Waar ben je naar opzoek?

De pil maakt depressief!

3 minuten lezen admin Love2BeMama
De pil maakt depressief!

Daar ligt hij dan, klaar om geslikt te worden. Trouw te wachten naast mijn tandenborstel, want stel je voor dat ik dat kleine gele dingetje vergeet. Sinds enkele dagen bekijk ik hem met andere ogen en krijg kokhals neigingen bij het idee dat ik hem weer door mijn strot moet duwen. In recent onderzoek aan de Universiteit van Kopenhagen hebben de wetenschappers namelijk aangetoond dat het waar is: de pil maakt depressief.

Noem me een Dramaqueen, noem me overdreven. Toch voelt het anders en waar onze liefde voor elkaar eens zo passioneel en vol vertrouwen begon, kijk ik hem nu met argusogen aan….

Slikken alsof het een paracetamolletje is

Zo’n ‘hormoontypetje’,  ja zo kan je mij wel omschrijven. Gevoelig, passioneel, emotioneel. Ow ja, en een zeer actieve migraineklant. Al snel kwam ik erachter dat de pil en migraine niet zo heel fijn samengaan. Na kleine – ook niet zulke geweldige – uitstapjes in mijn studententijd naar de Nuva ring, kwam ik toch steeds weer terug op dat kleine pilletje. Bijwerkingen nam ik voor lief. De migraine ook. Gek is dat eigenlijk, wanneer ik erover nadenk. ‘Wij’ vrouwen slikken de pil alsof het een paracetamolletje is. Bijwerkingen worden weggewuifd en alternatieven worden amper geboden. Zeker nadat je kinderen op de wereld hebt gezet. Klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, depressief en stemmingswisselingen worden eerder in de schoenen van onze kleine bloedjes geschoven en weggezet als tropenjaren. Zo ondervond ook Inge, vertelt zij recentelijk aan LINDAnieuws.

Lees ook: Het monster dat ‘een postnatale depressie’ heet.

Periodieke onthouding

Na de geboorte van onze oudste dochter, dacht ik slim te zijn en stapte ik over op het hormoonspiraaltje. De details zal ik je besparen, maar ook dit werd niet het Beloofde Land waar ik van droomde.
Enkele maanden nadat mijn kleinste smurf het levenslicht te zien krijgt, ben ik de hele hormoon-bende strontzat en stop met alles. Ook mijn gynaecoloog staat achter deze periode van ‘hormoon-detox’. Periodieke onthouding wordt bij ons thuis het spel. Geen drama op dat moment, want mocht er zich dan toch een derde kindje aankondigen, is dat prima. Een heerlijke periode breekt aan. Ik voel me goed, redelijk fit voor een jonge moeder en een libido van hier tot Tokyo.

Intussen is de baby-wens-weegschaal echter meer aan het doorslaan naar de andere kant en zal een derde kindje altijd welkom zijn, maarruh…. liever niet eigenlijk. Daarnaast gaat mijn menstruatie steeds heviger worden. Dus slingeren we de hormoon-discussie maar weer aan.

Knoop erin

Eén keer laat ik voorzichtig vallen dat de beurt aan manlief is. Lijkt me heerlijk! Hoppa knoop erin en klaar ermee. Verbaasd kijkt hij me aan. Ik zie het al; geen haar op zijn hoofd die daar (nu al) aan denkt. En aangezien ik ook nog niet voor de volle 100% van mijn klapperende eierstokken af ben, ga ik er verder ook maar niet op door. ‘
Dat wordt dus weer een retourtje gynaecoloog. Met mijn verleden hoop ik op een goed gesprek met nuttige tips, adviezen en de nieuwste snufjes op het gebied van geboortebeperking. Na een half uurtje sta ik echter alweer buiten. Met een recept voor; DE PIL. “Laten we dat eerst eens proberen mevrouw. En wel minstens 3 maanden volhouden, anders heeft het geen zin.”

Lees ook: Lieve man: Het is tijd voor een vasectomie…

De pil maakt depressief

Oké, ik ben de beroerdste niet. Schouders eronder en slikken. Inmiddels zijn we slechts twee weken verder. Iedere ochtend sta ik misselijk en met hoofdpijn op. Ik ben vreselijk moe en het servies is hier thuis alweer door de lucht gevlogen. Nee, ik wil niet alles toeschuiven aan de pil. En ja, ik ga doorzetten. Maar vreemd vind ik het wel. De uitkomsten van het onderzoek in Kopenhagen zeuren door in mijn hoofd.

De wetenschappers volgden ruim een miljoen vrouwen in de leeftijd 15 en 34 en ontdekten dat de vrouwen die de pil slikken, ook vaker antidepressiva slikken. Bij de vrouwen die een mixpil zoals Microgynon nemen, ligt het gebruik van antidepressiva 23 procent hoger dan bij vrouwen die geen anticonceptiepil slikken, met name in de eerste zes maanden van het gebruik van de pil.

Het percentage ligt nog hoger bij vrouwen die een pil gebruiken met enkel oestrogeen als bestanddeel, zoals Cerazette en Femulen. Bij deze groep heeft maar liefst een derde van de vrouwen vaker last van depressies vergeleken met vrouwen die non-hormonale anticonceptie gebruiken. Met name onder jonge vrouwen in de leeftijd van 15 tot 19 neemt het gebruik van antidepressiva toe als de vrouw aan de pil is.

Bestaat toeval of moeten we gewoon niet alles maar slikken? Wat is jouw ervaring?

Lees ook: Anticonceptie zonder hormomen? Het bestaat!

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
 • Mb zei

  Precies wat je schrijft klopt gewoon helemaal. Ik word er niet goed van en niet serieus genomen. Misselijk depressief hoofdpijnen bedenk het maar. En de dokter zegt ja mevrouw even volhouden. Ik zit nu in maand 3 omdat ik dus ook een doorzetter. Pff na de als dit eind deze maand nog zo is dan hou ik ermee op.

 • Ilona zei

  Cerazette en femulen bevatten juist geen oestrogeen. Typefoutje?

 • Rianne zei

  Ik heb altijd de microgenon 30 gehad ging prima tot mijn 2e zoon geboren was en ik na die tijd weer begon ben en erg depressief van geweest en had het niet geweten als niemand mij verteld had dat het van de pil kon ook mijn zus heeft hier last van gehad dus het kan heel goed dat je je ellendig voelt van de pil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen