Waar ben je naar opzoek?

Hoe school kan bijdragen aan een veilige leeromgeving

3 minuten lezen Wendy van Nek Wendy van Nek
Hoe school kan bijdragen aan een veilige leeromgeving

De afgelopen weken waren weken met veel (ge)stress in huis. die van veel gestress in ons huis. Een vreselijk gevoel. Dit kwam doordat Logan, mijn zoon, niet goed in zijn vel zat en het op school niet lekker ging. Terugdenkend gaat het al sinds de kleuterklas niet lekker op school. Voordat hij naar school ging, ging hij naar een kinderdagverblijf en naar een gastouder en hebben we nooit gehoord dat hij vervelend, boos of druk was. In de kleuterklas zeiden ze opeens: “Het is een lief mannetje maar hij kan in eens wel boos worden!” Dit liep als een rode lijn door zijn schooltijd heen. We kwamen met ideeën en hoopte op een oplossing. Uiteindelijk kwamen we met school niet verder omdat we het idee kregen dat er niet naar ons als ouders werd geluisterd. Het was geen veilige leeromgeving voor hem.

De druppel was… de juf

Dit schooljaar escaleerde het voor de herfstvakantie. We konden steeds na een uur op school komen om ons verdrietige, boze mannetje op te halen, die thuis nog uren aan het huilen was. Hij voelde zich niet begrepen, begreep juf niet, begreep de kinderen niet en wilde niet meer naar school. We hebben het weken aangezien maar zijn uiteindelijk naar een andere school gaan kijken. De druppel was een opmerking van de juf dat ze het niet meer zag zitten met hem. Hij gaf geen antwoord, werkte niet mee en toen wij nog wat suggesties aan wilde dragen, zei ze dat ze er klaar mee was.

Een kind thuis: hoe nu verder?

En dan heb je een kind thuis zitten. Naar school gaan had geen zin, als je hem toch steeds moet ophalen. Een echt plan van aanpak kregen we niet, dus toch maar met een schone lei beginnen? Dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Tenslotte was volgens school te veel mis met het kind, had het intensieve begeleiding nodig en eerlijk is eerlijk; dat durven andere scholen niet zo snel aan. 

We kwamen bij de leerplichtambtenaar, hebben verschillende scholen gebeld, gemaild en weet ik wat niet meer.

Uiteindelijk kwamen we bij een school terecht die het toch aandurfde. Maar wel met een voorwaarde; tot de kerstvakantie op proef! Ingeschreven nog bij zijn oude school is hij op ‘een nieuwe’ school gestart.

Gaat dat nu beter?

De eerste weken voor mij als moeder was drama. Logan wilde niet naar school, want ook hier zouden ze volgens hem niet naar hem luisteren. Het was een klein hoopje drama. Elke dag bracht ik een zielig kind naar school en toch kwam er elke dag een vrolijk kind uit school. Hij was af en toe boos en af en toe verdrietig en de angst zat er steeds in dat de telefoon zou gaan om hem op te halen. Geen telefoontje niks. Alleen de woorden: “Ach hij is af en toe boos, maar als je hem even laat gaan, gaat hij vanzelf weer aan zijn schoolwerk en naar de klas. Geen probleem.” 

We hebben al een plan van aanpak, we hebben al meer gesprekken gehad dan op de andere school en dit is de tweede week dat er een vrolijk kind naar school gaat. De juffen zijn lief, de juffen luisteren en leggen dingen goed uit. En hij is niet meer boos of verdrietig, want dat hoeft hij niet meer te zijn. Ook thuis is nu weer het verschil te merken. Hij is vrolijk, lacht weer, knuffelt weer en maakt weer grappen! 

De moeilijkste beslissing ooit; je kind uit huis plaatsen

Je kind uit huis plaatsen, daar rust nogal een taboe op hebben wij gemerkt. Mensen staan klaar met hun oordelen en meningen, zonder te vragen waarom en zonder interesse te tonen. Niet dat wij dat verwachten maar achteloos dingen roepen…

  • Melissa Oostvogels

Veilige leeromgeving

Er staan al afspraken voor volgend jaar. We hebben een vragenlijst voor hoogbegaafdheid, eventueel een test voor autisme of vermoeden van hooggevoeligheid en wat belangrijker is: er wordt naar ons als ouders, maar ook zeker naar Logan als leerling geluisterd! Ik maak me niet meer druk om de proefperiode, niet meer druk over een telefoon die gaat, niet meer druk dat mijn kind gewoon af en toe wat gevoelig is. Er staat nog wel een gesprek met een psycholoog op de planning om hem met de gevoeligheid te helpen en ook heeft hij gesprekken met een externe begeleider, maar zolang het hem helpt, prima! Het lijkt erop dat we een veilige leeromgeving voor hem hebben gevonden waar hij zich fijn en prettig voelt en waar het goed gaat.

Photo by Kat Jayne from Pexels

Wendy van Nek

Hoi! Ik ben Wendy. Net 40 en moeder van twee zonen. Met mijn man heb ik net een bedrijf overgenomen.

Reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ook leuk

Wonen op Curacao

Naar Curacao met kinderen: pas hiervoor op!

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen
DIY & Knutselen

Happy stones: steentjes schilderen en verstoppen

  • 2 maanden geleden
  • 3 minuten lezen
Wonen op Curacao

Half jaar Curacao: dit moet je weten!

  • 2 maanden geleden
  • 12 minuten lezen