur in het LUMC mag geloven: De Mirenaspiraal.

Wat is de Mirena?

De Mirena is een hormoonspiraaltje, dat door de huisarts of gynaecoloog in de baarmoeder wordt geplaatst. Vooral over het plaatsen doe de wildste indianenverhalen de ronde en dat met name over de pijn die het plaatsen doet. Zelfs als je al kinderen hebt zou de pijn bijna niet te harden zijn en flauwvallen is eerder regel dan uitzondering. Maar daarna… Daarna heb je 5 jaar lang nergens meer last van, zeggen ze.

De mirenaspiraal: hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

Het spiraaltje voorkomt dat bevruchte eicellen zich kunnen innestelen. Daarnaast geeft het een kleine hoeveelheid hormonen af, waardoor het slijm in de baarmoeder dikker wordt en zaadcellen minder makkelijk naar hun doel kunnen zwemmen. De hoeveelheid hormonen is minder dan wanneer je de pil slikt en hoeven niet -zoals bij de pil- je hele lichaam door om hun werk te doen. Dat maakt de Mirena betrouwbaarder dan de pil. Je kunt ‘m niet vergeten te slikken en als je ziek wordt, diarree of overgeven, vermindert de werking ook niet.

De voordelen zijn dus duidelijk. Betrouwbaar, gemakkelijk, discreet en je menstruatie verdwijnt (bijna) helemaal. Over de nadelen wordt door voorlichters makkelijk gedaan, alsof ze er niet zijn. Maar ook de Mirena heeft nadelen.

Lees ook: Lieve man: Het is tijd voor een vasectomie…

En dan nu: de nadelen!

Het plaatsen is geen pretje. Misschien niet eens zozeer wat de pijn betreft, want die kan ook ontzettend meevallen. Bovendien is pijn relatief. Om een Mirena te laten plaatsen moet je letterlijk met de billen bloot, in een gênante positie, met veel gedoe tussen je benen. Dan is dat pilletje dat je dagelijks slikt ineens een stuk aantrekkelijker.

Na het plaatsen kun je nog een paar dagen last houden van kramp of wat bloedverlies, maar ook dat hoeft niet bij iedereen zo te zijn. Aangeraden wordt de eerste zes weken na het plaatsen geen tampons te gebruiken. De touwtjes van de Mirena zouden in de tampon vast kunnen raken, waardoor je de Mirena uit je baarmoeder kunt trekken. Ook moet je de eerste zes weken voor de zekerheid een condoom gebruiken bij het vrijen. Na die zes weken ga je op controle; er wordt dan bepaald of de Mirena nog goed zit.

Een bijwerking die zo goed als nergens genoemd wordt en waarvan ook niet alle co-assistenten of arts-assistenten van op de hoogte zijn, is haaruitval. Van de Mirena kan je haar uitvallen. Je wordt niet van de ene op de andere dag kaal, maar het is ook niet bepaald een feestje als je even flink met je hoofd schud en de haren in het rond vliegen.

De hoeveelheid hormonen in de Mirena mag dan klein zijn, je krijgt wel extra hormonen in je lijf. Hormonen die een somber gevoel kunnen veroorzaken, tot depressiviteit aan toe. Stemmingswisselingen, angstaanvallen, zweetbuiten, minder tot geen zin in seks, dwanggedachten… Ze komen allemaal voor.

Lichamelijk kan er ook van alles gebeuren; vleesbomen, extra lichaamsbeharing, onverklaarbare pijnen, bloedverlies, cystevorming, ontstekingen die kunnen leiden tot onvruchtbaarheid.

Bovendien kan tijdens het plaatsen de baarmoederwand geperforeerd raken en de Mirena kan vanuit de baarmoeder in de buikholte terecht komen, met alle gevolgen van dien. Dat klinkt allemaal een stuk minder ideaal!

Wat kies jij?

Het is natuurlijk niet gezegd dat iedereen die een Mirena laat plaatsen last krijgt van deze bijwerkingen. Er zijn genoeg vrouwen die zweren bij een Mirena en nooit meer anders willen. Het is dus vooral een kwestie van je verdiepen in de voor- en de nadelen en besluiten welke argumenten voor jou het zwaarst wegen.

Mirenaforum

Een veelgehoorde klacht is dat artsen klachten niet (h)erkennen als klachten door de Mirena en hierdoor vooraf niet vertellen dat deze bijwerkingen kunnen optreden. Blijf dus ook vooral je verstand gebruiken. Een arts voelt niet wat jij voelt, en je kent je eigen lichaam het best. Heb je onverklaarbare klachten en denk je dat het met de Mirenaspiraal te maken kan hebben? Kijk dan vooral eens op het Mirenaforum. Hier staan vragen, antwoorden en verhalen van vrouwen die klachten hebben van de Mirena.

Wil jij meer weten welke anticonceptiemiddelen er zonder hormonen zijn? We hebben er al vele blogs over geschreven die je hier kunt vinden.

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Reacties
 • Caroline zei

  Hallo, ik heb de spiraal al 4 jaar heb deze gekregen omdat ik in de overgang kwam en hevige bloedingen kreeg. Het duurde ongeveer een jaar voordat het helemaal stopte. Daarnaast was ik al 20 jaar gesteriliseerd. Ervaar geen pijn, haar uitval of andere klachten. Wil hem wel na het 5 jaar laten verwijderen.

