Waar ben je naar opzoek?

Op deze leeftijd kun je je kind alleen thuislaten

3 minuten lezen Marian Alons
Op deze leeftijd kun je je kind alleen thuislaten

Wanneer is je kind oud en zelfstandig genoeg dat hij/zij alleen thuis kan zijn? Eigenlijk is er geen echte stelregel, omdat ieder kind anders is. Hoewel een kind van 12 misschien nooit alleen thuis durft te zijn, kan een ander kind van 9 daarentegen weer heel veel verantwoordelijkheid nemen. 

Natuurlijk is leeftijd een belangrijke factor. Volgens mij is geen enkele 5-jarige zelfstandig genoeg om alleen in huis te zijn. Toch is het goed om niet alleen naar leeftijd te kijken, maar ook naar het gedrag en karakter van je kind. Jouw jongste kind kan smeken om een keertje alleen thuis te zijn, terwijl je oudste minder verantwoordelijkheid neemt.

Lees ook: Moeder laat jongen van 4 drie weken alleen thuis

Vraag jezelf in ieder geval de volgende dingen af:

* Hoe lang blijf je van huis?
* Luistert je kind? Ook naar de regeltjes als je niet thuis bent?
* Heb je meer kinderen (die dus ook thuis zijn)? Hoe oud zijn ze?
* Hoe veilig is de buurt?
* Voelt je kind zich veilig als hij/zij alleen is?

Check deze dingen voordat je het huis verlaat:

* Neem de basisregels door. Wees specifiek, zodat er geen ruimte is voor ‘vrije interpretatie’ (“Ja, maar jij zei dat ik plezier moest hebben…“)
* Zorg dat je kind weet hoe de ramen en deuren open- en dichtgaan. Doe het voor en laat ze het zelf daarna meteen doen.
* Leg uit waarom veiligheid belangrijk is, waarom ze de buitendeur niet mogen opendoen en de telefoon moeten laten ringen (tenzij het familie is). Vertel eventueel de buren dat je even niet thuis bent.
* Maak voordat je vertrekt een papiertje met overzichtelijke en duidelijke informatie. Schrijf het alarmnummer op, het adres en telefoonnummer van waar je bent en vertel wanneer ze contact moeten zoeken.

Lees ook: Ja, ik laat mijn kind van 4 weleens alleen thuis!

* Stel regels op voor de buurt en vriendjes en vriendinnetjes. Mag hij/zij nog wel met het buurkind spelen of gaat dat vandaag eventjes niet door? Laat je de achterdeur open zodat er in de tuin kan worden gespeeld? Overleg dit soort dingen duidelijk.
* Maak afspraken wat betreft de keuken. Leg uit waar eten en drinken staat en leg chips en koekjes bijvoorbeeld alvast klaar op het aanrecht. Jonge kinderen hoeven niet te weten hoe het gasfornuis werkt en ook is het beter dat ze de oven uitlaten. Oudere kinderen zou je (voor een keertje) een magnetronmaaltijd kunnen laten eten.
* Als laatste: Beantwoord vragen. Geef ze niet te veel informatie, zodat ze angstig worden, maar wees duidelijk. Geef aan hoe laat je thuis verwacht te zijn (en hou je er ook aan!)

Op welke leeftijd kunnen ze alleen thuis zijn?

Hieronder kun je zien of het verstandig is om je kind (even) alleen thuis te laten. Let op: dit gaat over het ‘gemiddelde’ kind, dat wil dus niet zeggen dat dit ook specifiek voor jouw kind geldt. Heb je meerdere kinderen (en dus oudere kinderen) dan kun je misschien wat soepeler kijken naar het schema hieronder.

Jonger dan 7 jaar? => Laat je kind zeker niet alleen thuis. Je kind kan nog geen oorzaak en gevolg koppelen.
In de leeftijd van 8-10 jaar? => Langer dan 1,5 uur kun je ze beter niet alleen laten. Alleen overdag en in de vroege avond.
Kind van 11-12 jaar? => Je kan je kind ongeveer drie uur achter elkaar alleen thuis laten, maar niet laat in de avond.
In de leeftijd van 13-15 jaar? => Over het algemeen moet het voor deze leeftijdsgroep geen probleem zijn om alleen te zijn. Wel kun je beter nog even wachten met ze ‘s nachts alleen laten.
Ouder dan 16 jaar? => Waarschijnlijk is je kind een echte puber en wil ‘ie niets liever dan dat jij van huis bent. Dat kan prima, mits je niet langer dan twee nachten van huis bent.

Nogmaals: Er is geen kind gelijk. Sommige zijn erg zelfstandig en anderen gewoon minder.

Ga jij met een gerust hart de deur uit? Hoe lang durf jij van huis te zijn?

Bron: Thirtyhandmadedays.com                  –      Bron hoofdafbeelding: Flickr

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen