Waar ben je naar opzoek?

Een keizersnede-moeder is dapper, prachtig en ijzersterk!

3 minuten lezen denise Denise Meijer
Een keizersnede-moeder is dapper, prachtig en ijzersterk!

Een bevalling heeft een bepaald soort ideaalbeeld wat mede dankzij social media omhoog wordt gehouden. Bijna dagelijks zie ik foto’s voorbijkomen van vrouwen die na een intense badbevalling hun pasgeboren baby stevig tegen hun borst aandrukken. Prachtig! Dat valt niet te ontkennen en de droom van heel veel vrouwen voor wie de bevalling nog komt.

Maar helaas is dit niet voor iedereen de werkelijkheid en hoewel we altijd streven naar een natuurlijke bevalling die het meest overeenkomt met wat we zelf voor ogen hadden: Dit is niet voor iedereen weg gelegen. Soms is medisch ingrijpen noodzakelijk en het kan dus ook voorkomen dat een ‘droombevalling’ op de operatiekamer eindigt in een keizersnede. Dan opeens ben je een keizersnede-moeder.

Kil en klinisch

En juist een keizersnede wekt bij veel vrouwen een kil en klinisch gevoel op. Geloof me: als een vrouw die meermaals keizersneden heeft onderaan weet ik als geen ander hoe kil en klinisch het kan zijn, maar het is gelukkig niet allemaal ‘kommer en kwel’. Een keizersnede is prachtig en de vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan zijn dapper, geweldig en ijzersterk.

Lees ook: Een keizersnede makkelijk? Denk toch eens na!

Anders dan verwacht

Dit begint al bij het moment dat je te horen krijgen dat de bevalling een keizersnede gaat worden. In sommige gevallen gebeurt dit nog voor de uitgerekende datum, maar het kan ook zo zijn dat ze slechts enkele seconden ‘voorbereidingstijd’ heeft voordat ze de operatiekamer wordt binnengereden. Hoe dan ook hebben deze vrouwen slechts een korte periode om te verwerken dat hetgeen waar ze zich fijn bij voelde, dat het beeld wat ze hadden bij het baren van een kindje niet is wat ze voor ogen hadden.

Een angstig moment

Op de operatiekamer wordt de keizersnede-moeder als eerste gescheiden van haar partner. En (afhankelijk van of de operatie onder gedeeltelijke of volledige narcose gaat plaatsvinden) blijft ze ook ‘alleen’ tot de verdoving is geplaatst en het chirurgisch team klaar is om te beginnen. Ik denk dat ik niet hoef uit te leggen hoe angstig zo’n moment is. Degene die er is om je hand vast te houden zit in een andere kamer, terwijl een team van artsen om je heen staat om een (redelijk grote) naald in je ruggengraat te prikken. Er schieten een tal van gedachten door haar hoofd: Gaat het pijn doen? Gaat het wel goed met de baby? En natuurlijk hoopt ze met heel haar hart dat de operatie voorspoedig gaat verlopen.

Surrealistisch

Als de operatie eenmaal begint is ze nog steeds omringt door artsen. Ze voelt enigszins hoe er wat wordt getrokken en geduwd en ook dat is niet prettig. De hele ervaring is zo surrealistisch dat deze vrouwen heel vaak even de tijd nodig hebben om het te verwerken. Wat heel logisch is!

Lees ook: 7 Dingen die je moet weten over een keizersnede

Een keizersnede-moeder en de zorgen voor de baby

Volledig herstellen kost daarna ook nog eens maanden en waar iemand normaal gesproken na een grote operatie opgekruld op bed gaat liggen met een bak ijs en Netflix, doet een keizersnede-moeder precies het tegenoverstelde. Ze zorgt voor haar baby, haar gezin en doet er alles aan om weer zo snel mogelijk op de been te zijn om dit naar haar beste kunnen te doen.

IJzersterk

Zowel lichamelijk als geestelijk zijn deze vrouwen zo verschrikkelijk sterk. Iets wat niet alleen belangrijk is op de dag van de bevalling, maar voor dagen en weken en jaren die er nog komen. Ze moeten genezen, verwerken en in sommige gevallen zelf bepaalde dromen laten varen terwijl ze hun kleintje tegen de borst houden.

Lees ook: Heel veel gratis babydozen en kraampakketten

Littekens

Een moeder worden laat ons allemaal achter met achter met bepaalde littekens. Sommige zijn groot, sommige zijn klein en sommige zijn niet eens te zien, omdat ze diep van binnen zitten. Ieder van deze littekens is het zichtbare bewijs is van hoe een moeder haar kind op de wereld heeft gezet. Iets wat altijd gevierd mag worden, juist door jezelf!

Jullie zijn dapper, prachtig en sterk. Jullie zijn toppers!

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties
 • Eechaut Huguette zei

  Ja ik heb dit ook meegemaakt dat is een heel andere belevennis dan een gewone bevalling wat er dan allemaal door je hooft gaat kun je u niet voor stellen maar ne keer dat uw schatje daar is en mag horen dat alles goed is voelt je u zo gelukkig dat je al derest er gewoon bij neemt en ja een moeder is sterk als je ziet wat een moeder allemaal aan kan.

 • Lindsay zei

  Tranen in de ogen, het omschrijft precies alles en nog veel meer. Het gevoel van de geboorte van de zoon flikkert opnieuw voor mn netvlies een wonder, een mirakel en kantje boord.

  Wij mogen trots zijn, wij mogen ons litteken tonen.
  Ookal is het herstel niet altijd even makkelijk.

  Een keizersnede-moeder.

 • Degraeve Chantal zei

  Zelf mama van 4 keizersnede bevallingen. Ook ik had het anders gewild maar zo blij dat ze alle 5 gezond waren. En inderdaad het kost je tranen en zweet want je herstel duurt langer en ook de jaloersheid dat andere mama’s hun kindje direct bij hebben en wij pas uren later

 • Sabine zei

  Geweldig stuk, heel fijn om te lezen dat er méér moeders zijn ,die zich ook zo gevoeld hebben als ik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

 • 1 maand geleden
 • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

 • 1 maand geleden
 • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

 • 2 maanden geleden
 • 7 minuten lezen