 • Marie-Lupe zei

  Ik werd vanwege migraine voor de keuze gesteld, de Mirena of sterilisatie (geen kinderwens meer). Toen ik de bezwaren tegen de Mirena opperde, werd dat totaal niet herkend, werd van de tafel geveegd, klinkklare onzin: er was nog nooooooooooit iemand in de praktijk geweest met die klachten.
  Het lijkt wel alsof ze een dikke vette bonus krijgen voor het verpatsen van die Mirena. In mijn kring van familie en vrienden zitten er 4 vrouwen die een Mirena spiraal hebben gehad, alle 4 hebben er ellende mee gehad, tot aan ziekenhuisopname toe. Maar dat zijn er 4 die ik weet, er zijn waarschijnlijk meer in mijn omgeving die de Mirena gebruiken maar er geen last van hebben (of gewoon niet weten)

  Ik ben gesteriliseerd, via de Essure methode, hier zijn ook nadelen van bekend inmiddels, hier heb ik dan weer geen last van, een vriendin van mij had de Mirena met veel klachten en nu de Essure, ook zij heeft nu nergens last van. Maar ja dat zijn wij dan weer.

  Uiteindelijk wordt er iets in je lichaam gestopt, ieder lijf is en reageert anders, wat voor de 1 werkt hoeft voor de ander niet te werken, maar laat de farmaceutische industrie/de artsen er iig eerlijk over zijn, scheelt veel ellende.

 • Melanie zei

  Wat goed dat er ook belicht wordt wat de bijwerkingen kunnen zijn. Is mij de eerste keer namelijk niet verteld. Ik heb het nu voor de tweede keer. En ik zal nooit meer anders willen. Ik wordt doodziek van de pil. En de prikpil was al helemaal een ramp. En elke maand 8 dagen hevig menstrueren is ook voorbij.

 • Sandra zei

  Nadat ik een cyste had gekregen van mijn eerste Mirena wilde ik dat deze direct werd verwijderd. Nu half jaar weer mirena, wat een drama, elke week bloedverlies, ik ruik mezelf, begon zo aan mezelf te twijfelen dat ik alle soa testen die er maar zijn heb gedaan. Niks geen soa, maar ik ruik mezelf zo gênant! Het is het bloedverlies wat ik nu dus al een half jaar heb. Ga het er weer uit laten halen, mijn dikke enkels, depri stemming maken voor mij de mirena gewoon niet verdraagzaam

 • Evelyn zei

  Hoi ik heb een vraagje….heeft ook iemand ervaring met Mirena zonder kindjes te krijgen…ik kan nl geen kinderen krijgen maar zou dit meer willen voor overmatig bloedverlies tijdens menstuatie

 • joke stelllar zei

  Hoi na de eerste mirena had ik maanden last van buikpijn, toen bleek de spiraal in mijn buik te zitten.
  operatie onder narcose 1500 euro zelf moeten betalen.
  toen een staafje laten zetten en werd daar heel chagerijnig van.
  weer een mirena laten zetten.
  geeft een verkramt gevoel in de baarmoeder waardoor een orgasme heel moeilijk en verkrampt word.
  in het begin bijna constant ongesteld met een hele vieze geur.
  nu al 5 maanden geen bloeding gehad.
  verder wel vaak last van de buik en baarmoeder.
  pijn in de eierstokken.
  Sex is in feite waardeloos.
  maar allee ik kan niet zwanger worden.

 • milou zei

  Bedankt voor jullie reacties!
  Afgelopen dagen veel op bed gelegen. Nog steeds veel pijn, vooral ‘s nachts als ik per ongeluk op mijn zij draai.
  Ik ga het inderdaad toch maar laten checken bij de huisarts.

 • Brechje zei

  Tip aan alle vrouwen!!

  Laat een mirenaspiraal altijd zetten door een gynaecoloog.

  Ik werk zelf op een operatiekamer en zien idd wel eens zwervende spiraaltjes. Bijna altijd gezet door een huisarts.
  In het ziekenhuis maken ze bij ons altijd meteen een echo na het zetten en en 6 weken weer.
  Ik heb zelf al voor de 3e keer een spiraal. Laatste 2 keer gezet na een bevallig. Totaal geen pijn. Eerste keer wel.
  Wel al een aantal keer een SHIMMEL gehad. Tip laat de touwtjes dan afknippen tot in de baarmoedermond

 • Sajenna zei

  Niet zo tevreden over merena en dat is zachtjes uitgedrukt want ik ben Door de merena heen zwanger geraakt. Gebeurd 1 op de 1000 staat in bijsluiter…Dus ja ze dekken zich wel in…

 • L zei

  Afgelopen maandag mirena laten plaatsen. plaatsen is idd niet echt fijn, maar hoort er bij.
  geen pijn gehad na die tijd en vloeien was ook direct over. voel nu ook niks geks.
  ben benieuwd naar komende maanden.

 • Ouschy zei

  Voor mij geen mirena meer… eerst ontsteking op ontsteking daarna een zwangerschap te pakken…

 • Carla zei

  Ik heb nu voor de tweede keer een mirena, en het bevalt prima
  Tuurlijk was het geen prettig gevoel bik het inbrengen, maar dat is een bevalling ook niet. In het begin wat las gehad van lichte ongesteldheid, nu niet meer. volgend jaar zit deze weer 5 jaar en zal zeker weer een nieuwe nemen als het kan. Na 3 kinderen is het wel goed zo.
  Dus niet alleen negatieve ervaringen. Bij alles zijn er positief en negatieve ervaringen.

 • Lisette zei

  Ik heb ruim 3 jaar een mirena gehad. De pijn bij het plaatsen vond ik wel meevallen, ik vond het te vergelijken met een uitstrijkje laten maken. Maar daarna ruim een halfjaar continu bloedingen gehad, die te weinig waren voor het gebruik van een tampon, maar waarvoor ik wel altijd een inlegkruisje nodig had. In het tweede halfjaar werd dit minder. Daarna had ik vrij onregelmatige bloedingen en ik ‘voelde’ het nooit aankomen, wat ik voorheen bij mijn menstruatie wel had. Uiteindelijk ruim een maand geleden laten verwijderen omdat ik steeds meer last kreeg van een opgeblazen gevoel en ook omdat ik zo ontzettend veel last van afscheiding had. Wat volgens de huisarts niet daar aan kon liggen. Maar het is wel typisch dat dat allebei enorm afgenomen is de laatste 4 weken. Het laten verwijderen van de mirena ging niet helemaal vanzelf omdat de huisarts het niet meteen kon vinden (zat behoorlijk diep in mijn baarmoeder). Een dag later meteen weer een eerste menstruatie (wat een maand kon duren volgens de huisarts ). Voor mij echt nooit meer een spiraaltje, ook al heb ik er de tussenliggende 1,5 jaar geen problemen van gehad. Ik denk ook niet dat ik het spiraaltje aan andere vrouwen zou aanraden. Ik vind dat ieder dat voor zichzelf moet beslissen.

 • Sam zei

  Vreselijk ding en nooit meer dat ik er nog is aan begin. Naast alle bijwerkingen, bleek ik ook nog is allergisch voor dat ding ( de conserveringsmiddelen die de spiraal al die jarenlang goed moeten houden) tig x bij de huisarts gezeten met klachten en maar volhouden dat het niet door het spiraal kon zijn,terwijl al mijn klachten pas erna begonnen en ik werkelijk waar nog nooit ergens last van had gehad. Wekenlang bleven ze van alles onderzoeken, niets hielp en ik werd alles maar beroerder tot ik na 2 maanden die arts eindelijk zo ver kreeg die mirena te verwijderen. En toen?: alle klachten verdwenen in de dagen erna als sneeuw voor de zon, wat een heerlijke verlossing was dat.
  Ik ben blij voor iedereen voor wie dit ‘ de oplossing’ is geweest, maar voor mij geen haar meer op me hoofd die er aan denkt

 • Bianca zei

  Rommel is het. Ik kreeg er zelfs uitvalverschijnselen van en werd onderzocht op ms omdat mijn klachten hiermee overeen zouden komen. Ik ben heel gelukkig dat het dat niet was. Na het verwijderen was ik binnen een halve dag van alle klachten af.

 • Diana zei

  Paar maanden na m’n bevalling laten zetten bij mijn gyn. Ik had al heftig bloedverlies sinds de bevalling en dit werd er niet minder om… Mijn dochter is nu 2 en sinds een halfjaar is dat nu normaal… Of dat ook met de mirena te maken heeft..?! Inbrengen ervan was zeker niet prettig maarja m’n bevalling ook niet… Mijn man heeft zich vorige week laten helpen dus als dat goed is gegaan laat ik over ongeveer een half jaar het spiraaltje verwijderen want dan is het niet meer nodig. Ik koos ervoor omdat ik een slechte pil gebruikster ben… Vergat m vaker niet dan wel in te nemen.

 • milou zei

  Na iets meer dan 11 jaar aan de pil te zijn geweest (ben nu 29), besloot ik ook te kiezen voor een Mirene spiraaltje. Ik was de hormonen in mijn lijf zat. Ik ben nog nooit bevallen en het is mijn 1e spiraaltje.
  Twee dagen geleden heb ik hem laten zetten door de huisarts. Een uur van te voren had ik een pijnstiller ingenomen (diclofenac). Het plaatsen deed echt heel veel pijn. Eerst een prikje wat wel meeviel qua pijn om de baarmoeder te pakken (volgens mij). Daarna opmeten, dat was pijnlijk. Het daadwerkelijke plaatsen van het spiraaltje was bijna ondraaglijke pijn, maar ik dacht even doorbijten. Nadat het klaar was en ik mij had aangekleed leek het weer wat normaler te worden en dacht ik pffff nou dat zit erop. Tijdens het gesprekje wat ik daarna met de huisarts had over wanneer ik terug moet komen voor controle viel ik opeens flauw en droop het zweet letterlijk van mij af. Ik was ook opeens heel misselijk. Met een kotsbakje en wat water werd ik in de wachtkamer gezet, omdat de volgende klant aan de beurt was. Ik werd daar zo beroerd dat ik op de stoeltjes in de wachtkamer ben gaan liggen met mijn shirt omhoog/blote buik omdat ik het te heet had (gelukkig was er niemand. Met veel moeite naar huis gelopen, bang dat ik onderweg flauw zou vallen. Thuis op bed geploft en toen ging het gelukkig snel beter. Nu twee dagen later heb ik inderdaad het door de huisarts voorspelde ‘ongesteldheidsgevoel’ en af en toe venijnige steken (volgens mij als ik een verkeerde beweging maak). Te rechtop zitten doet alleen wel zeer en ik kan absoluut niet op mijn rechterzij liggen. Ik wordt er wakker van s nachts en ben acuut misselijk van de pijn. Geen idee of dit normaal is, maar zo te lezen kan de pijn nog wel even duren. Wel vraag ik mij af of het niet op mijn rechterzij kunnen liggen normaal is. Heeft iemand hier ervaring mee?
  Twee van mijn vriendinnen hebben ook een spiraal en hebben niet zoveel last gehad en zijn er heel blij mee. Ik hoop dat ik er straks ook blij mee ben. Ik ben normaal echt niet kleinzerig, maar maakte mij over deze pijn een beetje ongerust. Vooral omdat de huisarts zegt dat de pijn te vergelijken is met ongesteldheidskramen. Nou het is wel een stuk pijnlijker dan dat, terwijl ik ook best last heb van mijn menstruatie.

  Als ik iemand advies mag geven die voor het eerst een spiraaltje wil laten plaatsen:
  1. Doe het als je ongesteld bent/net geweest bent
  2. Doe het absoluut bij gynaecoloog (als het kan met verdoving)
  3. Neem van te voren op tijd een goede pijnstiller in

 • B zei

  Na 20 jaar de pil was ik toe aan iets anders en heb ik voor de Mirena gekozen. Het plaatsen zelf vond ik best meevallen, wel daarna een paar uurtjes flinke buikpijn, maar that’s it. Geplaatst tijdens de menstruatie, die direct na plaatsing verdween, daarna niet meer ongesteld geweest. Op zich ideaal, maar ik vond het ook gek genoeg geen fijn idee dat het direct stilgelegd werd. Daarna twee maanden beleefd vol paniekaanvallen, nachtelijk zweten, angstgevoelens. Kon niet aan de spiraal liggen, zei mijn dokter, maar ik wist wel beter. Zo had mijn lichaam nog nooit gereageerd. Daarna stabiliseerde dit zich enigszins. Maar na ruim vijf maanden heb ik hem toch laten verwijderen. Vooral omdat ik ontzettend last van afscheiding kreeg. Een paar inlegkruisjes per dag gingen er doorheen. Ook vond ik het toch niet fijn om daar ‘iets’ te hebben zitten. Constant paranoïde bij elk pijntje of hij nog wel goed zat. Ik heb besloten om even helemaal niets te gebruiken, en voor het eerst in 15 jaar gebruiken mijn vriend nu weer condooms. Dit hebben we er echter ruimschoots voor over, want mijn seksdrive is weer terug! Had er geen idee van dat hormonale anticonceptie zo killing kan zijn voor je libido. Nu, na drie weken, wordt het er alleen maar leuker op.

 • Irene zei

  Wat een ontzettende negativiteit. Aan elk medicijn of anticonceptiemiddel zitten nadelen. Het is heel persoonlijk om te besluiten wat voor jou geschikt is. Dit artikel komt op mij heel erg over als bangmakerij. De keus was voor mij erg gemakkelijk, eventjes ongemak tijdens het plaatsen en gevoeligheid een aantal dagen tegenover 5 jaar lang elke dag hormonen slikken. Die ‘pijn’ was voor mij niet erg genoeg om te vergeten dat je daarna 5 jaar lang klaar bent. Ik heb zelf 2 spiraaltjes gehad en pas mee gestopt omdat we een kinderwens kregen. Ik heb wel de tweede bij de gyn laten zetten omdat ik zelf ontevreden was over de expertise van mijn huisarts. Maak zelf een afgewogen keuze en laat je niet zomaar bang maken. Er zijn altijd uitzonderingen.

 • l zei

  Als je dit leest lijkt t alsof je doodgaat ofzo…. onzin. Ten 1e ze plaatsen er niet zo snel 1 als je nog niet zwanger bent geweest. Ja je zit in een niet al te fijne positie,maar bevallen is zelfs met een ruggenprik geen pretje. Ja je bloed maar niet heel erg en dat is 2 weken langer dan dat je moet vrijen met condoom,en vrijen terwijl ik bloed…. neeee echt niet. De pijn tijdens t inbrengen te doen en de 1e paar dagen voelt t als onhesteldheid. Iedereen voelt zich wel eens minder,geef daar niet de mirene de schuld van. Ofterwijl: ik heb er nu al een tijdje een en geen van deze klachten zo erg gehad als beschreven

 • R. zei

  Ik heb mijn spiraaltje nu 4,5 jaar.. in maart mag ik hem weer laten vervangen. En ik ben nu 25 jaar. Ik was dus 20/21 jaar. Waarom al op deze leeftijd vroegen sommige mensen, vooral vriendinnen zich af. Ik heb jarenlang gewoon de normale pil gebruikt. En niet voor anticonceptie nee meer omdat ik zoveel last had van mijn menstruatie. Op de bank dubbelgevouwen liggen lijkt heel leuk maar elke maand 3 dagen dat werd te gek. Dus de gynaecoloog bood de pil als optie aan. Ik heb er ook geen last van gehad. Totdat ik ineens tussentijdse bloedingen kreeg. Dat klopte niet, dus terug naar de huisarts. Probeer maar een andere pil. Dat heb ik 3x gedaan maar elke keer weer die tussentijdse bloedingen. Ik was het zat. Voor een jaar heb ik niets gebruikt maar het gevolg was dat ik weer elke maand 3 dagen op de bank dubbelgevouwen lag. Weer naar de huisarts. Zij is toen (weer) langzaam begonnen over het spiraaltje, maar eigenlijk wilde ik er niets van weten. En waarom niet? Voornamelijk uit angst, ik hoorde altijd van die horrorverhalen. Dat ze gaan dwalen, dat ze er ineens uit vallen, dat er allerlei dingen kunnen gebeuren. Maar mijn huisarts heeft duidelijk de tijd genomen om al mijn angsten weg te nemen. Ja ze is heel eerlijk geweest, heeft gezegd dat het plaatsen van een spiraaltje geen pretje is, dat ik de eerste dagen nog last van z’n zeurderig gevoel kon hebben. Ze was eerlijk en dat was heel fijn, ik wist waar ik aan toe was. Mijn huisarts heeft het spiraaltje zelf geplaatst maar na 3 mnd moest ik wel naar de gynaecoloog om te controleren of hij goed zat.
  Nu het weer bijna tijd is om hem te laten vervangen ben ik er weer wat vaker mee bezig. Wel of niet doen? ik ben er nog niet over uit. Maar de reden om het niet te doen is zeker niet uit negativiteit.. want ik ben er heel erg blij mee geweest. Het hielp mij enorm bij mijn klachten.

  Maar als je een goede huisarts hebt, of een goede gynaecoloog dan verteld hij/zij je wel wat de positieve punten als de negatieve punten zijn… En wil je het niet doen, dat is je goed recht. Maar onthoud wel, dit is ieder zn persoonlijke ervaring.

 • Diertje zei

  Ik vind het erg jammer dat er veel mensen negatief reageren. Ik heb 4 weken geleden het spiraaltje laten plaatsen door mijn huisarts. Het was eventjes pijnlijk maar al snel was het over en heb misschien een weekje last van bloedverlies gehad.
  Het bevalt me tot nu toe goed, en ik weet zeker dat er meerdere mensen zijn die het erg goed bevalt. Natuurlijk willen we weten wat de nadelen zijn maar dit geldt niet voor iedereen. Jammer dat er mensen zijn die de anderen bang willen praten, zo hoeft het toch niet! Als je huisarts/gynaecoloog verteld dat het geen kwaad kan, gewoon doen!

 • Grietje zei

  Naast mijn webwinkel werk ik ook nog op de operatiekamer (Anesthesie) en ik zal je zeggen dat er regelmatig een verdwaalde Mirena uit de vrije buikholte geplukt moet worden. Deze is dan gaan ‘dwalen’ en/of gaat door de baarmoederwand heen de buikholte in. resultaat: gaat ontsteken, je wordt behoorlijk ziek en je krijgt een buikoperatie. Ik wil niemand bang maken, maar je begrijpt: voor mij nooit en te nimmer een Mirena…

  groetjes Grietje

 • Birgit zei

  Ik heb 4,5 jaar een Mirena gehad, en hij is er alleen uit gegaan omdat ik een kinderwens heb (en mijn man ook hoor!) Ik was vanaf mijn 14de aan de pil omdat de menstruatiepijn niet te harden was. Toen ik 25 was heb ik een Mirena spiraal laten plaatsen omdat ik de pil nogal eens vergat en nog niet toe was aan gezinsuitbreiding. Het plaatsen was geen pretje, was ik door de ha niet op voorbereid… Bij mij is de spiraal door de gynaecoloog geplaatst, en omdat dit in het ziekenhuis gebeurde heeft het ziekenhuis de spiraal betaald. Ik kreeg helaas wel weer last van menstruatiepijn en werd tussendoor wel ongesteld, maar bij lange na niet zo erg als ik gewend was. Ik ga ook zeker weer voor een Mirena spiraal, maar hoop eerst een kind te krijgen 🙂 Ik heb verder weinig last gehad van bijwerkingen, gelukkig.

 • J. zei

  Wat fijn dat er eens aandacht wordt besteed aan de slechte bijwerkingen van de Mirena, want ik heb een half jaar lang gezocht en de huisarts begreep totaal niet dat ik er zo’n last van had.

  Afgelopen februari heb ik de mirenaspiraal laten zetten. Dit na een ongewenste zwangerschap (door de pil heen). Het vertrouwen in de pil was weg, dus zocht ik een alternatief. Het spiraaltje werd gezet, wat heb ik liggen huilen van de pijn, alles begon te trillen en het was een hel, zoveel pijn het deed. De eerste dagen had ik niet veel last van het spiraaltje, ik had gewoon wat bloedverlies, wat ook hoorde, zoals ik had gelezen en de pijn viel reuze mee.

  Maar het bloedverlies hield niet op, na 4 weken achter elkaar bloedverlies te hebben, ben ik terug gegaan naar de huisarts, niets aan de hand, mijn lichaam moet er gewoon nog aan wennen. Oke, het zal vanzelf wel over gaan. Maar na een half jaar was ik nog steeds zo’n 3 weken per maand ongesteld of naja had ik bloedverlies. Tijdens de sex zat het kleine ding in de weg, de touwtjes kon ik niet voelen, dus die waren niet te lang, het was maar een vreemd verhaal. Volgens de huisarts kon het nog steeds geen kwaad, nog steeds zou mijn lichaam er aan moeten wennen. Twee maanden terug was ik het zat, ik was de bloedingen zat, ik wist nooit wanneer ik wel of geen bloedverlies had, ik had stemmingswisselingen, voelde het spiraaltje regelmatig zitten en mijn gewicht schommelde enorm. Ook had ik helemaal geen zin meer in sex, wat voor mij eigenlijk niet echt normaal is.

  Inmiddels is het spiraaltje verwijderd en ben ik weer gewoon aan de pil, natuurlijk moet m’n lichaam hier ook weer aan wennen, van de pil ben ik ook niet altijd even vrolijk, maar ik weet nu in elk geval waar ik aan toe ben. Ohja en mensen zeggen zo vaak dat het verwijderen van het spiraaltje geen pijn doet, ik ging weer door de grond, net als met het zetten.

  Er komt bij mij nooit meer een spiraaltje in, mijn ervaring ermee is ontzettend slecht. En het ergste vond ik nog, dat de huisarts mijn klachten niet serieus nam, ik kreeg sterk het idee, dat ze totaal geen ervaring had met slechte verhalen over het spiraaltje….

 • vlinder zei

  Ik ben enorm blij! Na 7 jaar is tie eruit!
  Ook ik had bij mijn eerste mirena weinig bijwerkingen(dacht ik).
  Plaatsen en verwijderen bij beide een makkie,ook geen buikpijn of bloedingen,alleen weet ik al mijn klachten op psychische aard! Ben zelfs al bij diverse psychologen geweest,en niemand weet wat er met mij aan de hand is!(ik zelf ook niet)iedereen roept,volgens mij ben je vervroegd in de overgang!!
  Toen maar even verdiept in de hormonen,ben 44 dus misschien overgang?
  Kwam toen bij mijn mirena,goeiedag!!!!Ik hoop door het verwijderen een boel antwoorden te hebben.
  Bij mijn eerste mirena verdween mijn sexlibido,werd neerslachtig,opstandig(thuis een aantal heftige dingen meegemaakt,dus daar gooide ik het op)
  Na mijn tweede bleven bovengenoemde klachten,en kwam er buikpijn,rugpijn,haaruitval,geiriteerde hoofdhuid,gewrichtspijnen,heftige hoofdpijnen(nog nooit gehad)zweetaanvallen bij!!!
  Ik ben een gelukkig mens,dus ergens moeten mijn klachten wegkomen!
  Gynacoloog vond het ook verstandig om het te verwijderen om te kijken of ik een ander(ikzelf)mens word,zou voor mijn kinderen en man ook prettig zijn!
  Dus hij is eruit,en nu maar afwachten!
  Hopelijk was er voor mij maar één groot voordeel,nooit meer bloedingen gehad!!!!
  Sucses en sterkte iedereen………..

 • kay zei

  Ik heb nu sinds 5 weken het mirena spiraal, en ik vloei nog steeds, heb erg veel buikpijn, en voel me al die weken al niet lekker.
  Volgende week ga ik voor controle, om te kijken of hij nog goed zit, maar zit eraan te denken het hele ding er maar gelijk weer uit te laten halen. Als ik dit van tevoren had geweten had ik hem niet eens laten plaatsen.

 • kristel zei

  Hey,
  deze verhalen vind ik echt eng,ik heb nu 4jaar m’n spiraal, geplaatst dr de gyn. onder verdoving, heb geen kinderen, na de verdoving heftige pijnen maar verder voel ik me prima, geen problemen met gewicht, wat is haaruitval, als je de haren kamt komt er altijd wat los te zitten, geen menstruaties meer dus altijd op WE of verlof vertrekken zonder pil en tampon gedoe, Zit nu in een weemoedige periode maar heb het dan ook moeilijk gehad op’t werk en de warmteopwellingen, wel, zit dan ook in de menopauze!!
  Samengevat ben ik dus supercontent alleen spijtig voor het prijskaartje zodat “even uit proberen” er inderdaad niet in zit.
  Veel geluk aan al de anderen die het wel gaan proberen;
  Eh,zoiets doe je wel bij de gyn. met je wagen ga je ook niet nr de fietsenmaker!!!!

 • Gerda zei

  Heb begin september mirena laten plaatsen bij gyn, omdat het plaatsen bij de ha nit gelukt was. Hij was spontaan verdwenen.
  Dit is mijn derde spiraaltje al en bij de andere had ik totaal geen last van bloedverlies. Nu al 5 weken bloedverlies. :s
  Ga volgende week voor controle. Hoop toch zo dat het bloedverlies snel over is. Heb gekozen voor deze anticonceptie, nou op dit moment had ik er niet 1 nodig 😉

 • bart zei

  mijn vriendin is op zich heel erg tevree met dit spiraal,nergens geen last van en ook nooit ongesteld….ideaal,
  alleen haar sexdrive is echt ver te zoeken. en dan denken die vrouwen…tja…mannen willen elke dag….

  maar 2 keer in het jaar vind ik toch wat te min…zeg maar.
  dus ik geef daar dus de schuld aan het mirena spiraal.
  gelukkig gaat ie er over een half jaar uit omdat ie dan 5 jaar zit…..dus ik ben benieuwd.

 • hélène zei

  Ik had tijdens mijn menstruatie 2-3 weken last van hevig bloedverlies. Van een vriendin hoorde ik van de mirena. Ik heb eerst op internet informatie opgezocht. Voor- en nadelen, maar ja, die bijwerkingen is toch altijd bij een kleine groep vrouwen, dus toevallig als ik daar ook bij zou zitten dacht ik. Ik heb 4 kinderen gebaard, dus het plaatsen zou een peuleschil moeten zijn. Niet dus. Eerst een half uur bij de huisarts gelegen, die kreeg hem er niet in. Daarna naar de gynaecoloog, die lukte het wel, maar wat een pijn. Ach, als ik dan straks van alle ellende verlost ben…Niet dus, maar ik wilde het niet opgeven. Vijf en een halve maand heb ik gevloeid. Ik kreeg stemmingswisselingen, steenpuisten, gewichtsproblemen, haaruitval en had regelmatig last van wat buikpijn. Toen het vloeien stopte kreeg ik veel meer buikpijn, en vreselijke pijn in mijn onderrug, alsof het weeën waren. Mijn huisarts had al een keer geopperd om de spiraal te verwijderen, want hij vond dat ik te veel bijwerkingen had, maar ik wilde het nog even aankijken. Nu ben ik het beu. Die pijn, daar zit ik echt niet op te wachten. Al vind ik het heel spijtig, want ben zo blij eindelijk niet meer te vloeien, de mirena gaat eruit. Mijn huisarts gaat samen met mij naar een andere oplossing zoeken. Gelukkig erkent hij mijn klachten wel…

 • Greet zei

  hallo allemaal,
  ik heb 2 jaar een mirenaspiraaltje gehad na mijn 2 zwangerschappen maar heb dit ook laten verwijderen. Ik vond het erg handig dat mijn menstruatie uitbleef maar inderdaad mijn sexdrive was volledig verdwenen en mijn man voelde het spiraaltje steeds zitten.
  Ik vond het erg spijtig dat hier bij de gynaecoloog niets over gezegd werd. Ben dan opnieuw met de pil begonnen maar ook hierbij blijf ik meer last hebben van stemmingswisselingen dus ishet nu gewoon niets meer van hormonen en the good old condoom voor een tijdje…

 • marloes zei

  Goh, ben eigenlijk verbaasd over dit stuk.
  Ik heb nu 4,5 jaar een mirena spiraaltje en heb nog nooit last gehad van enige klachten hierboven. Geen pijn bij het plaatsen, geen bijwerkingen en zeker geen haaruitval (wat in mijn geval, zeer dik haar, wel een prettige bijkomstigheid was geweest).
  Omdat het mij zo goed bevalt vroeg ik me al af waarom vrouwen toch die pil blijven slikken en niet allemaal aan de mirena gaan. Maar nu weet ik dus waarom. Die bijwerkingen liegen er niet om.
  Maar gelukkig voor mij heb ik nergens last van en kies ik over een half jaar gewoon voor een nieuwe mirena spiraal.

 • de redactie zei

  @ Christine

  Ik geloof ook wel dat er vrouwen zijn met positieve verhalen, zoals jou. Maar het is ook wel eens goed dat de negatieve kant belicht wordt want blijkbaar ervaren meer vrouwen het negatief!

  • Mandy zei

   Ik denk dat 80% het gewoon als positief ervaart en er een kleine 20% is die het als negatief ervaart. Ik denk ook dat alleen de mensen met negatieve gevoelens hierbij op zoiets reageren 😉
   Ik word namelijk zelf bijvoorbeeld dood moe van al dat borstvoeding vs flesvoeding en wel/niet vaccineren gebeuren, die lees ik niet eens. En eigenlijk wilde ik hier ook door scrollen…. want ja ook ik heb een spiraal. Al 3 jaar en wil nooit meer anders. HEERLIJK! Ik heb NUL last van bijwerkingen, de klachten hiervoor neemt het allemaal weg, nooit meer ongesteld!

   • Lut MM zei

    Goed gezegd! Heb dit soort spiraaltje al 11 jaar en nooit iets negatiefs ervaren. Ik denk idd dat de negatieve bijwerkingen maar voor een kleine minderheid gelden. Maar bon, het moet wel geweten zijn.
    Ik wil ook kwijt dat wat men zegt van verminderd libido, chagrijnigheid e.d.m. bij mij juist kwam door de pil. 2 weken na gestopt te zijn met de pil en het laten zetten van een Mirena-spiraal was ik daarvan af!

 • Christine zei

  Het zetten bij de huisarts was een hel. Dat lukte dus ook niet. Toen naar de gyn en daar ging het pijnloos, binnen twee minuten was ik klaar. Geweldig! En ach, een genante houding? Ik ben twee keer bevallen, die schaamte ben ik allang voorbij.

  Ik heb wel een week of drie a vier nog gebloed, minimaal maar er was wel wat. Verder nergens last van. Ook geen verlies van libido gelukkig, wat ik met de pil juist wel heel erg had! Ook op mijn borstvoeding heeft het geen invloed gehad. Ik voed nog steeds en mijn zoon is zeven maanden.

  Mijn haar valt wel heel erg uit, maar ik wijt dat aan het strenge dieet wat ik volg omdat de baby allergisch is. Ik ben superslank, ik denk dat gewichtstoename door een spiraaltje niet erg waarschijnlijk is. Anders was ik nooit zoveel (blijvend) afgevallen de afgelopen weken.

  Ik vind dit een beetje een paniekerig stukje. Er worden allemaal dingen beweerd die niet waar hoeven te zijn. (voorbeeldje: ‘Het plaatsen is geen pretje’ Dit is een mening, geen feit. Er zijn heel veel vrouwen die zich helemaal niet onprettig voelen bij zoiets.) Ik vind het licht paniekerig. Hopelijk laten vrouwen zich hierdoor niet uit veld slaan.

  Het enige ECHTE nadeel aan het spiraaltje vond ik dat het 150 euro kost en die dus van mijn eigen risico afgingen. Katsjing! Maar goed, het is het geld zeker waard!

 • Loyoya zei

  Thanks voor dit artikel, want de laatste jaar vraag ik me af, waarom ik zoveel haar verlies. Mijn haar is nu zo dun geworden, gewoon niet normaal!

  Ik was eigenlijk wel tevreden over de spiraal. De eerste 3 maanden had ik wel vervelende bijwerkingen en heb ze nog wel een beetje. De eerste 3 maanden was ik veel ziek ervan. Het zetten is inderdaad echt …..! Ben ook op straat bijna out gegaan en ik heb een hele dag vrij moeten nemen. Ik was te duizelig.

  De voordelen is dat ik nooit last van menstruatie heb en nooit buikpijn. Ik heb nu nergens last meer van. Wel kom ik super snel aan, echt belachelijk snel en mijn haar verlies, ja dat heb ik echt afschuwelijk. Ik dacht dat dat kwam door mijn schildklier van jaren geleden, maar zelf na genezing, had ik toch veel meer haar.

  Ik ga ‘m laten verwijderen, want ik wil niet kaal worden. Hopelijk wordt mijn haar weer daarna wat dikker en is het niet permanent. Dat zou echt brullen zijn, anders moet ik over naar de jessica simpson extensions…hiehie. Ook ben ik benieuwd of ik na verwijdering weer sneller op gewicht kom. Een slanker gewicht. Ik kan nu niets vets eten of van suiker en ik kom letterlijk een kilo aan. Ik kan geen prikpil, want daar wordt ik heel agressief van. Anders laat ik heel de boel verwijderen, ben ik helemaal van het gezeur af…maar ik wil nog 1 kindje en niet nu, pas over ongeveer 3 jaar. Wat een gedoe he voor ons vrouwen…zucht.

 • Margot zei

  Ik heb nu 7 jaar de mirena en zweer erbij, nooit meer ongesteld, gelukkig geen last van de bijwerkingen dus helemaal happy.
  Het plaatsen was idd geen pretje, maar 2 weken per maand ongesteld ook niet, dus dan maar even in genante houding bij de huisarts 😉

  • Sanna zei

   Hi. Ik hoop dat je kunt antwoorden. 2 keer per maand ongesteld.. Is daar ooit een reden voor gevonden? Ik herken dit namelijk.

 • Stephanie zei

  Vond de mirena in een woord ver-schrik-ke-lijk! Was alleen maar ziek, kotsen, opgezet, hield vocht vast, had continu buikpijn, hoofdpijn.Touwtjes waren niet goed afgeknipt waardoor irritatie tijden de sex.
  Toen de huisarts het spiraal wilde verwijderen bleek hij ergens rond te zwerven..zat niet meer op ze plek, dus moest dit in het ziekenhuis gebeuren. Net voordat die arts t wilde opgeven en me door wilde verwijzen om het operatief te laten doen, kreeg ze m te pakken
  De volgende dag voelde ik met al meteen 50% beter, en binnen 3 weken waren al mijn klachten verdwenen

  Voor mij nooit en te never meer dit spiraal!

 • Bianca zei

  Ik heb in totaal 1 jaar een mirenaspiraal gehad. Om eerlijk te zijn vond ik het super….niet meer ongesteld en ik had er geen last van alleen mijn sexdrive was compleet verdwenen en dat was natuurlijk niet de bedoeling.

  Nadat het spiraaltje verwijderd was kwam “de zin” ook gelijk weer terug. En nu op voor kindje nummer 2! Hopelijk duurt het niet te lang..

 • de redactie zei

  Fijn zo’n openhartig stukje. Bij het plaatsen zullen ze natuurlijk alleen maar positief zijn maar gelukkig zijn er ook vrouwen die willen praten over de negatieve kant…

 • Elise zei

  Ik heb het spiraaltje idd om deze bijwerkingen nooit willen hebben. Ik heb jaren de prikpil gebruikt .. was ikzelf heel tevreden over.

  gr. Elise

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 3 maanden geleden
 • 7 minuten lezen