Waar ben je naar opzoek?

Mijn kind wil niet naar school. Wat nu?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Mijn kind wil niet naar school. Wat nu?

Help! Mijn kind wil niet naar school… Wat moet ik nu? Als een kind voor het eerst naar school gaat dan gaat er meestal een wereld voor hem open. Het is dan ook een onwijs spannende, maar bovenal leuke tijd. Je leeft er als ouder erg naar toe en je zoekt de beste basisschool uit die goed bij jullie past. Het is daarom onwijs rot als je erachter komt dat je kind niet naar school wil. Zeker omdat het je kind vanaf 5 jaar leerplichtig is en wettelijk gezien naar school moet. Hoe rot het ook is. ‘Mijn kind wil niet naar school’ is dus al snel een frustrerende, dan wel lastige situatie. Zeker als dit vaak of zelfs dagelijks het geval is.

Mijn kind wil niet naar school

Ieder kind heeft weleens geen zin in school. Ik denk dat dit iets is dat we zelfs nog kunnen herinneren vanuit onze eigen kindertijd. Het wordt echter wel een probleem als je kind op regelmatige basis met lood in zijn schoenen naar school toegaat. Zelfs tot op het punt dat je hem letterlijk tot aan de deur moet slepen. Natuurlijk wil je je kind niet dwingen, maar hij moet. Er zijn gevallen waarbij er geen passend plekje voor je kind is op school. We kunnen wel heel mooi een systeem bedenken met leerplicht en kinderen die naar school gaan maar wat als dat niet bij je kind past? Wat als je kind zich niet fijn voelt op school? Of dat het niet klikt tussen de leerkracht en je kind? Hoe ga je hier als ouder mee om?

Redenen schoolangst

Er kunnen een aantal redenen zijn waarom je kind niet naar school wil. Het kan zijn dat er geen goede sfeer is in de klas, pesten, faalangst maar je kind kan ook verlatingsangst hebben.

Geen passend plekje voor ieder kind op school

Het is dweilen met de kraan open; zo voel ik me inmiddels. Wat mij écht nog wanhopiger maakt is als ik mijzelf ga inleven in hoe hij zich moet voelen. Dat hij dadelijk misschien wel één van die kinderen is…

  • Denise Meijer

Wat kan je doen?

Wat kan je doen als je kind echt niet naar school wil? We begrijpen dat dit een hele lastige situatie is. Het begrip Passend Onderwijs komt ook niet altijd tot zijn recht. Misschien helpt het als we zeggen dat je niet de enige ouder bent met een kind die niet ‘binnen het systeem‘ past.

Wat zit je kind dwars?

Een van de meest logische, dan wel lastigste stappen die je moet ondernemen: waarom wil je kind niet naar school? Het ene kind zal er geen moeite mee hebben om hier uitgebreid over te vertellen, maar nog vaker kost het veel tijd en moeite om te achterhalen wat er speelt. Wordt hij of zij gepest? Zijn er problemen met de leerkracht? Het zijn allemaal dingen waar je achter moet komen voordat je een actief plan kan opstellen om je kind te helpen. Doe zelf navraag op school als je kind niet wil prijsgeven wat er speelt. Een gesprek met de leerkracht (als je dit niet al hebt gehad) kan voor wat meer inzicht zorgen over wat er speelt als jij er niet bent.

Ga in gesprek

Natuurlijk is het belangrijk om in gesprek te gaat met je kind, maar ga ook zeker in gesprek met school. Is er iets wat school kan doen om te zorgen dat je kind weer met plezier naar school toe gaat? Misschien is de sfeer in de klas niet goed of heeft je kind last van faalangst. Als school betrokken is bij de problemen dan is het makkelijker om hier een oplossing voor te vinden.

Zoek hulp

Soms is het antwoord op waarom je kind niet naar school toe wil niet bepaald pasklaar. In dat geval is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts om te verzinnen wat de meest verstandige stap is om je kind weer naar school te krijgen. Soms heeft je kind iets meer hulp nodig van bijvoorbeeld een kinderpsycholoog om te achterhalen wat het probleem is en hoe het opgelost kan worden.

Blijf geduldig

Als je kind echt niet naar school toe wil dan kan dit voor de nodige stress zoeken op privé- werkgebied. Blijf echter geduldig en begripvol naar je kind. Het is niet makkelijk en niets breekt het ouderlijk hart meer dan een je kind ergens moeten achterlaten waar hij niet wil zijn, maar het is voor zijn eigen bestwil. Er komt heus een dag dat je kind met een fijn gevoel naar school toe gaat. Zelfs al is het niet de school waar hij of zij nu op zit.

De moeilijkste beslissing ooit; je kind uit huis plaatsen

Je kind uit huis plaatsen, daar rust nogal een taboe op hebben wij gemerkt. Mensen staan klaar met hun oordelen en meningen, zonder te vragen waarom en zonder interesse te tonen. Niet dat wij dat verwachten maar achteloos dingen roepen…

  • Melissa Oostvogels

Een andere school zoeken

Misschien heb je alles al geprobeerd en lukt het simpelweg niet meer. Dan wordt het tijd om een andere school te zoeken voor je kind. Het is lastig om die stap te nemen maar als ouder wil je het beste voor je kind. Je bent niet de eerste die voor zijn kind een andere school zoekt. Als dit beter is voor je kind als voor het gezin dan is het het overwegen waard. Wacht niet langer en zet de volgende stap.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen