Waar ben je naar opzoek?

Een keizersnede makkelijk? Denk toch eens na!

2 minuten lezen denise Denise Meijer
Een keizersnede makkelijk? Denk toch eens na!

Het moederschap bestaat eigenlijk ALLEEN MAAR uit verschillende kampen.
Pro-flesvoeding, pro-borstvoeding, de dragers en de rijders, bio-organisch, of supermarkt-kiloknaller… Qua bevallen steekt het allemaal niet heel anders in elkaar. Om even alle subcategorieën samen te vatten onder twee hoofdonderwerpen: De dames die natuurlijk zijn bevallen vs. degene die een keizersnede hebben ondergaan.

Kamp naturel

Voordat ik beviel van mijn oudste zoon (met 27 weken, door een heftige vorm van pre-eclampsie) hoorde ik zonder twijfel bij kamp ‘naturel’. Sterker nog: ik wilde dolgraag een thuisbevalling. Net zoals mijn moeders, tantes, oma enzovoorts.

Maar goed: het verliep dus allemaal net iets anders dan ik had verwacht en ik kon mijn droom om ooit thuis te bevallen gedag zeggen. Gelukkig behoorde een vaginale bevalling nog wel tot de mogelijkheid. Maar ook dit liep allemaal anders dan verwacht en na een x-aantal uur (lees: een halve dag!) weeën, vond ik mezelf alsnog op de OK. Wederom een fantasie, of eigenlijk… een IDEAAL armer. Mijn volgende kind zou ook geboren gaan worden door middel van een keizersnede.

Lees ook: 10 redenen waarom vrouwen NIET kiezen voor een keizersnede

Flitsbevalling

Ik heb heel lang geroepen dat dit me niets deed. Dat ik intens gelukkig was over het feit dat ik in ieder geval twee gezonde kinderen op de wereld heb mogen zetten en dat ben ik ook, vergis je niet. Maar wat niemand wist is dat ik tot op het laatst van mijn derde (en tevens laatste) zwangerschap, heb gefantaseerd over een flitsbevalling bij het lokale tankstation, bijvoorbeeld. Of in de file onderweg naar het ziekenhuis. Alles om alsnog een natuurlijke bevalling mee te kunnen maken.

“Ben je nu blij met je keizersneden?” Vroeg mijn moeder me nadat zowel zij, als ik de bevalling van mijn zusje live hadden meegemaakt en eerlijk is eerlijk: het had er heel onprettig uit kunnen zien, maar het enige wat ik zag was een prachtig staaltje natuur wat zijn werk kon doen.

Lees ook: Een keizersnede is geen echte bevalling? 

De kracht van mijn zusje, de manier waarop haar (thuis)bevalling verliep en het moment dat ze haar dochter direct op de borst kreeg… Ik zou een natuurlijke bevalling altijd boven een keizersnede verkiezen. Mits dit medisch mogelijk had geweest, uiteraard.

Ze moesten eens weten…

Ze moesten dus eens weten. Al die mensen die zich op een neerbuigende manier uitlaten over een keizersnede en dan heb ik het niet eens perse over het herstel, over de napijn en over het onvermogen om je baby de eerste dagen zelf uit zijn (of haar) bedje te pakken.
Ze moesten eens weten hoe graag ik ‘normaal’ had willen bevallen, maar geen keuze had.

Niet zonder dat het de veiligheid van mijn kinderen had kunnen kosten in ieder geval en dan ben ik met alle liefde wat ‘illusies’ armer en vooroordelen rijker. Aan het einde van de dag is de wens van de moeder, ongeacht in welk ‘kamp’ je zit, exact hetzelfde, namelijk: Een gezonde baby.

Ik heb qua ideaalbeelden en dromen een hoop gevoel aan de kant moeten schuiven om dit doel te kunnen bereiken. Met liefde, dat wel! Maar om te stellen dat een keizersnede ‘te makkelijk’ als eventuele optie wordt overwogen…

Mensen. Denk alsjeblieft gewoon na voordat je wat zegt!

 

Bron hoofdafbeelding: Pixabay

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Lenny v.d. Linden zei

  Ik denk dat geen enkele vrouw kiest voor een keizersnede. Als een keizersnede plaats vindt dan is dit een laatste redmiddel. Ik kan me dan ook heel goed voorstellen dat er vrouwen zijn die, na een keizersnede er emotioneel heel veel problemen mee krijgen. Ik hoop dat deze vrouwen heel goed dan worden begeleid.
  Zelf had ik ook thuis willen bevallen, maar het zijn 2 bevallingen in het ziekenhuis geweest en dat kon me op dat moment niets schelen. Het enige wat ik wilde was dat mijn kindje gezond ter wereld kwam.
  Laten mensen toch eens ophouden met al die vooroordelen over de keuzes die jonge moeders/ouders maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

 • 1 jaar geleden
 • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

 • 1 jaar geleden
 • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

 • 1 jaar geleden
 • 4 minuten lezen