Waar ben je naar opzoek?

Sterilisatie bij de vrouw; waarom wel of niet?

2 minuten lezen admin Love2BeMama
Sterilisatie bij de vrouw; waarom wel of niet?

Het is een optie in het hele scala aan methoden voor geboortebeperking; steriliseren. Het is een van de veiligste methoden van anticonceptie, de betrouwbaarheid is meer dan 99 procent. Maar het is ook een redelijk definitieve methode, dus veel stellen kiezen pas voor sterilisatie van – meestal de man – als het gezin compleet is. Maar wat is sterilisatie precies, wat zijn de voor- en nadelen en wat als je je toch achteraf bedenkt over die kinderwens?

Ben je benieuwd naar andere vormen van anticonceptiemiddelen? Met of zonder hormonen? Lees dan de voorgaande blogs.

Sterilisatie bij de man

In de meeste gevallen is het de man van een koppel die onder het mes gaat. Sterilisatie bij de man is nu eenmaal iets eenvoudiger als bij een vrouw en de kans op complicaties bij een vrouw na sterilisatie is vele malen groter dan bij een man. Sterilisatie, ook wel vasectomie genoemd, wordt vaak uitgevoerd onder plaatselijke verdoving. Door middel van een sneetje in de balzak worden de zaadleiders vrij gelegd en worden ze doorgeknipt. Vaak wordt er ook een stukje verwijderd en de uiteinden worden afgebonden. Na de sterilisatie is een man niet meteen onvruchtbaar, pas na onderzoek enkele maanden later kan definitief worden vastgesteld of er geen levende zaadcellen meer aanwezig zijn. Tot die tijd is aanvullende anticonceptie nodig. Er is een hele kleine kans dat de zaadleiders weer aan elkaar vastgroeien, maar dat komt zelden voor.

De zoektocht naar anticonceptie

Sterilisatie bij de vrouw

Voor sterilisatie van de vrouw zijn er verschillende methoden. Bij laparoscopische sterilisatie worden via twee kleine sneetjes in de buik de eileiders benaderd. Je wordt hiervoor onder algehele narcose gebracht. De eileiders kunnen worden dicht gebrand of worden afgesloten met een klemmetje of ringetje. De laatste manier geeft iets meer kans op herstel als je toch spijt krijgt van de ingreep. Je kunt meteen niet meer zwanger worden.

Een andere methode is hysteroscopische sterilisatie, via de Essure-methode. De gynaecoloog benadert de eileiders via de vagina en plaatst in elke eileider een veertje. Na de behandeling kun je meteen opstaan. Na drie maanden moet je op nacontrole om te kijken of de veertjes goed zitten, er moet dus eerst aanvullende anticonceptie worden gebruikt. Er is een kleine kans dat de eileiders toch weer aan elkaar groeien.

Definitief?

En wat nu als je spijt krijgt? Bij de man lukt een hersteloperatie technisch gezien in negen van de tien gevallen. De vruchtbaarheid wordt hiermee echter niet altijd hersteld; in de praktijk kunnen vijf op de tien mannen een kind verwekken na herstel van zijn zaadleiders.

Bij de vrouw heb je het meeste kans op herstel als er een klem of ring om de eileiders is geplaatst, iets lager ligt de kans op een zwangerschap na herstel van door gebrande eileiders. Als de Essure-methode is toegepast, is herstel niet meer mogelijk.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Blogs over opvoeding en ontwikkeling

Wanneer je kinderen ruzie maken: grijp je in?

  • 7 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Blogs over mamma’s en lifestyle

Mama kan niet slapen… Tips gezocht!

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen
Psyche & Mind

Doe ik het wel goed als vrouw?

  • 10 uur geleden
  • 2 minuten lezen