Waar ben je naar opzoek?

7x Bewezen dat buitenspelen goed is voor kinderen

2 minuten lezen Marian Alons
7x Bewezen dat buitenspelen goed is voor kinderen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: buitenspelen is hartstikke gezond. We hebben er al veel blogs over geschreven (en er zullen vast nog meer volgen). En daarom dit leuke lijstje: 7x waarom buitenspelen goed is voor je kind(eren)!

Bewezen dat buitenspelen goed is voor kinderen

1. Goed voor de ogen!

Waarom komt bijziendheid zo veel voor tegenwoordig? Volgens een recent onderzoek komt het omdat we steeds vaker worden getraind om dichtbij goed te zien. Denk aan je tablet, laptop en mobiel. Bij buitenspelen is er het natuurlijk licht en leren je ogen om ook verder te kijken.

Lees ook: Voorkom bijziendheid met buitenspelen

2. Je dagelijkse portie vitamine D

Kersverse ouders geven hun baby’s vaak dagelijkse vitamine D druppels, maar eigenlijk hebben oudere kinderen – en wij volwassenen – ook een tekort aan vitamine D (zonlicht)! En dat is niet zo best, want het zorgt dat het lichaam calcium opneemt uit het voedsel. Het is een belangrijke vitamine voor de groei en behoud van je botten en tanden. En zonlicht is echt het beste medicijn: want dan kan het lichaam zelf vitamine D aanmaken.

Lees ook: Vitamine D tekort tijdens zwangerschap? Meer kans op autisme!

3. Het verbetert je slaapritme

Als je kinderen geen vast slaapritme hebben, kan het zijn dat dit komt door hun interne klok, die niet goed staat afgesteld. 😉 Ons natuurlijke ritme is gebaseerd op de zon. Dus als kinderen (en volwassenen) te veel tijd binnen doorbrengen, kan dat betekenen dat hun lichaam geen of niet voldoende lichtsignalen meer krijgt. Onderzoek heeft uitgewezen dat een vroege ochtend routine MET zonlicht echt kan helpen om je slaapritme op te bakken.

Lees ook: Vermoeide ouders naar de sportschool voor slaapoefening

4. Frisse lucht

Waarschijnlijk zeg je het wel eens tegen je kinderen: “Ga maar even een luchtje scheppen” of “een frisse neus halen“. Ook al zijn er buiten veel uitlaatgassen en zou dat een goede smoes zijn om je kroost binnen te houden: doe het niet. Binnen is de luchtvervuiling nog minder namelijk! De lucht binnen is zelfs 2-5 keer zo slecht dan buiten!

5. Het houdt ze overeind

Het is logisch dat de kinderen, zodra ze binnen zijn, op de bank ploffen. Want ja, tikkertje doen in het huis, daar word je als ouder niet heel vrolijk van. Als je te veel zit dan vertraagt dat de vetverbranding en het verhoogt je bloeddruk. En niet te vergeten: meer kans op een korte levensduur! Stuur je de kinderen naar buiten, dan zijn ze geneigd om meer te staan en te bewegen. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat ook als kinderen wél dezelfde activiteiten binnen en buiten doet, dat zemobieler zijn als ze meer tijd buiten doorbrengen.

6. Het verlengt de spanningsboog

Oké, het is niet écht bewezen, maar toch hebben meerdere onderzoeken wel laten zien dat het groene buitenleven ADHD-symptonen verminderen! En dat maakt dat kinderen zich beter kunnen concentreren. Zelfs als kinderen binnen en buiten de zelfde activiteiten ondernemen.

Lees ook: Buitenspelen; bankhangen is bij ons thuis geen optie!

7. Dag stress!

Net als de positieve effecten van punt 6 hierboven, groene ruimtes werken stress verminderend. Onderzoekers hebben onderzocht dat als er vervelende levensgebeurtenissen zijn ze minder verdriet doen als kinderen zich vaak bevinden in een natuurlijke omgeving. Naar buiten gaan zou ideaal zijn, maar meer planten in huis kan zelfs al helpen om het stressniveau te doen dalen.

Bron: Popsugar

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 2 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 2 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 3 maanden geleden
  • 7 minuten lezen