Waar ben je naar opzoek?

Ik ben ‘die moeder’ die de iPad als oppas gebruikt

4 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
Ik ben ‘die moeder’ die de iPad als oppas gebruikt

Die komt binnen? Sorry. Zo is het gewoon. En het maakt mij niks uit. Waarom ik er dan een blog over schrijf? Omdat ik er wat over te vertellen heb. Tegenwoordig is het bijna een doodzonde als je je kind een scherm in handen geeft. Maar ik vind het namelijk helemaal niet schokkend.

Werken vanuit huis is niet ideaal

Mijn twee oudste kinderen zitten al op school. De jongste gaat vier dagdelen naar de peuterspeelzaal en is verder nog thuis. Na de Kerstvakantie mag ze ook naar de basisschool. Ze kon zichzelf altijd erg goed vermaken maar nu ze bijna 4 wordt, wordt dat met de dag minder. Ze wil erg graag door mama vermaakt worden. Maar dat kan niet altijd… Ik werk vanuit huis. Als de kinderen op school zijn of op bed liggen. Tussen ‘de bedrijven door’. Wij maken geen gebruik van kinderopvang, een nanny of opa’s en oma’s. Heel af en toe past oma op en blijven de oudste twee over op school. Dan kan ik uren maken. We hebben geen continurooster dus tussen de middag komen ze bijna altijd thuis. Het is fijn dat ik er altijd voor kinderen kan zijn maar er is ook een andere kant: de kant van de deadlines en het werk dat gedaan moet worden. Werken vanuit huis is een bewuste keuze met veel voordelen maar niet altijd ideaal.

mybee-app

Redder in nood

Er zijn dus momenten dat ik mijn dochter even geen aandacht kan geven. Ik vind ook dat ze zichzelf moeten kunnen vermaken. Zelf spelen, zelf nadenken, zelf iets pakken en weet je het niet dan ga je je maar lekker vervelen. Wij hechten veel waarde aan zelfredzaamheid. Maar net op die momenten dat ik een overvolle mailbox heb, een telefoontje moet plegen of een deadline moet halen, hangt ze wanhopig aan mijn been en wil ze allemaal ingewikkelde dingen met mij doen. Ook al ben ik net met haar naar buiten geweest of hebben we samen wat gedaan. Op die momenten wordt de iPad ingezet als… oppas! Ben ik dan een slechte moeder? Ik vind van niet! Mijn kinderen krijgen echt heel veel aandacht, hoeven niet naar de BSO en kunnen altijd naar huis komen. Uit school mogen ze op de bank hangen, buiten spelen, in sloten springen en in bomen klimmen. Ze mogen knutselen, kleien, koekjes bakken, rommel maken, hutten bouwen en met barbies spelen. En ook dan gaat de iPad of televisie wel eens aan.

Wij doen niet aan ‘schermtijd’

Natuurlijk hebben wij regels: we eten elke maaltijd samen aan tafel zonder telefoons en iPads, er wordt elke dag buiten gespeeld, uit school gaan we spelen, aan het eind van de middag mag de iPad / televisie aan, als we uit eten gaan of op visite gaan gaat er GEEN iPad mee, we zeuren niet om dat ding en we hanger er niet de hele dag voor. Weet je niet wat je moet doen? Dan ga je op de bank hangen en je vervelen. Dat is goed voor je hersenen! Maar ik doe niet aan bewuste ‘schermtijd’ en het verbieden van de iPad om iets voor elkaar te krijgen bij mijn kinderen. Ik houd het allemaal in de gaten en de ene dag zitten ze er wat langer op en vervolgens twee of drie dagen niet. Het is volledig in balans. spelletje-spelen-mybee

Je bent geen slechte ouder

Kinderen vermaken kost veel tijd en energie en ik vind dat ze zichzelf ook moeten kunnen vermaken. Maar je hebt van die dagen… dat het de hele dag regent, ze elkaar constant in de haren zitten, ze moe zijn of ziek, ik een deadline heb of gewoon zelf even de krant wil lezen met koffie. Ik vind echt dat je schermtijd moet beperken, ook voor jezelf, maar ik weet ook dat mijn kinderen heel veel buiten komen, spelen, ontdekken en vies worden. Dus ik heb totaal geen schuldgevoel ten aanzien van ‘schermtijd’. We hebben allemaal onze idealen en willen de allerbeste ouders zijn maar zeg nou zelf: voor welke ouder is de iPad nou geen redder in nood? Ook ouders hebben soms even ‘pauze’ nodig. Het maakt ons echt geen slechte ouders!

Je kunt ze beter helpen!

Kinderen willen spelen en ontdekken. Ook op het internet. Om ervoor te zorgen dat dit alles op een veilige manier gebeurd heb ik de gratis app Mybee gedownload. Zo houd ik als ouder de regie in handen met o.a. handige veiligheidsinstellingen en de kids vinden alleen de leukste plekken online. Met Mybee kunnen kinderen tussen de 2 en 6 jaar op een leuke, veilige en verantwoorde manier toegang krijgen tot filmpjes (je wil niet weten waar ze anders allemaal terecht komen…), spelletjes, websites en apps. Ik hoor je denken: maar dat klikken ze toch weg? Nee hoor. Je kunt je tablet extra beveiligen zodat je kind niet zomaar uit de app kan. Als ouder kun je zelf ook content toevoegen of blokkeren. Je houdt echt de regie zelf in handen. Kan ik met een gerust hart mijn deadlines halen…

* De app is te downloaden in de iTunes Store én de Android Playstore.

mybee-filmpjes-kijken

Dit is een gesponsorde blogpost.

AdvertisementLinda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 38 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 14, 13 en 11 jaar. Wij wonen sinds 2021 op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap, tips en informatie en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao en hoe wij een zoveel mogelijk vrij leven als gezin nastreven.

Reacties
 • Gretha zei

  O mijn hemel, weer zo’n moeder die openbaar gaat met een bekentenis waarvan ze denkt dat iedereen haar nu vast veroordeelt. Was het voorheen zo dat men zoveel mogelijk mooi weer bleef spelen naar anderen toe als je eigenlijk vond dat je een slechte moeder was, nu is het trendy om al je shit openbaar te maken.
  Ik snap serieus niet waarom. Wat een gezemel en een vertoning van narcisme in optima forma.
  Als je je kinderen niet aankan omdat je het werd druk hebt met jezelf te willen bewijzen, probeer dan je leven een andere draai te geven i.p v luid te schreeuwen dat je het niet goed doet. Daar hebben je kinderen geen moer aan.

  • Hoi Gretha

   Ik vraag me af of je het stuk überhaupt wel (goed) gelezen hebt? Ik kan mijn kinderen prima aan! Maar als ik zou zeggen dat ik ze elke dag naar de BSO zou brengen zou het ook weer niet goed zijn. Ik citeer even uit het stuk, voor de duidelijkheid. Wellicht snap je ‘m dan!
   In huize Bosscher doen ze niet aan ‘schermtijd’ en het verbieden van de iPad om iets voor elkaar te krijgen bij de kinderen. ,,Maar natuurlijk hebben wij wel regels: we eten elke maaltijd samen aan tafel zonder telefoons en iPads, als we uit eten gaan of op visite dan gaat er géén iPad mee, en er wordt elke dag buiten gespeeld.”

   Volgens Linda komen haar kinderen dan ook ‘makkelijk aan de beweegnorm’ die een uur per dag ‘matig intensieve’ inspanning voorschrijft. ,,De ene dag zitten ze er wat langer op en vervolgens twee of drie dagen niet. Het is volledig in balans.”

 • Arie Waijenberg zei

  Krampachtig doe bij gebruik van ipad door kinderen moet vooral niet. Wel is het zo dat we nog niet precies weten wat al die digitale middelen doen met ons brein en zeker bij kinderen waarvan het brein nog in ontwikkeling is. Wat bijv dan gebeurt is dat ze eerder lezen dan kunnen schrijven en taalontwikkeling is nu eenmaal een ontwikkeling van het totale mens waarbij ook motorische (dus schrijven) ontwikkeld moeten worden. Maar ja zelfs op scholen besteden ze daar geen aandacht aan…en is de uitspraak…als hij maar goed kan lezen.
  Een zweedse leermethode is juist dat alles geleerd word via een eigen ipad, klassikaal onderwijs gaat zelfs via die ipad en ik weet niet of dan de motorische ontwikkeling niet ernstig achterblijft zodat er laten taalontwikkelingsproblemen ontstaan of zelfs een kind met lichte dyslexie daar niet meer last van krijgt.
  Iets anders is dat ik een jaar geleden een lezing over ADHD ADD en aanverwante problemen bijwoonde en daar gaf de deskundige aan dat er altijd panisch woord gedaan over het veelvuldig gebruik van een ipad door juist ADHD kinderen die dan volgens kenners nog veel drukker worden. Deze man benadrukte juist dat kinderen met ADHD heel druk worden in een drukke omgeving, veel mensen of kinderen om hen heen…ze moeten alles in de gaten houden…alles tegelijk volgen zodat je er gek van word in je brein. Juist deze kinderen zonderen zich af op hun kamer of in een stil hoekje met hun ipad om tot rust te komen was zijn ervaring.
  Zo zie je maar weer …niet alle kennis die wij van buitenaf soms aangereikt krijgen, over opvoeding, absoluut is zoals alles in het leven niet vast staat.

 • . zei

  Prima, vooral voor de buren ! Geen krijsende kinderen in de achtertuin, maar fijn in de huiskamer bij hun i-pad of voor de tv.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen