Waar ben je naar opzoek?

Leerkrachten verdronken Syrische meisje gaan vrijuit

2 minuten lezen anoukh Anouk Hempenius
Leerkrachten verdronken Syrische meisje gaan vrijuit

In september 2015 verdronk het 9-jarige Syrische meisje Salam in zwembad ‘t Gastland te Rhenen tijdens het schoolzwemmen. Er volgde een rechtszaak tegen de (zwem)onderwijzers.

Een paar dagen geleden volgde de uitspraak rondom wie er schuldig was aan de dood van het meisje: 60 uur werkstraf voor de badmeesters, maar de leerkrachten zijn vrijgesproken. De ouders van Salam zijn teleurgesteld en de leerkrachten opgelucht.

Lees ook: Waarom je kinderen nooit uit het oog kan verliezen bij water

Ouders teleurgesteld

De rechter veroordeelde de badmeesters tot een taakstraf. Ze hebben in toezicht tekortgeschoten. De leerkrachten worden hier echter niet verantwoordelijk voor gesteld, want zij waren niet goed op de hoogte gebracht van de protocollen waarin hun verantwoordelijkheden stonden.

De advocaat van de ouders geeft aan dat de school leerkrachten inderdaad beter op hun taak tijdens het schoolzwemmen moet voorbereiden, maar het valt de ouders van Salam alsnog zwaar. De school is immers het aanspreekpunt van de ouders. Zij hebben aangegeven dat hun dochter niet kon zwemmen en dat zij de taal niet sprak.

Leerkrachten opgelucht

De advocaten van de leraren hebben laten weten dat de leerkrachten opgelucht zijn. Hoewel het OM aangaf dat leerkrachten en badmeesters dezelfde toezichttaak hebben tijdens het schoolzwemmen, denkt de rechtbank hier toch anders over. Dit is een geruststelling voor het onderwijs, want een leraar zou geen superheld zijn die zwemles er nog even bij doet, volgens de advocaat.

Lees ook: Baby Lucas stierf van de honger, hij at alleen superfoods

De leerkrachten zijn de niet de enigen die blij zijn met de uitspraak, ook de Algemene Onderwijsbond is opgelucht. De bond geeft echter wel aan dat er nog wat te verbeteren valt aan de protocollen rondom schoolzwemmen. De PO-raad, de organisatie voor het basisonderwijs, is het hiermee eens. Als er wel een veroordeling was gekomen, zouden scholen terughoudender zijn geworden met schoolzwemmen (dan ze misschien nu al zijn, maar dat is een onderwerp voor een andere keer). Dit is zeer onwenselijk, aangezien schoolzwemmen essentieel is voor het behalen van een zwemdiploma in grote steden.

Ouders vs leerkrachten

Voor zowel de argumenten van de ouders als de leerkrachten is wat te zeggen. De ouders willen gerechtigheid voor hun dochter, aangezien het ongeluk – iets wat ook door de rechtbank is vastgesteld – voorkomen had kunnen worden. De huivering van leerkrachten om iets met kinderen te ondernemen, zou door een andere uitspraak echter wel zijn aangewakkerd.

Omdat ik geen ouder en leerkracht ben, kan ik me vinden in beiden. Als mijn (toekomstige) dochter iets zou overkomen door onoplettendheid, zou ik ook iedere aanwezige aanklagen. Als je echter meerdere kinderen onder je hoede hebt – iets waar ik wel ervaring mee heb – is het wel lastig om ieder kind constant in de gaten te houden. Misschien was deze uitspraak wel de gouden middenweg: gerechtigheid zonder echte problemen te veroorzaken. Of toch niet?

Wat vind jij ervan dat de leerkrachten van Salam zijn vrijgesproken?

Bron: NOS

Bron beeld: Pixabay

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen