Waar ben je naar opzoek?

Hoe weet je of je een kinderwens hebt en wat is de juiste tijd (of niet)

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe weet je of je een kinderwens hebt en wat is de juiste tijd (of niet)

Hoe weet je of je een kinderwens hebt? Hoe kom je erachter en hoe weet je hoe je partner erover denkt? Je zit in een relatie, woont misschien wel samen en komt op het moment dat je jezelf een toekomst met je partner bent gaat voorstellen. Misschien zie je vooral jullie twee, maar het kan ook zomaar zijn dat je hoopt dat er ooit, één of een paar kinderen bij gaan komen. Wanneer jullie hier klaar voor zijn is natuurlijk persoonlijk, maar je komt ooit op een punt dat jullie je kinderwens gaan bespreken. Je wil dan dat kinderen meer zijn dan slecht een hypothetisch gesprek aan de keukentafel.

Het gesprek ‘kinderen’ zal hoogstwaarschijnlijk gevoerd gaan worden maar hoe weet je of je een kinderwens hebt?

Hoe weet je of je een kinderwens hebt?

Hoe weet je of je een kinderwens hebt of juist geen kinderwens hebt? Rammelen je eierstokken of heb je (nog) helemaal geen gevoel bij het krijgen van kinderen? Daar zal je achter moeten komen.

Kinderwens vroeger

Vroeger, voor 1960, was er nog geen anticonceptiepil op de markt. Kinderen krijgen was voor veel vrouwen iets vanzelfsprekends. Er was nog geen echte vrije keuze op het gebied van kinderen krijgen en van ‘hoe weet ik of ik een kinderwens heb’ was dus geen sprake, dit was ‘gewoon’ iets wat je hoorde te hebben. Tegenwoordig ligt dit wel anders. Reizen, een carrière, de juiste partner… Er zijn een tal van redenen waarom vrouwen (en mannen) een kinderwens uitstellen. Er wordt zorgvuldiger nagedacht over hoe en wanneer er aan kinderen wordt begonnen. 

Tamara’s traject zwanger worden als BAM’er

In de rubriek Mama’s verhaal zijn mama’s aan het woord die een verhaal te vertellen hebben. Vandaag het verhaal van Tamara. Op haar 30ste had ze nog steeds geen relatie maar ze wilde wel heel graag kinderen. Ze besloot dat…

  • Love2BeMama

Ben jij toe aan kinderen?

Veel koppels denken goed na over wanneer ze aan kinderen (willen) beginnen.  Hierbij wordt er gekeken naar verschillende dingen, zoals het financiële plaatje, eventuele persoonlijke doelen en natuurlijk de relatie op zich. Tegen de tijd dat de eierstokken gaan rammelen is in sommige gevallen zelfs al uitgebreid gepraat over een eventuele kinderwens en wanneer het een geschikte tijd zou kunnen zijn om uiteindelijk aan kinderen te beginnen. 

Natuurlijk speelt de maatschappelijke norm ook een rol. Veel koppels houden zich vast aan wat gangbaar is in de huidige maatschappij. 

Geen kinderwens

Het is een taboe om over te spreken maar het kan natuurlijk zijn dat je géén kinderwens hebt. Er komt een moment in je leven dat mensen aan je gaan vragen ‘wanneer de kinderen komen’ en jij misschien dan pas gaat nadenken over het wel of niet hebben van een kinderwens.

In de tijd waarin we leven kunnen er ook afwegingen zijn waarom je juist geen kinderen zou willen hebben. Dat hoeft niet persé te betekenen dat je een hekel hebt aan kinderen maar misschien zie je het helemaal niet voor je om zelf kinderen te krijgen. Of heb je er geen gevoel bij. Bij de één rammelen de eierstokken al op jonge leeftijd en bij de ander juist niet. Dat is niet iets om je voor te schamen. Zoek het alleen goed voor jezelf uit of heb je wel of geen kinderwens hebt en bespreek dit ook met je partner.

Kinderloze vrouwen

Er is een stille revolutie gaande van de niet-moeder. In Nederland krijgt 1 op de 5 vrouwen geen kinderen. Dit kan verschillende oorzaken hebben die zeer persoonlijk zijn. Er zijn gewenst tot on-gewenst kinderloze vrouwen maar er zijn ook vrouwen die eeuwig twijfelen. Zelfs wanneer ze kinderen hebben. Iedereen krijgt nou eenmaal een kind lijkt het maar er staan steeds meer vrouwen op die zich erover uitspreken dat ze bewust geen kinderen hebben.

Het boek Echte vrouwen krijgen een kind van Liesbeth Smit laat zien hoe het is om als vrouw anno nu géén kinderen te hebben. Je kan ook vrijwillig kinderloos ofwel kindervrij zijn. Je hebt er dan voor gekozen om geen kinderen te krijgen door een zwangerschap te voorkomen.

Twijfelmoeder

Of misschien ben je juist een vrouw die heel erg twijfelt en de ene dag naar kinderen neigt en de andere dag weer niet. Je bent een twijfelmoeder! Patricia de Ryck neemt de twijfelmoeders mee in haar boek De twijfelmoeder. Wat kun je verwachten als je er niet zo zeker van bent of je moeder wil worden? In dit boek onderzoekt Patricia de Ryck de twijfels die je als hedendaagse vrouw kunt ervaren rondom de vraag of je kinderen wil.

Gelukkig zonder kinderen

Ook wanneer je er uiteindelijk voor kiest om bewust kinderloos te blijven dan kun je gelukkig zijn; gelukkig zonder kinderen bestaat! Het boek Gelukkig zonder kinderen is een bundel meer dan 70 interviews met kinderloze en kindervrije vrouwen en mannen tussen de 29 en 92 jaar met diverse achtergronden. Kun je gelukkig zijn zonder kinderen?

Hoe kom je tot die keus of je wel of geen kinderen wil? Zonder een pleidooi te houden voor het een of het ander laat de schrijfster zien hoe kinderloos zijn doorwerkt in elk seizoen van het leven. Dit boek is voor iedereen die door omstandigheden of uit eigen keus niet de weg van ouderschap volgt- en voor wie nog zit te dubben over deze bepalende beslissing.

Een echt perfect moment bestaat niet

Maar een kinderwens kent eigenlijk geen echt pasklaar, perfect moment. Het kan natuurlijk dat liever eerst eengezinswoning hebt gekocht, maar kinderen groeien net zo makkelijk op in een driekamerappartement. Je wil het liefst een bovengemiddeld salaris voordat je aan een baby begint te denken, maar er zijn ook gezinnen die het met veel minder doen en toch gelukkig zijn. Hetzelfde geldt voor de leeftijd. Natuurlijk is het prima om te wachten tot je alle zaakjes op orde hebt, maar er zijn een tal van jonge ouders die het prima voor elkaar hebben.

Een echt perfect moment bestaat dus niet, maar daarom is het des te belangrijker dat je nagaat wat het perfecte moment voor jullie is.

Stoppen met de pil; die keuze maak je samen

Als het aan mijn man lag, dan waren we al jaren geleden gestopt met de pil en als alles voorspoedig zou verlopen waren we inmiddels vast al bezig aan kindje nummer 3… Echter heeft hij te maken met een vrouw…

  • Lottblogt

In deze blog zijn affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 10 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 10 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen