Waar ben je naar opzoek?

Je kijkt naar je gezinnetje en je weet het zeker: het is goed zo. Er komt geen kindje meer bij. Maar wat dan? Tot aan de overgang de pil gaan slikken? Een spiraaltje? Dat kan natuurlijk, maar er is nog een manier: sterilisatie bij de vrouw.

Het is een methode die bij mannen iets gangbaarder is dan bij vrouwen, maar die bij vrouwen ook zeker mogelijk is! De sterilisatie kan op verschillende manieren en uiteraard heeft elke manier zijn voor- en nadelen. In deze blog vind je hier meer informatie over.

Verschillende manieren sterilisatie vrouw

Sterilisatie houdt in dat de eileiders worden afgesloten, waardoor de eitjes niet meer bevrucht kunnen worden. De eierstokken blijven gewoon werken, dus er verandert niks aan je hormoonhuishouding. Er zijn twee soorten sterilisatie, de hysteroscopische en de laparoscopische sterilisatie

Het grote verschil tussen deze soorten is dat bij een hysteroscopische sterilisatie je niet onder narcose hoeft en de ingreep met tien minuten klaar is. Bij de laparoscopische sterilisatie ga je onder volledige narcose. Deze ingreep duurt ongeveer een half uur, maar omdat je onder narcose zit ben je waarschijnlijk een dagdeel in het ziekenhuis.

Let op: onderstaande methode wordt niet meer toegepast omdat hij erg omstreden is.

Bij een hysteroscopische sterilisatie worden er veertjes in je eileiders geplaatst. De gynaecoloog brengt via de vagina een buis met camera je baarmoeder in. Er wordt een vloeistof in je baarmoeder gespoten, zodat deze wat uitzet. Met een ander instrument worden de veertjes in de eileiders geplaatst. Tijdens en na de ingreep kan je wat last krijgen van menstruatie-achtige klachten. De eileiders groeien na de ingreep met drie maanden dicht.

Bij een laparoscopische sterilisatie worden er clips of ringetjes op de eileiders geplaatst. Dit gebeurt tijdens een kijkoperatie, dus worden er kleine sneetjes gemaakt. Een bij je navel, de ander boven je schaambeen. Ook hierbij wordt je baarmoeder iets groter gemaakt, hierbij door een gas. De clips worden op de eileiders gezet, of er wordt een lusje van de eileiders in het ringetje getrokken. De eileiders zitten dus meteen dicht. Daarnaast kan je ervoor kiezen om de eileiders ook dicht te laten branden of helemaal te laten verwijderen.

Alle anticonceptie voor vrouwen op een rijtje

Er bestaan zoveel verschillende anticonceptiemiddelen dat het goed is om uit te zoeken welke het beste bij jouw lichaam en jouw situatie past. In dit blog vind je een overzichtje van de blogs die we hebben geschreven over anticonceptie, zodat…

  • Love2BeMama

Voor- en nadelen sterilisatie vrouw

Uiteraard hebben deze methodes ook hun voor- en nadelen. De voordelen van sterilisatie bij de vrouw en van beide methodes is dat je niet meer hoeft na te denken over anticonceptie. De kans dat je na een sterilisatie zwanger wordt is klein. Bovendien hoef je geen hormonen te gebruiken.

Aan beide methode zitten verschillende nadelen. Doordat je bij een laparoscopische behandeling volledig onder narcose gaat, is de kans op complicaties bij die ingreep het  grootst. Zo kan de arts tijdens de operatie je darmen, blaas of een bloedvat beschadigen. Maar dit gebeurt maar in minder dan 1% van de gevallen. En als het gebeurt, krijg je tijdens de sterilisatie een buikoperatie om de schade te herstellen.

Ook bestaat de kans dat de sterilisatie bij de vrouw niet lukt, bijvoorbeeld door verklevingen of overgewicht. Maar in de meeste gevallen is ook hier een oplossing voor te vinden. De kans dat een laparoscopische sterilisatie niet lukt, wordt op minder dan 1% geschat.

Bij de hysteroscopische sterilisatie zijn de complicaties die kunnen optreden iets anders. Zo kan bij deze ingreep je baarmoeder geperforeerd worden, doordat de kijkbuis door de baarmoederwand heengaat. Maar de kans dat dit gebeurt is erg klein, minder dan 1%. Als het wel gebeurd, zijn de gevolgen klein. De baarmoederwand hersteld zichzelf weer.

Mislukte sterilisatie

Ook bij een hysteroscopische sterilisatie kan de sterilisatie bij de vrouw niet lukken. Bijvoorbeeld doordat de eileiders al dicht zitten vanwege een eerdere ontsteking, of omdat ze niet gunstig liggen. Na het plaatsen van de veertjes moeten de eileiders met drie maanden dichtgroeien. Dit wordt gecontroleerd door een echo. Daaruit kan blijken dat een of beide veertjes niet op de goede plek zitten. Dan wordt met een baarmoederfoto gecontroleerd of de eileiders dicht zitten. Is dit niet het geval, dan is de sterilisatie niet gelukt. De veertjes kunnen dan verwijderd worden op een van de manieren waarop ook de sterilisaties gedaan worden. Als het veertje verwijderd is, heb je meer kans op een (buitenbaarmoederlijke) zwangerschap, menstruatieproblemen en pijn. Maar bij slechts 12 op de 1.000 vrouwen is het nodig om de veertjes weg te halen.

Sterilisatie Definitief?

Sterilisatie bij de vrouw is in de meeste gevallen definitief. Je moet dus wel heel zeker weten dat je niet nog een kindje wil, ook niet over een paar jaar. Ben je nog jong, of zit je in een emotionele situatie, bijvoorbeeld na een miskraam of als het niet lukt om kinderen te krijgen? Beslis dan niet te snel. Er zijn andere vormen van anticonceptie die ervoor zorgen dat je (tijdelijk) niet zwanger kunt raken.

Bij een hysteroscopische sterilisatie, dus bij het plaatsen van de veertjes, is de ingreep niet meer terug te draaien. De eileiders groeien dicht, en dat is dat. Als je bij een laparoscopische kiest voor clips en je eileiders niet dicht laat branden, kan je de clips weer laten verwijderen.

Zoals bij elke vorm van anticonceptie, heb je ook bij sterilisatie nog kans dat je zwanger wordt. Bij het plaatsen van de veertjes worden 0 tot 4 op de 1.000 vrouwen alsnog zwanger. Bij het plaatsen van clips of ringetjes 2 tot 5 op de 1.000. Ter vergelijking: als een man gesteriliseerd wordt, worden 0,5 tot 1 op de 1.000 vrouwen nog zwanger.

Kosten

Bij veel ziekenhuizen kost een sterilisatie tussen de 1.700 en 3.500 euro. Sommige verzekeraars vergoeden een deel van die kosten, meestal keren ze 1.200 of 1.250 uit. Je zult dus altijd een deel zelf moeten betalen. Let hierbij wel goed op, want de vergoeding voor een sterilisatie zit niet in het basispakket. Je moet hiervoor dus aanvullend verzekerd zijn en daarbij ook goed opletten welk aanvullende pakket je kiest. Voor een volledig overzicht welke verzekeraars in 2017 sterilisatie vergoeden, kijk je op Independer.

Goede voorlichting

Laat je vooral goed voorlichten over sterilisatie bij de vrouw. Beslis niet onder druk of in een emotioneel zware periode. Sterilisatie is eigenlijk altijd definitief. Daarnaast vraagt het een (kleine) investering, aangezien je de ingreep vaak niet (volledig) vergoedt krijgt van je verzekeraar. Maar als je op zoek bent naar anticonceptie zonder hormonen en toch een grote zekerheid om niet zwanger te raken, is sterilisatie wel een overweging waard.

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties
  • Jacqueline van Lochem zei

    Ik begrijp dat via dit artikel vrouwen geinformeerd worden over diversen mogelijke sterelisatie technieken ,helaas zijn de vele bijwerkingen van de Essure methode niet omschreven een verwijzing hiernaar zou op zijn plaats zijn om zo vrouwen te behoeden voor het kiezen voor deze vorm van Sterelisatie.

  • Linda zei

    Essure leek mij een goede en eenvoudige manier om me te laten steriliseren. Ik wilde geen pil meer slikken en geen kinderen meer. Helaas kreeg ik ook enorm veel klachten; ik voelde de “veertjes” altijd zitten, na sporten bloedverlies, heftige menstruaties, gewrichtspijnen, zere voeten, heel erg moe en wazig. Op het laatst had ik de hele tijd het gevoel dat ik zwanger was. Een van de veren was los gekomen (afgestoten door het lichaam) en zat als een bolletje wol in mijn baarmoeder bleek achteraf. Tussendoor heb ik kliniek gebeld en mijn klachten aangegeven. Kon volgen hen niets met de Essure te maken hebben. Uiteindelijk op internet naar complicatie Essure gezocht en zo terecht gekomen bij de FB groep. Ik heb mijn eileiders en Essure laten verwijderen en gelukkig zijn de klachten nu weg.
    Laat je heel goed informeren en lees veel over sterilisatie of anti conceptie mogelijkheden!

  • Marloes zei

    Een steeds groter wordende groep vrouwen ondervinden grote gezondheidsproblemen. Atypische klachten die voorheen niet aan een sterilisatie methode (Essure) werden gekoppeld. Maar dat is wel wat deze groep vrouwen gemeen hebben. Op dit moment is er in de medische wereld veel aandacht voor. Natuurlijk om uit te zoeken waardoor de klachten ontstaan, maar ook om die grote groep vrouwen te helpen. Dit laatste kan alleen met een operatie. Hierbij moet je denken aan het verwijderen van de eileiders waar de veertjes in zitten. Soms zijn de veertjes aan de wandel gegaan en/of afgebroken. Of ondervinden vrouwen zoveel klachten dat in overleg met een specialist wordt geadviseerd ook de baarmoeder en baarmoedermond (ligt aan hoe er wordt geopereerd) te verwijderen. Met alleen een operatie zijn ze er niet. Er volgt in veel gevallen een intensief vervolg traject tot volledig herstel. En sommige vrouwen blijven helaas klachten houden. Dus dames; laat je goed voorlichten als je deze vorm van sterilisatie overweegt. Ook in de media is er aandacht aan besteed; google eens op “essure problemen”. Ik spreek uit eigen ervaring.

  • J.Helmink zei

    vind dit altijd een leuke site , ondanks moeder en al oma zijn lees ik de verhalen met plezier ,
    maar ….een beetje research is bij sterilisatie wel op hun plaats . ik zou als slachtoffer van omstreden sterilisatie jullie een tip willen geven en je eens in te lezen over de risico’s van diverse sterilisaties zoals clips en essure > een lichaamsvreemd materiaal dat onverklaarbare klachten ( KUNNEN) veroorzaken !!
    een tip is om eens te kijken op essureproblemennederland . voor veel vrouwen wereldwijd een hel na plaatsing .

  • Ma3 zei

    De veertjes kunnen wel voor diverse klachten zorgen die je kwaliteit van leven (als moeder) sterk beïnvloeden. In Brazilië mogen ze al niet meer geplaatst worden en in de VS, Frankrijk, Nederland en andere landen is er ook veel kritiek op deze methode. Bezint eer ge begint…

  • Marjan zei

    Denk goed na over het laten plaatsen van de veertjes. Natuurlijk is het een mooi systeem dat je niet onder narcose gaat en meteen alles weer kan. Zelf heb ik het ook gehad, maar laatst ook laten verwijderen in verband met de vele onverklaarbare klachten. En ik ben niet de enige met de klachten. Zelfs bij Radar is er al aandacht besteed aan de veertjes (Essure). Denk goed na over wat je doet en Google even op Essure. Dan zie je zelf snel genoeg dat je het niet moet doen. Al had ik dit geweten had ik voor de andere methode gegaan.

  • Danielle zei

    10 minuten plaatsen, ja , maar daarna 4 jaar ellende. Gelukkig zijn ze er bij mij nu uitgehaald, en nee niet op de manier waarop ze geplaatst zijn, maar dmv een tweeuur durende laparoscopische operatie waarbij de eileiders compleet verwijderd zijn tesamen met aan beide zijden een flinke hap uit de baarmoeder. Als het niet zo was gebeurd was de kans groot dat er restjes achterbleven en die blijven klachten geven. De veertjes breken namelijk erg snel af..
    En ik ben niet de enige, al meer dan 1500 vrouwen in nederland hebben ze laten verwijderen, omdat hun leven in een hel was verandert na plaatsing van de Essure-veertjes.

  • Lia zei

    Ik zou eens bij Radar kijken over de veertjes sterilisatie genaamd Essure, de gevolgen zijn verschrikkelijk, ze zouden verboden moeten worden. Veel vrouwen worden er ziek van omdat er nikkel en Pé plastic inzit. Het is raadzaam om de radar uitzending hier over eens na te kijken voor je veertjes promoot. Ik zelf sta ook op voor verwijdering van de essure veertjes omdat ik er ziek van ben, kan niet tegen nikkel.

  • Bianca van Rooijen zei

    Helaas wordt een groot nadeel van de bovengenoemde veertjes niet genoemd… Hier zit namelijk nikkel in. Hierdoor wordt je lichaam langzaam vergiftigd en krijgen veel vrouwen na verloop van tijd klachten.
    Zelf heb ik 3,5 jaar met de essure rondgelopen, allemaal vage klachten van overgang en dementie tot stemmingswisselingen en altijd pijn (ik ben nu 33, echt te jong voor deze klachten)
    2 maanden geleden zijn ze verwijdert en ik lan alleen maar zeggen: de wereld is een stuk mooier zonder essure!
    Helaas ben ik niet de enige met deze en meerdere klachten. Op de facebook pagina van essureproblemennederland zijn nog duizenden andere vrouwen.
    En inmiddels plaatsen gelukkig steeds minder ziekenhuizen deze veertjes, maar helaas zijn er nog altijd te veel ziekenhuizen die dit wel doen……
    Alsjeblieft dames, laat je zeer goed voorlichten voordat je deze stap zet..

  • Kreanimo zei

    Geen hormonen…. groot voordeel…

    • granny zei

      Wel enorm veel andere klachten want nikkel in je lichaam is nooit een goed idee.

    • Engelina hendriks zei

      een hysteroscopische sterilisatie,.
      Doe het niet ik heb het 1 jaar gehad en ben er Door gesloopt. Ben nu bijna 1 jaar van de veertjes af en krabbel langzaam weer op uit de pijn en alleklachten die ik kreeg na de veren.
      En zo zijn er nog duizenden vrouwen met het zelfde probleem als ik heb …

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 5 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 5 maanden geleden
  • 4 minuten lezen