Waar ben je naar opzoek?

Voorkom bijziendheid met buitenspelen

1 minuut lezen admin Love2BeMama
Voorkom bijziendheid met buitenspelen

Ja, het is echt zo. Doordat kinderen tegenwoordig steeds vaker naar een (klein) schermpje kijken, worden hun ogen minder getraind om ver weg te kijken. Veel buitenspelen kan bijziendheid voorkomen (en het is ook nog eens gezond). Voorkom bijziendheid door buiten te gaan spelen.

Voorkom bijziendheid bij kinderen

Op Love2BeMama plaatsen we vaker blogs over buitenspelen. De buitenlucht, de natuur en het lekke ravotten in de tuin of op straat is goed voor de ontwikkeling van een kind. Ze worden fysiek sterker, socialer door met vriendjes te spelen én lopen dus ook minder risico om bijziend te worden.

Lees hier meer blogs over buitenspelen

Nu denk je misschien dat dat wel een beetje meevalt. Zo erg zou dat toch niet zijn? Het aantal kinderen dat bijziend is, is de afgelopen jaren gestegen. Eerder was 25% bijziend en nu is dat 50% volgens het Oogfonds.

Hoe ontstaat het?

Veel lezen, computerspelletjes spelen en veel naar een mobieltje staren kunnen redenen zijn waardoor er bijziendheid ontstaat. De spiertjes in het oog van je kind leren dat het belangrijk is om veel van dichtbij te kunnen zien. Nou is het hartstikke mooi dat kinderen goed van dichtbij kunnen zien, maar het grote nadeel is: door die aanspanning van de oogspieren groeit de oogbal, waardoor de spieren worden ontlast. En dit veroorzaakt juist minder zicht in de verte: bijziendheid.

Lees ook: 8 buitenspeelgoed toppers!

Door je kinderen veel te laten buitenspelen kun je dit voorkomen. Buiten is veel natuurlijk licht en dat geeft een signaal aan de ogen om te stoppen met groeien. Er is zelfs onderzoek naar gedaan: 15uur spelen per week helpt om bijziendheid tegen te gaan. Dit betekent zo’n 2 uur per dag.

Kan jouw kind goed zien? Speelt jouw kind veel buiten? 

Bron: Oogfonds.nl

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar [email protected]

Reacties
 • Rachelle zei

  Ja, het klinkt logisch. Onze jongens spelen gelukkig super graag buiten en ze mogen ook maar een uur per dag achter een scherm. Onze oudste is 8 en die van 7 en 5 hebben ook die regel. Onze peuter van 2 proberen we er nog wat meer bij vandaan te houden.
  Buiten kunnen ze zich prima vermaken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Wonen op Curacao en terug naar Nederland

 • 1 week geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Rechten alleenstaande moeder met kind

 • 1 week geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en school

Traktatietip: Rupsje Nooitgenoeg

 • 3 maanden geleden
 • 1 minuut lezen