Waar ben je naar opzoek?

De zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen

3 minuten lezen admin Love2BeMama
De zoektocht naar anticonceptie zonder hormonen

Na de bevalling kreeg ik een aantal hechtingen. Ik zei tegen de verloskundige en co-assistent dat ze het wat mij betreft helemaal mochten dichtmaken, want ik wilde nooit meer bevallen. Vooral de coassistent keek mij geschokt aan. Al snel kwam de roze baby wolk langsdrijven en was ik alle pijn inderdaad alweer bijna vergeten, maar voorlopig was ik niet van plan weer zwanger te worden. Ik wilde graag borstvoeding geven dus begon mijn zoektocht naar anticonceptie middelen zonder of met heel weinig hormonen.  

Condoom

De meest bekende vorm van anticonceptie is misschien wel het condoom. Door een rubberen hoesje over de penis van de man heen te doen voorkom je dat het lichaamsvocht uit de penis bij jou in je vagina komt. Het grote voordeel van het condoom is dat het ook beschermt tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s). Als grootste nadeel vinden de meeste mannen en vrouwen toch wel dat het niet heel romantisch is om in het heetst van de strijd nog even een condoom om te moeten doen. Je moet er een beetje handigheid mee hebben en wel aan denken tijdens de seks. Het condoom is, mits goed gebruikt, met 99% betrouwbaarheid één van de veiligste anticonceptiemethoden.

Pessarium

Dit is een rubberen vlies dat je als vrouw inbrengt voor de baarmoedermond en dit zorgt ervoor dat de sperma niet je baarmoeder in kan. Het is verstandig het pessarium te gebruiken in combinatie met zaaddodend middel. Het voordeel van het pessarium is dat je het vooraf al kan inbrengen. Het nadeel is dat het goed moet worden ingebracht. Het pessarium is iets minder betrouwbaar als het condoom, zo’n 92 tot 96 procent. Het pessarium beschermt niet tegen SOA’s.

Koperspiraal

Het koperspiraal is een klein, T-vormig ijzerdraadje dat in de baarmoeder wordt geplaatst. Het spiraaltje veranderd de chemische samenstelling in je baarmoeder waardoor sperma niet overleefd, daarnaast voorkomt het spiraaltje dat een bevrucht eitje kan innestelen. Het grote voordeel van een koperspiraal is dat je 5 jaar beschermd bent tegen zwangerschap zonder dat je hier zelf aan hoeft te denken. Een nadeel is dat je menstruaties soms wat heftiger kunnen worden. Het koperspiraal beschermt niet tegen SOA’s en is vooral geschikt als je de komende jaren geen kinderwens hebt.

Hormoon spiraal

Ook dit spiraaltje is klein en T-vormig, maar is gemaakt van plastic. Dit spiraaltje geeft een kleine hoeveelheid hormonen af. Deze hoeveelheid is echter zo klein, dat dit spiraaltje prima gecombineerd mag worden met het geven van borstvoeding. Het voordeel van het hormoonspiraaltje is dat je menstruatie vaak minder wordt of uiteindelijk zelfs helemaal uitblijft. De betrouwbaarheid van het spiraaltje is 99%. Het nadeel van een spiraaltje is dat de huisarts het moet inbrengen en dat dit spiraaltje niet heel erg geschikt is voor jonge meiden. Ook dit spiraaltje beschermt niet tegen SOA’s.

Periodieke onthouding

Als je je eigen cyclus goed kent en deze is regelmatig, dan kun je ervoor kiezen aan periodieke onthouding te doen, eventueel in combinatie met het gebruik van condooms. Door te temperaturen kun je je vruchtbare periode berekenen en in deze periode heb je geen seks of gebruik je condooms. Het voordeel van deze methode is dat hij vrij goedkoop is, je hebt geen echte anticonceptiemiddelen nodig. Het nadeel is dat de methode niet heel betrouwbaar is. Je cyclus kan een keer anders verlopen waardoor je eerder of later vruchtbaar bent dan je denkt en dan kun je dus zwanger worden.

Sterilisatie man of vrouw

Als je zeker weet dat je geen kinderen meer wilt is dit een van de meest effectieve methoden. Bij de man worden de zaadleiders geblokkeerd en bij de vrouw de eileiders. Een sterilisatie is niet 100% betrouwbaar. Zo zijn er verhalen van ei- of zaadleiders die weer spontaan terug groeien. Dit is wel zeldzaam. Een voordeel van sterilisatie is dat je nooit meer over anticonceptie hoeft na te denken als de operatie geslaagd is. Het nadeel is dat het onomkeerbaar is. Er worden inmiddels wel hersteloperaties uitgevoerd, maar de kans op succes daarmee is vrij klein.

Wat kies ik?

Nadat bleek dat de mijn verloskundige echt niet van plan was de boel dicht te naaien heb ik me verdiept in alle mogelijkheden. Voorlopig wil ik genieten van mijn dochter, maar in de toekomst hopen wij zeker een broertje of zusje voor haar te mogen krijgen. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een hormoonspiraal. Het laten plaatsen was even pijnlijk, maar daarna heb ik er alleen maar profijt van gehad.

Lees hier meer blogs over anticonceptie (zonder hormonen).

Photo by Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen