Waar ben je naar opzoek?

Help! Mijn kind wil niets op school…

4 minuten lezen Melissa Bergsma Melissa Bergsma
Help! Mijn kind wil niets op school…

Het begon eigenlijk na de kerstvakantie. Ik was net onderweg en toen ging mijn telefoon. De school van mijn zoon aan de lijn. Dinand wilde niks meer en hij was heel erg wild! Je wil niet weten wat er door mij heen ging… nog nooit ben ik zo snel op school geweest. Op school aangekomen was mijn zoon weggelopen. Ik was in een slechte nachtmerrie terecht gekomen. Mijn kind wil niets op school en ik weet niet wat ik ermee moet.

Gelukkig was hij niet ver en had ik hem snel gevonden. Van school kreeg ik gelijk de opmerking naar mijn hoofd geslingerd waarom hij bij mij wél zo snel kwam. Omdat ik zijn moeder ben misschien?

Onzekerheid en verandering

Na de kerstvakantie heeft Dinand een nieuwe juf gekregen. Hij was zo gesteld op zijn oude juf, maar helaas is ze weg. Aan nieuwe juf moet hij heel erg wennen. Er staat niemand meer ‘s ochtends bij de deur om hem een hand te geven en de grapjes zijn er niet meer. Kortom alles is anders. De nieuwe juf had geen goede overdracht gekregen waardoor ze niet wist hoe hooggevoelig Dinand was en op welk niveau hij zit (en kan) met leerstof. Dat resulteerde in een dwars kind. Hij denkt dat hij niets kan, hij wil niks meer leren, niet meer school en hij plast zelfs soms weer in bed. Ook laat hij zich gemakkelijk voor het karretje spannen om erbij te horen. Daardoor had hij een paar meisje geplaagd, waaronder zijn vriendinnetje.

Wat is er met mijn zoon? Ik snapte er niks van! In al die weken ben ik vaak gebeld door school en ik moest hem zelfs drie keer ophalen omdat ze niets meer met hem konden.

Veel praten

We hebben veel gepraat. En gehuild. Iedere keer als ik hem opgehaald had was hij thuis weer rustig en wilde hij samen met mij wat voor school gaan doen. Heel voorzichtig ging ik het gesprek met hem aan. Daaruit kwam naar voren dat hij gepest wordt en hij de nieuwe juf eng vindt.

Nu lijkt het net alsof alles aan de nieuwe juf ligt maar dat is natuurlijk niet zo. Hij kan gewoon niet zo goed tegen veranderingen en moet erg wennen aan nieuwe situaties. Na wat uitleg vanuit mijn kant, dat een nieuwe juf een nieuwe klas ook niet altijd leuk vindt, maar dat je elkaar een kans moet geven om elkaar te leren kennen, en wel goed je best moet blijven doen, is Dinand vorige week de hele week op school gebleven! En zie ik soms weer een blij jongetje uit school komen.

Geen passend plekje voor ieder kind op school

Het is dweilen met de kraan open; zo voel ik me inmiddels. Wat mij écht nog wanhopiger maakt is als ik mijzelf ga inleven in hoe hij zich moet voelen. Dat hij dadelijk misschien wel één van die kinderen is…

  • Denise Meijer

Pesten en onzekerheid

Vorig jaar werd Dinand door twee jongens gepest en getreiterd. Zijn haar was niet goed, zijn kleding stom, zijn schoenen waren fout gekozen en ga zo maar door. Hierdoor was hij erg ongelukkig in de klas en mocht hij geregeld naar groep 2 om daar te spelen. Je leest het goed: ze haalde HEM uit de klas.

Elke keer als hij het nu moeilijk heeft wil hij spelen. Als hij weg wil wordt de juf boos. Gelukkig, na een goed gesprek met school, gaven ze zelfs aan dat het laten spelen niet zo handig was geweest. Ook hebben we besloten om de positieve dingen te benoemen , zodat Dinand weer wat zekerder wordt, want geloof me; je moederhart huilt als je kind denkt dat hij niets kan!

Bont en blauw uit school

Ik dacht dat we op de goede weg zaten totdat hij vorige week bont en blauw uit school kwam. Hij was heel erg ‘toegetakeld’. Ik ben geen moeder die direct naar de juf stapt of naar de ouders maar dit ging mij te ver. Het kind kon geen boxershort aan; dan hoef ik jou niet te vertellen waar hij allemaal is geschopt! 

Donderdagochtend ben ik meteen naar de juf gegaan en zij verzekerde mij dat ze de jongens uit de klas ging halen om ermee te praten. Uiteindelijk hebben ze hun excuus aangeboden maar ik ben er ontzettend van geschrokken hoe, jongetjes van 7 en 8 jaar, al zo erg kunnen pesten. Ik kan er niet bij! Ik zeg niet dat mijn zoon niets doet, maar wat je nu krijgt is dat hij van zich af gaat slaan en schoppen uit zelfbescherming. 

Wat moet ik doen?

Ik doe met Dinand de ‘bars’ methode en zorg ervoor dat hij helemaal ontspannen is. Belonen voor een ‘goede’ dag op school. ‘s Avonds voor het slapengaan extra lang kletsen. Regelmaat hoort daar ook bij! Maar soms weet ik het ook allemaal niet meer. De emmer is vol en ik weet niet hoe nu verder. Hoe pakken andere ouders dit aan?

Door de BARS-punten op je hoofd licht vast te houden worden de Bars actief. Wanneer de Bars actief zijn ruimen ze alle beperkende gedachten, ideeën houdingen, beslissingen en overtuigingen op die je ooit hebt gehad.

Photo by Osvaldo Castillo from Pexels

Melissa Bergsma

Ik ben Melissa, 30 jaar en mama van 4 prachtige kinderen. Sinds mijn ongeluk ben ik verplicht thuis terwijl ik altijd een drukke baan had. Dat was dus even omschakelen. Ik probeer positief in het leven te staan na alles wat ik heb meegemaakt en zal jullie meenemen in mijn dagelijkse dingen.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 11 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 11 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 11 maanden geleden
  • 4 minuten lezen