Waar ben je naar opzoek?

Hoe begin je over een kinderwens tegen je partner?

4 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Hoe begin je over een kinderwens tegen je partner?

Heb jij een kinderwens maar hoe begin je over een kinderwens tegen je partner? In deze blog geven we tips hoe je over een kinderwens tegen je partner kunt beginnen. Je zit al een tijdje in een relatie en je weet het zeker: je wil kinderen met deze persoon. Misschien hebben jullie het onderwerp al eens besproken, misschien ook niet en ergens voel je dat je er iets in je zegt dat je graag aan baby’s wil beginnen. Maar hoe begin je over een kinderwens? Hoe bespreek je een kinderwens met je partner? Of de wens voor een tweede kind?

Ben je klaar voor kinderen?

Het wordt vaak als een ‘heftig’ onderwerp gezien. Logisch! Want de beslissing om met een persoon een gezin te stichten is natuurlijk niet zomaar wat. Daarnaast zijn er veel verschillende factoren die uiteindelijk bepalen of je er als koppel klaar voor bent. Denk aan de woonsituatie, een eventuele carrière en de financiën (want luiers kosten nogal wat), maar ook emotioneel gezien moet iemand klaar zijn voor een immense verantwoordelijkheid zoals een baby. 

Levenslange verbinding

Daarnaast ga je, als je besluit om samen een kindje te maken, een levenslange verbinding aan met je partner. Iets wat zelfs bij een eventuele breuk blijft bestaan. Het is dus niet verstandig om aan kinderen te beginnen als je niet zeker bent van je relatie. Zeker niet omdat een zwangerschap en een (pasgeboren) baby de nodige stress met zich meebrengt. Iets wat een relatie best wel onder druk kan zetten. 

Stoppen met de pil; die keuze maak je samen

Als het aan mijn man lag, dan waren we al jaren geleden gestopt met de pil en als alles voorspoedig zou verlopen waren we inmiddels vast al bezig aan kindje nummer 3… Echter heeft hij te maken met een vrouw…

  • Lottblogt

Hoe begin je over een kinderwens?

Als je zeker bent van je kinderwens dan is het belangrijk om hier met je partner over te praten. Misschien heb je geluk en liggen jullie hierin op één lijn, maar dit is iets waar je pas achter komt als je de dialoog met elkaar aangaat over deze belangrijke stap in jullie leven. De volgende punten kun je samen bespreken.

Wees duidelijk naar je partner

Het is belangrijk om je partner duidelijk te maken waarom jij vindt dat jullie toe zijn aan kinderen. 

Wees open

Blijf in het gesprek open over je gevoelens, maar gun je partner ook de ruimte om zijn of haar gevoelens te uiten. Ja, ook als dit twijfels en zorgen zijn. 

Blijf begripvol

Natuurlijk is het niet leuk om te horen dat je partner misschien nog lang niet zo klaar is als jij bent, maar misschien kan je jezelf nog een tijd herinneren dat jijzelf er nog niet klaar voor was en dat ben je nu wel. Wellicht zijn er twijfels die je bij je partner weg kan nemen, maar ook als dit niet zo is dan is het belangrijk om begripvol te blijven. Het is tenslotte nogal wat. Een gezinnetje stichten. 

Respecteer je partner zijn keuze

Als je partner aangeeft om liever nog even te wachten dan is dit natuurlijk niet leuk. Sommige mannen en vrouwen worden hier zelfs onzeker van, omdat ze het idee hebben dat hun partner de relatie in twijfel trekt. Probeer jezelf voor ogen te houden dat dit vaak niet het geval is. De reden waarom je partner wil wachten kan met een tal van zaken te maken hebben. Misschien is er behoefte aan nog wat meer tijd samen? Of misschien wil je partner eerst nog een keer samen op reis? Daarnaast: kan je jezelf het moment herinneren dat je besefte dat je een kinderwens hebt? Zo snel kan het dus gaan. Je moet alleen nog even geduld hebben. 

Heb geduld

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je partner en jij er hetzelfde over denken en per direct aan het ‘sporten’ beginnen om jullie wens te vervullen. Het is echter zo dat de meeste vrouwen pas zwanger raken na enkele pogingen en dus ook maanden moeten wachten voordat ze eenmaal zwanger zijn. Blijf dus reëel. Ook dit kost tijd en een beetje geduld. Er zijn gevallen waarin zwanger worden niet lukt en je hiervoor een traject ingaat. Je kunt dan bij het traject ook medicatie krijgen om sneller zwanger te worden. Maar hiervoor moet je eerst getest worden, als zwanger worden niet lukt.

Waarom rammelen mijn eierstokken niet…?

Wat lijkt het me fijn om te weten dat je moeder wil worden. Dat je aan je hele lichaam voelt dat je er klaar voor bent. Dat je eierstokken niet stoppen met rammelen, voordat je dolgelukkig de zwangerschapstest toont aan…

  • Love2BeMama

Doe het rustig aan!

Dus hoe begin je over een kinderwens? Doe het rustig aan! Zeker als je nog niet 100 procent weet hoe je partner er op het moment over denkt. Blijf rustig, wees duidelijk, open respectvol en reëel. Het is een grote stap, maar het is het helemaal waard.

Er is genoeg leesmateriaal te krijgen over het hebben van een kinderwens. Misschien zijn de volgende boeken voor jullie interessant om te lezen.

Succes!

Photo by Toa on Unsplash

In deze blogpost staan affiliatelinks verwerkt.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen