Waar ben je naar opzoek?

10 redenen waarom vrouwen NIET voor een keizersnede kiezen

4 minuten lezen denise Denise Meijer
10 redenen waarom vrouwen NIET voor een keizersnede kiezen

315 procent van de normaal ingezette bevallingen, eindigt in een keizersnede.
Geen wonder dat er zoveel op het internet te vinden is over deze manier van bevallen. Net zoals het geen verrassing is dat (zoals bij elk ander ‘groot moederlijk-topic) er altijd mensen zijn die een specifieke mening/ vooroordeel hebben over het operatief ter wereld brengen van een nieuw wereldwondertje. 

Lees ook: Een keizersnede is geen echte bevalling?

Zo tipte Lindanieuws.nl een artikel wat op Blende is verschenen. Een artikel waarin de redenen waarvoor vrouwen voor een keizersnede ‘kiezen’ worden aangehaald. Om seksuele redenen bijvoorbeeld. Want een uitgescheurde vagina zou minder snel herstellen dan een buikwond. Aha… Klinkt logisch, niet waar?

K-U-T!

Daarnaast is een keizersnede niet iets waar je voor kan kiezen. Tenzij de kans op complicaties bij een vaginale bevalling, al gelijk staan aan de kans op complicaties bij een keizersnede. Wil je als vrouw zijnde écht kiezen voor een keizersnede, zonder medische reden, dan zal je diep in de buidel mogen tasten. Want no way dat er een zorgverzekeraar is die zonder gegronde reden een grote buikoperatie zal vergoeden.

Dus het artikel slaat kant nog wal. Niet te vergeten dat het onwijs kwetsend is tegenover de vrouwen die eerder een keizersnede hebben doorgemaakt en al te dealen hebben met dit soort belachelijke vooroordelen over de beweegredenen achter deze operate.

En de absolute waarheid over een keizersnede? Het is k-u-t. Meer kan ik er niet van maken. Nu is geen enkele manier van bevallen te vergelijken met een massage, maar ik kan zo 10 redenen geven waarom een vrouw NIET voor een keizersnede zou kiezen.

Lees ook: 7 dingen die je moet weten over een keizersnede
& 7 dingen die je moet weten over een keizersnede (deel 2)

10 reden waarom vrouwen NIET voor een keizersnede kiezen

1. Even niet poepen is over het algemeen niet zo’n probleem maar probeer eens een week zonder een juist functionerende stoelgang door het leven te gaan. Laten we het er op houden dat een ‘vol’ gevoel plotseling een heel andere betekenis krijgt en leuk is het niet. Zeker niet als je je bedenkt dat de eerste keer dat je een grote boodschap moet doen je het bijna zal doen laten denken aan een bevalling. Autch!

2. Oké, tijdens een natuurlijke bevalling lig je er ook niet bepaald voordelig bij. Maar het heeft iets extra kwetsbaars als je je ontblote onderkantje niet kan voelen. Zo is de plek van mijn bikini-incisie fatsoenlijk getrimd, alvorens er een mes in werd gezet. Dit was namelijk iets wat ik zelf al een tijdje niet meer normaal voor elkaar kreeg, maar dat maakt het niet minder gênant. Helaas.

3. Een keizersnede doet pijn! En misschien heb je dat tijdens de operatie niet door, deste meer als je eenmaal in je ziekenhuisbedje bij ligt te komen. Gelukkig bestaan er goede pijnstillers hoor, maar dat neemt niet weg dat de eerste week ronduit onaangenaam is te noemen. Of je moet het lekker vinden om niet te kunnen niesen, hoesten, lachen of je eigen baby uit zijn, of haar bedje te pakken.

4. Je zal jezelf tegoed moeten doen aan het smerige, kleffe, smaakloze ziekenhuiseten. En dat voor een minimum van twee dagen. Voor het één is een dergelijk ziekenhuisverblijf gelijk aan een vakantie, maar de meeste moeders gaan liever direct na de bevalling naar huis.

5. Tijdens een keizersnede zijn er aardig wat mensen aanwezig op de OK. Denk aan de chirurg, de assistent-chirurg, de anesthesist, de operatieverpleegkundige enzovoorts. Het is dus best druk zo’n keizersnede.

6. Het is niet zeldzaam dat na een keizersnede de borstvoeding niet zo heel lekker op gang zal komen. Gelukkig is dit niet altijd het geval, maar toch… kut!

7. Je zit met een litteken en het is niet perse een kleintje. Gelukkig is er met de komst van de zogenaamde bikini-incisie een hoop verbeterd op dat gebied, maar toch: het zit er wel.

8. Ueh… Het herstel? Nee. Ik zeg hier niet mee dat het herstel na een natuurlijke bevalling niet pittig kan zijn, maar het herstel na een keizersnede is hier niet mee te vergelijken. Zo kan je er op rekenen dat je zeker zes (!) weken niet in dezelfde lichamelijke conditie zal zijn als voorheen. Nu zal dit per persoon verschillen, maar overal wordt er afgeraden om de huishoudelijke taken, gedurende deze periode aan een ander over te laten. Dat zegt al genoeg. Seks na een keizersnede is ook pas weer ‘mogelijk’ als het bloeden gestopt is en ook dit gebeurd meestal na zes weken. Hoe bedoel je, sneller weer in staat op te wippen? Prft!

9. Een keizersnede is eigenlijk best wel een beetje oneerlijk. Denk aan het feit dat je ook een keizersnede kan krijgen als je net 16 uur aan weeën achter de rug hebt. Maar wat dacht je van de naweeën, zelfs al heb je geen enkele wee gehad. Zo. Niet. Fair!

10. En laten we de ongewenste, ongegronde commentaren na een keizersnede niet vergeten. Zo loop je het risico om ‘lui’ genoemd te worden, een luxepoes, of wordt je vergeleken met de bevolkingsgroep die liever een litteken van lies tot lies hebben, dan dat ze hun vagina zouden verpesten (ja.. echt!). Iedereen heeft een mening over jouw manier van bevallen en dat is … nouja… Om het even netjes te zeggen; soms een heel klein beetje ‘vervelend’.

Niet dat het niet betekend dat ik niet blij ben dat een keizersnede bestaat. Want door deze operatie heb ik in ieder geval twee gezonde kinderen op de wereld mogen zetten. Maar dat neemt niet weg dat we soms, ongegeneerd, kunnen en mogen klagen. Vooral als je je bedenkt dat een keizersmama veel stoerder is dan sommige zich doen beseffen.

Bron afbeelding: Denise Meijer persoonlijke eigendom

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
  • Alette Orie zei

    Gaarne wil ik hier op reageren. Ik heb deze operatie helaas moeten ondergaan. Dit i.v.m een vleesboom, het werd i.d.d een bikini snede. De gynacolooog heeft mij verkeerd dicht genaaid. ( foutje ). Mijn buik moest weer open. Kreeg twee enorme liesbreuk matten. Van het materiaal polypropyleen. Dit werd voor mij de nachtmerrie. Ik kan niet meer lopen, geen seconde ziten. Dit vanwege het onmenselijk lijden. Het kunststof matje zit verkleefd. Daarnaast ben ik kunststof ziek. Dit probleem zie je ook bij borstimplantaten. Kunststof hoort niet thuis in een lichaam. Kunststof is ook slecht voor ons milieu. Er zou een verbod moeten komen op deze onmenselijke matjes. Er bestaan n.l biologische matten. Wij wisten dit niet van te voren. Kijkt u maar eens op internet naar Meshed Up allemaal slachtoffers van zo’n mat. Velen van ons hebben een euthansie verklaring. Dit vanwege het dagelijks lijden. Ons goede leven is afgepakt door een kunststof mat! Dit probleem heb ik overal gemeld zowel de inspectie IGZ als onze minister van Volksgezondheid ze grijpen niet in! Hoe is het toch mogelijk. Kunt u wat met dit verhaal doen? Stel het op prijs als u contact opneemt met
    Mevr Drs Y Simons gezondheidswetenschapper.

  • Eva zei

    Absoluut mee eens! Ik heb twee spoedkeizersnedes gehad en dat was zwaar. Veel pijn en een litteken dat na twee weken weer openging. Heftig vond ik het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 4 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 7 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 7 maanden geleden
  • 4 minuten lezen