Waar ben je naar opzoek?

Met welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen?

4 minuten lezen Ilona Lijesen Ilona Lijesen
Met welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen?

Met welke leeftijd kan een kind alleen buiten spelen? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: als je er een goed gevoel bij hebt. Zo. Klaar is de blog. Maar nee, was het maar zo simpel. Tuurlijk klopt het wel. Zolang je er als ouder geen goed gevoel bij hebt dat je kind alleen buiten speelt moet je het zeker niet doen. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kan houden vanaf welke leeftijd een kind alleen buiten kan spelen.

Vanaf welke leeftijd alleen buiten spelen?

Vanaf welke leeftijd kan je kind alleen buiten spelen? Dat weet jij als ouder het beste. Er zijn wel een aantal punten waar je rekening mee kunt houden als je deze beslissing neemt. Buitenspelen is in ieder geval super gezond voor je kinderen dus of ze nou met of zonder begeleiding gaan, laat ze zoveel mogelijk naar buiten gaan.

Alleen buiten spelen: De buurt

Het is een groot verschil of je middenin de stad woont waar de trams, auto’s en fietsers je van je sokken rijden als je niet oplet of dat je in een rustige buurt woont waar veel sociale controle en weinig verkeer is. In dorpen met veilige speelpleintjes zullen kinderen vrij vroeg alleen buiten kunnen spelen. Helemaal top is het als je bijvoorbeeld vanuit je keuken af en toe je kind in de gaten kan houden. Maar middenin de stad? Nee, daar zou ik zelfs mijn bijna 10-jarige niet alleen durven te laten spelen. 

Zwemdiploma of niet?

Hier verschillen de meningen over en heeft ook met de omgeving te maken natuurlijk. Persoonlijk vind ik dat kinderen zonder zwemdiploma nog niet zelf in de buurt mogen spelen. Overal is wel een slootje/ gracht of meertje te vinden in de buurt. Ik zou geen moment rust hebben. En hoe vaak je ook tegen kinderen zegt dat ze nog niet kunnen zwemmen, geloof me: ieder kind kan dat gaan proberen! Ik heb dit zelf vorig jaar op vakantie gezien bij mijn eigen toen 4-jarige die me volkomen verraste door ineens in het zwembad te springen en dacht dat ze wel even kon zwemmen zonder bandjes. Als ik eraan denk, word er nog naar van. Ik zag het gebeuren dus was er in no-time bij, maar toch.

7 redenen waarom zwemles gewoon KUT is

Zwemles. In Nederland waterland een noodzakelijk kwaad. Ja, kwaad ja! En als ik de kans krijg, dan schuif ik woensdag ‘zwemlesavond’, met liefde door richting mijn man. Die er overigens net zo een hekel heeft als ik. Daar niet van. Zwemles…

  • Denise Meijer

Vriendjes

Als alle vriendjes buiten spelen dan kun je je verplicht voelen dat je je eigen kind ook dat vertrouwen moet geven. Of je vindt loslaten heel moeilijk. Maar zoals ik de afgelopen jaren heb gemerkt verschillen de opvattingen van ouders enorm. Hoe moeilijk ook, blijf vasthouden aan je eigen gevoel. Wat anderen doen daar hoef je je niets van aan te trekken. Leg wel goed uit aan je kind waarom je nog niet wil dat hij alleen buiten gaat spelen anders krijgt hij het gevoel dat je hem niet vertrouwt. Een simpel “dat mag gewoon nog niet” daar kan een kind niets mee. 

Grotere broer of zus

Als je wat meer leeftijdsverschil tussen je kinderen hebt dan kan het zo zijn dat oudere broer of zus mee naar buiten gaat. Maar pas hier ook mee op. We weten allemaal hoe snel kinderen kunnen zijn. Naar mijn mening kun je een kind van onder de 16 of 18 nog geen verantwoording geven over je kind. Hoe makkelijk dat ook zou kunnen zijn.

5 voordelen van buitenspel voor kinderen

Wat zijn de 5 voordelen van buitenspel voor kinderen? Daar gaan wij in deze blog uitgebreid op in. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Alle kinderen dus snel naar buiten en gauw. Buitenspel voor kinderen kent veel voordelen voor zowel…

  • Denise Meijer

Je kind loslaten

Er zullen er velen zijn die bovenstaande lezen en denken dat ik een vreselijke angsthaas ben. Loslaten is een dingetje bij mij, dat zeker. Mijn oudste dochter Eva is nu bijna 10 en speelt vanaf toen ze 5,5 jaar was zelf buiten. Toen ze haar A-diploma had. Mijn jongste dochter Emma is net 5 en moet nog beginnen met zwemles. Het kan zomaar zijn dat ze pas volgend voorjaar alleen buiten gaat spelen, als ze bijna 6 is. Maar een belangrijk motto van mij is: “better be safe than sorry!”. We wonen op zich in een rustige buurt, maar er is wel water in de directe omgeving en een straat verderop is een vrij drukke weg waar veel auto’s rijden. 

GPS horloge voor je kind

Wat ook een goede oplossing zou zijn is een GPS horloge voor je kind aanschaffen. Altijd kunnen zien waar ze uithangen? Of eenvoudig even bellen met elkaar? Het is nu mogelijk! De leukste en beste GPS tracker telefoon horloges voor kinderen en ouderen! Ontwikkeld door het bekende Nederlandse merk one2track. In het horloge kunnen 10 telefoonnummers worden ingesteld welke via de touchscreen van het horloge kunnen worden gebeld. Via de knop aan de zijkant van het horloge kan een SOS alarm gegeven worden. Met de Nederlandse one2track app kunt u precies zien wat de locatie van het horloge is. Verder heeft het horloge nog extra functies zoals het versturen van gesproken en geschreven berichten en een stappenteller.

Mee naar buiten

Dus ja, ik ga altijd mee met buiten spelen. En ik geniet er ook nog maar even van. Nu vinden ze het nog leuk. Over een paar jaar willen ze alleen buiten chillen en dan is mama niet meer welkom ben ik bang. Het enige lastige moment als ik aan het eind van de middag naar huis ga om te koken en Eva wel buiten mag blijven en Emma verplicht mee naar binnen moet. Maar gelukkig is mama meehelpen ook nog steeds erg leuk dus geeft dat niet veel problemen. 

Ik ben benieuwd wanneer jullie kinderen alleen buiten mochten spelen en wat je afweging daarin was. 

Deze blogpost bevat affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Ilona Lijesen

Ik ben Ilona (38), getrouwd en moeder van drie kinderen waarvan een sterrenkindje die met 19 weken zwangerschap is overleden. Ik hou, samen met mijn gezin, van leuke dingen doen, op pad gaan en heerlijke luierdagen zo af en toe. We zijn dol op reizen en willen onze kinderen veel van de wereld laten zien. Ik werk bij een reisorganisatie en heb van mijn hobby mijn werk gemaakt. In mijn blogs wil ik je meenemen in mijn wereld en gedachtes en hopelijk vinden jullie herkenning (of niet) in mijn blogs.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen