Waar ben je naar opzoek?

Een tijdje geleden plaatsten we op Love2BeMama een blog over sterilisatie bij vrouwen, met daarin onder andere de Essure methode. Daar kwam een stortvloed aan reacties op. Vele vrouwen deelden onder de Facebookpost hun ervaringen met deze methode, en die waren niet mals!

Essure en overgang

Vele vrouwen, die door middel van de Essure methode zijn gesteriliseerd, hebben daar enorm veel klachten aan overgehouden. Vaak gaat het om klachten die in eerste instantie onverklaarbaar lijken, zoals pijn in voeten, heupen of andere gewrichten, overgangsverschijnselen en stemmingswisselingen. Een aantal vrouwen hebben inmiddels de veertjes, die geplaatst worden bij de sterilisatie, laten verwijderen. Hierbij moest in sommige gevallen ook de baarmoeder en eileiders verwijderd worden.

Reden genoeg voor Love2BeMama om hier eens dieper in te duiken. Misschien hadden we dat moeten doen bij het schrijven van de bewuste blog, maar beter laat dan nooit zullen we maar zeggen. We vroegen de NVOG, de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie, om opheldering. We vroegen ook een aantal vrouwen om hun persoonlijke ervaringen uitgebreider met ons te delen. Nicole en Bianca vertellen hun verhaal.

Ervaring Essure van Nicole

“Ik heb mijn dochter op mijn 37e gekregen en ik vond 1 kind genoeg. Mijn vriendin wees mij op een “nieuwe” sterilisatiemethode. Ik zou binnen een kwartier klaar zijn en er zou geen operatie aan te pas komen. 

Ik heb de Essure sterilisatie ondergaan en het was inderdaad een vrij simpele ingreep. Na een jaar kreeg ik vreselijke overgangsklachten. Opvliegers en woede-uitbarstingen. Ik herkende mezelf totaal niet meer. Hierdoor ontstonden er wrijvingen in het gezin, vooral man en dochter moesten het ontzien. Na verloop van tijd werd ik steeds dikker en na een tijd heb ik mijn schildklier laten testen. Die bleek afwijkend te zijn. Ik werd nog dikker, mijn haar begon uit te vallen en ik kreeg schrale plekken op mijn huid. Daar bleef het niet bij: ik kreeg ook pijn in mijn heupen en onderrug en hartkloppingen. Die laatste zouden van de schildklierproblemen komen, de opvliegers en de woede-uitbarstingen van de overgang. Maar ik was 39?!

“Ik zag een boze, dikke vrouw in de spiegel”

Nicole

Naarmate de tijd verstreek werd de pijn in mijn heupen erger. Ik kreeg ook tintelingen in mijn benen en mijn voetzolen begonnen ook pijn te doen. Dat werd zo erg, dat ik niet lang meer kon staan of lopen. Nu heb ik een zittend beroep, dus ik kon nog wel werken, maar sporten of een wandeling naar de supermarkt ging niet meer. Hierdoor werd ik nog dikker. Daarnaast had ik extreem veel last van mijn menstruaties. Ik was ongeveer een week in de maand niet ongesteld en de ongesteldheid was erg hevig. Al met al zag ik elke ochtend een dikke, boze vrouw in de spiegel, met schrale plekken in haar gezicht en uitvallend haar. Spelen met mijn dochter was er niet meer bij. Als ik thuis kwam stortte ik me uitgeput en huilend op de bank.

Onverklaarbare klachten

Een vriendin wist van mijn klachten. Op een avond zag ze in een uitzending van ‘Hart van Nederland’ een vrouw die haar verhaal deed over haar sterilisatie en de klachten die ze daarvan had. Ze belde me op en ik heb het programma teruggekeken. Ik wist meteen: deze vrouw heeft hetzelfde als ik.

Ik maakte meteen een afspraak bij de gynaecoloog die de Essure sterilisatie bij mij had gedaan en deed bij hem mijn verhaal. Zijn antwoord? Dat mijn klachten absoluut niet door de sterilisatie konden komen. Na wat ‘strubbelingen’ met deze arts (ik zeg het netjes, maar ik heb wat tranen gelaten in de auto op weg naar huis door de opmerkingen van deze arts) heb ik toch voet bij stuk gehouden. Ik kreeg een andere arts toegewezen en zij heeft mijn eileiders en baarmoeder verwijderd.

Nu, een jaar na de verwijdering, ben ik een ander mens. Ik kan weer sporten, mijn heupen doen geen pijn meer, de haaruitval is opgehouden en ik heb geen woede-uitbarstingen meer. Ook mijn voeten zijn weer in orde, ik voel geen tintelingen meer. Ik ben zo blij dat ik doorgezet heb! Ik weet dat er dames zijn die geen last hebben van hun sterilisatie, maar ik ben ervan overtuigd dat het lichaam van veel vrouwen deze lichaamsvreemde voorwerpen niet kan accepteren.

Dit is mijn verhaal in het kort, maar het heeft 5 jaar van mijn leven bijzonder onaangenaam gemaakt. Dit zouden bijzondere jaren voor mij en mijn dochter geweest moeten zijn, maar die zijn verpest en komen nooit meer terug.”

Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

Er bestaan zoveel verschillende anticonceptiemiddelen dat het goed is om uit te zoeken welke het beste bij jouw lichaam en jouw situatie past. In dit blog vind je een overzichtje van de blogs die we hebben geschreven over anticonceptie, zodat…

 • Love2BeMama

Ervaring Essure van Bianca

“3,5 jaar geleden, vlak na de geboorte van onze dochter, heb ik me laten steriliseren. Omdat het zo’n makkelijke ingreep was en zowel door de huisarts als door het ziekenhuis werd aangeraden liet ik dit doen door middel van Essure. Binnen 15 minuten stond ik weer buiten.

Hierna ging ik “vrolijk” weer verder met mijn leventje. Echter in 3 jaar tijd kreeg ik behoorlijk last van allemaal vage klachten die uit het niets leken te komen. Zo werd ik enorm vergeetachtig, kreeg ik last van haaruitval, werd in relatief korte tijd zwaarder hoe hard ik ook sportte, was heel prikkelbaar, kreeg een longembolie zonder dat daar echt een aanleiding voor was, en ga zo maar verder. De klachtenlijst nam een heel A4-tje in beslag en ik kwam steeds meer bij de huisarts. In de zomer van 2016 begon ik ook nog eens last te krijgen van opvliegers, maar met mijn 32 jaar was ik daar toch wel heel erg jong voor.

“De klachtenlijst nam een heel A4-tje in beslag”

Bianca

Een paar weken later plaatste mijn buurvrouw een bericht op facebook over een man die vertelde over zijn vrouw die Essure had laten plaatsen en welke klachten ze allemaal had gekregen. Het leek alsof ik mijn eigen verhaal zat te lezen en alles viel compleet op zijn plek.
Door dit verhaal heb ik de Facebookgroep Essure Problemen Nederland gevonden. Hier kwam ik erachter dat al die vage klachten waar ik last van had, verband hielden met de Essure en dat deze zouden kunnen verdwijnen als de Essure verwijderd zou worden. Gelijk heb ik een afspraak gemaakt in het ziekenhuis. Een maand later mocht ik op intake komen. Daar stuitten we op problemen. De Longembolie die ik eerder had opgelopen (waarschijnlijk ook opgewekt door de Essure) zou best weleens gevaarlijk kunnen zijn bij een nieuwe operatie. Toch heb ik mijn poot stijf gehouden, liever nog een embolie dan de rest van mijn leven met de Essure rond blijven lopen.

Maart 2017 was het eindelijk zover!! Eindelijk ging ik onder het mes! Ik was zo gelukkig dat ik het ziekenhuis in gestuiterd ben. Gelijk na de operatie was er al verbetering, en nu 3 maanden later ben ik zo blij, een aantal van mijn klachten zijn weg en een aantal anderen zijn flink verminderd. Ik kan weer genieten en ben een veel leukere moeder en vrouw!”

“We hadden geen idee dat Essure de oorzaak van deze klachten kon zijn”

Gynaecoloog Veersema

Ideale sterilisatie methode

Toen de Essure methode op de markt kwam, leek het de ideale oplossing voor sterilisatie bij vrouwen. Je hoefde niet geopereerd te worden en was met een kwartiertje klaar. Inmiddels zien ook gynaecologen in dat het niet alleen maar rozengeur en maneschijn is en zijn steeds meer gynaecologen ook opgeleid om de veertjes weer te verwijderen.

Hoeveel vrouwen klachten krijgen na Essure sterilisatie, is moeilijk te zeggen volgens gynaecoloog Bas Veersema van het UMC Utrecht. “We weten het alleen van vrouwen die zich hebben gemeld. In Nederland zijn ongeveer 30.000 vrouwen gesteriliseerd via de Essure methode. Via de Facebookgroep van Essure problemen Nederland hebben 3.800 vrouwen een klachtenformulier ingevuld. Dat is dus een goede 12,5%.”

Een knoop erin…bij de vrouw!

Je kijkt naar je gezinnetje en je weet het zeker: het is goed zo. Er komt geen kindje meer bij. Maar wat dan? Tot aan de overgang de pil gaan slikken? Een spiraaltje? Dat kan natuurlijk, maar er is nog…

 • Love2BeMama

Klachten na plaatsen veertjes

En of deze klachten allemaal direct met de Essure te maken hebben, is moeilijk aan te tonen. Er is namelijk geen wetenschappelijk bewijs dat de klachten van de Essure komen. Is er dan geen onderzoek naar gedaan? “Voordat deze methode op de markt kwam is er onderzoek gedaan naar de effecten op korte termijn. Daarbij is gekeken naar bijvoorbeeld bloedverlies. De eerste klachten die ontstonden, vooral in Amerika, hadden te maken met het feit dat de veertjes niet goed geplaatst waren. Vrouwen die toch zwanger werden, of bij wie de veertjes bij de controle ‘verdwenen’ waren, omdat ze er bijvoorbeeld uitgevallen waren. Daarna kwamen er pas vrouwen die klachten kregen terwijl de veertjes wel goed geplaatst waren. Dan heb je het over onder andere buikpijn, pijn in de heupen en rug, extreme vermoeidheid, huidklachten. Maar omdat de veertjes bij deze vrouwen goed zaten en er in de literatuur niks bekend was over deze klachten, hadden gynaecologen dus ook geen idee dat de Essure de oorzaak kon zijn van deze klachten.”

Niet zo gek dus, dat veel vrouwen dit als antwoord kregen als ze bij hun gynaecoloog aanklopten met hun klachten. Maar inmiddels zijn gynaecologen er minder van overtuigd dat de klachten niet met Essure te maken hebben. Daarom is ook de voorlichting die vrouwen nu krijgen doorgaans beter en heeft de NVOG anderhalf jaar geleden haar brochures aangepast.

Bewijs

Inmiddels is de NVOG bezig met het verzamelen van gegevens om zo goed mogelijk te kunnen bewijzen dat de Essure de oorzaak is van de klachten. “Vrouwen die nu klachten hebben adviseer ik om naar hun gynaecoloog te gaan. Als er geen medische reden is om het niet te doen, zullen de veertjes verwijderd worden. Soms kan de gynaecoloog dat zelf, zo niet, dan verwijst hij door naar een gynaecoloog die daarvoor opgeleid is.”

“We vragen alle vrouwen bij wie de veertjes verwijderd worden om mee te doen aan het onderzoek. We vragen, voordat de veertjes verwijderd worden, welke klachten er zijn en hoe die de kwaliteit van hun leven beïnvloeden. Tijdens de ingreep kijken gynaecologen goed naar wat ze zien. Nadat de veertjes zijn verwijderd, worden vrouwen nog twee keer gevraagd naar de klachten. Inmiddels werken 22 ziekenhuizen mee aan dit onderzoek en delen ze onderling de ervaringen. We hopen eind volgend jaar met de resultaten te kunnen komen. Dan hopen we ook te kunnen zeggen wat nou precies de klachten veroorzaakt.”

Essure van de markt!

En er is meer nieuws! Vanaf 1 juli dit jaar haalt Bayer, het bedrijf achter Essure, het product van de markt. Om economische redenen, volgens het bedrijf. Want die erkent niet dat de klachten van de Essure methode komen. Naast Nederland wordt het product binnenkort ook niet meer aangeboden in Finland en Engeland. Voor veel vrouwen komt dit te laat, maar bij net zoveel vrouwen wordt een hoop leed bespaard.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
 • Anita Bakker zei

