Waar ben je naar opzoek?

11 tips van een moeder om je baby in slaap te krijgen

6 minuten lezen linda-bosscher Linda Bosscher
11 tips van een moeder om je baby in slaap te krijgen

Alle drie mijn kinderen waren geen slapers. Als in: ze konden slecht alleen in slaap vallen, wilde graag (het liefst 24/7) bij mama zijn en ik was uren bezig met het avondritueel. Op een gegeven moment was ik PRO in het in slaap krijgen van mijn baby en kind. Overigens was het niet voorbij toen ze baby af waren. In de peuterjaren was het vaak nog net zo dramatisch. Uren heb ik naast het bedje en op de trap gezeten en nog meer uren hebben ze in mijn bed en de draagdoek geslapen. Ik kan je vertellen: als je daar middenin zit raak je langzaam overspannen. Na drie kinderen heb ik heel wat ervaring met niet slapende baby’s en ik deel je mijn persoonlijke tips om je baby in slaap te krijgen.

Ik werd geleefd door mijn kinderen

Ik had namelijk het gevoel dat ik geen minuut voor mijzelf had. Constant werd ik ‘opgeëist’ door mijn kinderen die mij nodig hadden. Hartstikke leuk hoor maar ik had geen momentje om bij te tanken. Als geen ander weet ik hoe frustrerend het kan zijn als je baby niet wil slapen. Ik heb het hier dan niet over doorslapen maar over het in slaap vallen en toch even een uurtje slaap pakken zonder dat je moeder erbij is. Doorslapen was nog niet mijn grootste probleem. Ik had wel geaccepteerd dat ik daar het eerste half jaar niet op hoefde te rekenen. Ik snakte ernaar om mijn avonden terug te krijgen en overdag en uurtje te kunnen werken zonder dat er weer een baby mij nodig had.

Als ik dan een moeder hoorde vertellen over dat haar baby een perfect slaaprite had kon ik haar wel wat aandoen. Ik was ZO gefrustreerd!

Lees ook: 10 lessen voor (bijna) mama’s

11 tips om je baby in slaap te krijgen

Wat ik die jaren vooral geleerd heb zijn trucjes. Trucjes om mijn kind toch in slaap te krijgen zodat ik een uurtje voor mijzelf had en mijn baby niet oververmoeid en overprikkeld was aan het eind van de dag omdat ze niet geslapen had. Deze trucjes deel ik graag met andere ouders die in het zelfde schuitje zitten. Want op dit punt in je leven heb je dit advies het hardste nodig! Doe ermee wat je wil 😉.

Tip 1: Gebruik een Swaddle of inbakerdoek

Bij de eerste heb ik het nooit gebruikt maar bij de tweede en de derde waren Swaddles en inbakerdoeken mijn lifesavers. Ik gebruikte de inbakerdoeken van Puckababy (die nog best veel bewegingsvrijheid bieden) en de inbakerdoeken van Pacco. Deze waren strakker en bevielen mij en mijn kinderen beter. Het inbakeren heeft bij ons heel veel geholpen. Totdat ze er niet meer in mochten en het slapen weer minder ging…


Tip 2: Een draagdoek

De Tula draagdoek en draagzak waren mijn redders. Uren heb ik met ze rondgelopen, slapend bij mama. Ze hadden blijkbaar heel veel mamaliefde nodig en dat gaf ik ze dan ook maar. Met een draagdoek had ik in ieder geval mijn handen vrij. Ik ga mij eraan over dat het nou eenmaal zo was…

Lees ook: Heb jij de HEMA babydraagzak al gespot?

Tip 3: Verschoon niet steeds de luier

Wanneer je baby wakker wordt ga dan niet meteen de luier verschonen. Soms vallen ze weer in slaap en als je gaat sjorren aan een luier worden ze wakker en alert. Gebruik super goede absorberende luiers zodat wanneer ze eindelijk slapen, ze niet wakker worden van een plasluier. Ik liet ze liever met een te volle luier slapen dan ze een schone luier geven en meteen weer een wakker kind hebben die niet meer in slaap kon vallen.

Tip 4: Geef je eraan over

Ik weet hoe moeilijk het is maar heb je een kind die slecht slaapt; geef je je er dan aan over. Toen mijn kinderen klein waren lag ik uren met ze in ons bed. Mijn lifesaver was toen mijn telefoon. Zo kon ik toch een beetje contact met de buitenwereld houden, een serie kijken en mijn kind slapende houden. Zodra ik een teen buiten het bed zette werden ze namelijk weer wakker.

Als ik nu weer een moeilijk slapende baby zou hebben dan zouden mijn Kobo E-reader, mijn telefoon en mijn BOSE bluetooth noise cancelling koptelefoon (waarmee ik lekker een Podcast zou kunnen luisteren) mijn redders in nood zijn.

Lees ook: 7 redenen waarom samen slapen niet voor watjes is

Tip 4: Droomschaapje Ewan

Zo jammer dat ik droomschaapje Ewan nog niet kende toen ik voor het eerst moeder werd. Dit is echt dé uitkomst voor moeilijk slapende kindjes. Droomschaapje Ewan maakt zachte geluiden waar zelfs de meest onrustige kindjes kalm van worden. Het schaapje bootst het geluid van een hartslag na waardoor je baby het gevoel heeft dichtbij je te zijn. Het geruststellende kloppen van het hart en het roze lampje zorgen ervoor dat je baby veel beter in slaap kan vallen.

Naast de hartslag geeft het schaapje ook het geluid van regenval, een harp en… een stofzuiger! Allemaal geluiden waar baby’s makkelijker van in slaap vallen. Dit was echt ideaal geweest voor mijn kinderen!

Meteen de volgende tip dus;

Tip 5: Ga stofzuigen als je baby moet slapen

Tip 6: Houd het slaapkamertje donker

Wanneer je je baby middenin de nacht moet voeden houd de verlichting laag. Wanneer ze overdag moeten slapen dan zijn verduisteringsgordijnen een uitkomst.

Tip 7: Een schommelstoel

Ik heb echt alles geprobeerd om ze ook maar even te laten slapen. Zo hadden we ook een schommelstoel. Misschien super overbodig maar wanneer je eenmaal een kind hebt die erg onrustig is (en je hebt ondertussen ook nog twee peuters rondlopen) dan is dit echt een uitkomst. Mijn baby’s werden rustig van het heen en weer wiegen en als ik even geluk had vielen ze ook nog even in slaap…

Schommelstoel voor baby

Tip 8: Zet de bel uit!

Ik ben een groot voorstander van alles blijven doen als de baby slaapt. Dus ga vooral schoonmaken en stofzuigen. Maar… zet die bel wel uit! Altijd, echt ALTIJD als mijn baby net in slaap was (EINDELIJK!) ging de bel. Stond er weer een kind voor de deur die wilde spelen met mijn peuter of was het de pakketbezorger. Soms maakte ik de fout om de bel niet uit te zetten en had ik daar de hele dag last van.

Tip 9: Laat je baby (en kind) op je kamer slapen

Mijn kinderen hebben totdat ze peuter waren bij ons op de kamer geslapen. Een goede nachtrust was mij meer waard dan het eindeloos in-en-uit-bed gaan. Ze gingen eerst slapen in hun eigen bed en wanneer dit niet lukte sliepen ze in het campingbedje (kwam die ook nog weer van pas) wat permanent op onze slaapkamer stond. Uiteindelijk zijn ze in hun eigen bedje gaan slapen en kwamen ze er niet meer uit.

Tip 10: Geef ze de laatste fles (of de borst) in bed

Wanneer ze iets ouder werden en ‘s avonds naar bed gingen gaf ik ze de laatste (pap) fles in bed. Met pyjama en slaapzak aan. Ze waren bij de laatste slokken zo moe dat ze in slaap vielen. Of dit goed of fout is zijn de meningen over verdeeld maar als ouder weet je vast wat het beste is voor jou en je kind.

Tip 11: Koop een groot bed

Toen wij toe waren aan een nieuw bed hebben we een groot bed gekocht. Inmiddels hadden we ervaring met kinderen die bij ons in bed sliepen. Het werd allemaal wat krap en allebei houden we van wat ruimte (met of zonder kind erbij) dus werd het een groot bed. Tot op de dag van vandaag heb ik daar geen spijt van.


Het komt goed!

Ik hoop dat je wat aan mijn tips hebt. Mijn kinderen zijn inmiddels 10, 8 en 6 en het is goedgekomen. Af en toe hebben we nog een onrustige nacht maar ons bed is groot genoeg voor een kind erbij. Maak je vooral niet te druk, dat was mijn grootste fout. Met frustratie wordt het alleen maar erger. Geef je eraan over! Vraag eventueel ook hulp als het je teveel wordt. Vraag oma de honneurs waar te nemen zodat jij een dutje kan doen of een avondje ALLEEN weg kunt gaan.

Linda Bosscher

Joe! Ik ben Linda, 37 jaar en getrouwd met Mike. We hebben drie kinderen van 13, 12 en 9 jaar. Wij wonen sinds 1,5 jaar op Curaçao.

Mijn blog Love2BeMama lag een tijdje stil. Deze heb ik als hobby weer opgepakt. Hier deel ik eerlijke verhalen over het moederschap en kun je lezen (en volgen) hoe wij leven op Curaçao. Op dit moment starten mijn man en ik een nieuw online bedrijf: Het Investeringsplan!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 10 maanden geleden
  • 4 minuten lezen