  Eindelijk duidelijkheid waarom ik me zo naar voel, depressieve dagen, pijn in mijn buik, been en rug…. stemmings wisselingen, droge, branderige huid en uitslag.
  Het blijkt t resultaat te zijn dat ik mij 15 jaar geleden heb laten steriliseren door middel van ” Essure”
  Was een makkelijke snelle ingreep, maar ik bleef naderhand altijd pijn in mijn buik houden. Bij huisartsen kreeg ik te horen….spastische darm, waarschijnlijk cysten, nierstenen en zelfs slijtage .
  Ik dacht echt gek te worden totdat ik internet opging en bleek dat er veel vrouwen met de Essure veel zelfde klachten hebben. Deze manier van steriliseren is in 2017 uit de handel gehaald vanwege de vele bijwerkingen/ klachten.
  En hebben een aantal vrouwen Essure aansprakelijk gesteld. Zijn er verschillende rechtzaken geweest.
  Schrijnende verhalen las ik. Daarop heb ik per direct een afspraak bij de gynaecoloog gemaakt en vandaag kreeg ik te horen. Alle lichamelijke en psychische, hormonale klachten komen hierdoor.
  Ik ga dus een operatie krijgen waarbij de eileiders ( met die metalen veertjes) verwijderd worden.
  Want blijkt ook dat er nikkel in dat metaal zit waardoor je veel klachten kan krijgen.
  Nu wachten op datum voor operatie en hopen dat mijn nare pijn snel verdwijnt.
  Jullie dank voor het delen van jullie ervaringen. Dat heeft mij ontzettend geholpen

 • Anne zei

  Herkenbaar….helaas. Gelukkig is het bij mij verwijderd maar heeft het m’n eileiders en baarmoeder gekost. Het leek me zo’n geweldige methode en dat was het eigenlijk ook……totdat ik zo na een jaar ongeveer klachten begon te krijgen. Moe, hoofdpijn,futloos, pijnlijke heupen en stuitje, netelroos over mn lichaam en het ergste mn opgezwollen plekken in mn gezicht. Ik zag er niet uit….van prednisolon tot antihistamine heb ik er voor geslikt. En niks hielp….totdat ik hoorde dat Essure een moeder van m’n dochters klasgenootje was afgeraden door een arts in het ziekenhuis. Ze vertelde dat er veel vrouwen waren die klachten kregen…van vermoeidheid tot pijltjes. Ik schrok ervan…wat ze vertelde dat had ik! Thuis gekomen ben ik gaan googlen en stuitte ik uiteindelijk op de fb pagina Essure Problemen Nederland.
  2 Weken lang heb ik het gevolgd verhalen gelezen en gejankt……het zal toch niet waar zijn…maar dat was het wel. Na 2 weken lezen, in de war zijn en er dag en nacht mee bezig te zijn geweest heb ik de knoop doorgehakt. Die troep gaat uit m’n lichaam !! De huisarts gebeld en mede door de fb pagina goed voorbereid er heen gegaan. Heel duidelijk verteld wat ik wilde maar ik had een vervanger…..hij wist niet wat Essure was…..Alles uitgelegd en tot slot gezegd ; Ik wil een verwijzing. Oh okay was het antwoord dat is duidelijk. Na de verwijzing ging het snel. Ik was voor de grote groep aan. Binnen 8 weken was ik geopereerd. En vandaag de dag barst ik weer van de energie en alle klachten zijn als sneeuw voor de zo’n verdwenen. Ik heb jaren in een sluimerstand geleefd….zo kan ik het het beste uitleggen. De mist is opgetrokken en ik ben weer tevoorschijn gekomen. En ik leef weer vol op! Het was m’n beste beslissing ooit!! Mijn advies…..bij twijfel ga op onderzoek uit en doe waarvan je denkt dat goed is. Jij kent je lichaam het beste! Succes dames die nog met deze ellende kampen.

 • Yvon zei

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik nu na ong.7 jaar geen problemen heb met de essure behandeling.geen bijwerkingen of iets. Dus het kan ook gewoon goed gaan.ieder lichaam geageerd anders denk ik.

 • Linda zei

  Sammie, ook spiralen kunnen problemen geven. Tip zoek eens op mirena klachten Nederland op facebook

 • sammie zei

  herkenbare klachten, echter heb ik ze bij de koperspiraal. pijn in gewrichten, handen en voeten, enorme moodswings, 1 week extreem moe, dagen dat je je labiel en depri voelt, 1 week in de maand enorm vet haar en huid, enorme pijn in buik en pijn die doortrekt naar de lies, ruim 8 dagen menstrueren waarvan dagen dat je beter op het toillet kan blijven zitten, veel duizelig, slechte huid( veel onderhuidse ontstekingen). Absoluut geen pretje en elke maand is het weer feest. Heb een tijd gedacht dat ik oververmoeid was door het werk, maar elke maand rond dezelfde dagen komen de klachten terug.

 • Lia Marcussen zei

  Bedankt voor het plaatsen van de andere kant van het verhaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 2 maanden geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 2 maanden geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen