Waar ben je naar opzoek?

Hoe trek ik als dove ouder de aandacht van mijn kinderen?

Hoe trek ik als dove ouder de aandacht van mijn kinderen?

Voordat ik deze blog begin; ik ben Cristina en ik ben doof. Mijn man is ook doof maar onze kinderen zijn horend. Dit heb je ook in mijn voorgaande blog kunnen lezen. In deze blog ga ik er specifiek op in hoe wij, als dove ouders, de aandacht van onze kinderen trekken. Ik ben benieuwd of jij dit als ouder herkent. Wanneer je je kind(eren) roept, vooral de peuters, dat ze niet luisteren of niet omkijken naar jou? Of als je tegen je kind praat, dat zij of hij niet naar jou kijkt? Misschien is dat anders voor horende ouders met horende kinderen dan dove ouders met horende kinderen. Ik vertel hoe ik dit doe als dove ouder.

Ik ben een dove ouder 

Voor mij is het juist wel belangrijk dat ik en Jake of Ariana oogcontact hebben tijdens het communiceren. Dan heb ik het gevoel dat wij echt naar elkaar luisteren. Het is natuurlijk niet zo dat een kind nooit luistert als jullie geen oogcontact hebben. Maar als een dove moeder ervaar ik dat anders in de opvoeding van mijn kinderen.

Cursus babygebaren volgen: super handig om te leren!

Dit moment. Het staat me nog levendig voor de geest. Mijn zoontje van nog geen anderhalf jaar in de kinderstoel en ik ernaast. We waren aan het eten. Hij had zijn knoei schort voor met gekleurde stippen. Je weet wel,…

  • Saskia Schreurs

Roepen om aandacht

Elke ouder roept haar of zijn kind bij de naam. Ik ook. Maar wanneer Jake niet opkijkt na 3 keer roepen, dan ga ik naar hem toe en kniel ik tot wij op dezelfde ooghoogte zitten. Ik tik hem op zijn schouder, dan kijkt hij wel op. Schreeuwen heeft geen zin, dan heb ik een zere keel, en het levert toch niets op.

Luistert hij wel of niet?

Als ik praat tegen Jake met stem zonder gebaren, kijkt hij soms niet naar mij. Dan weet ik niet altijd zeker of hij wel helemaal luistert. Vooral als hij niet reageert. Maar dat geldt vast ook voor horende ouders met horende kinderen?! Als ik er niet zo zeker van ben, dan stop ik en wacht ik tot hij naar mij kijkt. Wanneer hij omkijkt, dan begin ik te gebaren zonder stem. Dan moet hij wel kijken, anders weet hij niet wat ik zeg, haha. En dan geeft hij wel antwoorden. Voor Ariana geldt hetzelfde, maar zij is nu beetje te jong. Ik ben nog aan het oefenen met haar. 

Toen jij geboren werd was de wereld stil…

In de rubriek Mama’s verhaal zijn mama’s aan het woord die een verhaal te vertellen hebben. Vandaag het verhaal van Aimee (35). Aimee kreeg na 41 weken zwangerschap een dochter. Ze leek helemaal gezond maar ze slaagde niet voor de…

  • Love2BeMama

Doet hij vervelend?

Net als alle kinderen, doet Jake wel eens iets stouts. Wanneer hij iets doet wat niet mag, roep ik hem altijd eerst bij zijn naam en dan “Niet doen!”/”Stoppen!”. Herken je dat ook?! En wat als dat niet werkt? Dan loop ik gewoon naar hem toe en kniel ik wederom bij hem neer. Maar dan kijkt hij soms ook nog steeds niet en lacht alleen maar of hij schreeuwt uit boosheid. Ook als ik gebaar zonder stem. Wat doe ik dan? Dan pak ik zijn hand vast en neem hem mee naar de gang met alle deuren dicht. Ik wacht tot hij bedaard is en naar mij kijkt. Dan hebben we contact en luisteren we naar elkaar. Dan weet ik ook weer even waarom hij zo vervelend heeft gedaan en wordt hij weer herinnerd aan waar de grenzen liggen. 

Dit is hoe ik als dove ouder de aandacht van mijn kinderen trek maar ik ben heel benieuwd hoe andere (dove) ouders dit doen? Hoe trek jij de aandacht van je kinderen en wat doe je als ze niet luisteren?

Photo by Paul Hanoaka by Unsplash

Cristina Kiekens-Burbea

Ik ben een dove moeder van 2 horende kinderen (zoon, Jake, van 3 en dochtertje, Ariana, van 1,8 jaar). Ik voed ze tweetalig op, samen met mijn dove man. Het is heel mooi om te zien hoe ze tot nu toe opgroeien met 2 talen, zelfs de oudste verzint al een klein aantal gebaartjes om zich duidelijk te maken naar ons toe. Niet alleen zijn woordenschat is hierdoor vergroot, maar ook zijn fantasie en creativiteit. Ariana doet zelfs mee!

Hoe pittig het ouderschap ook kan zijn en dat terwijl ik doof ben, neemt het niet weg dat ik nog altijd graag schrijf en een goed boek lees. Ik ben nog altijd de Cristina van voor kinderen, ook al bestaat mijn leven op dit moment grotendeels uit het moederschap. Maar sinds ik kinderen heb, ben ik voortdurend geïnspireerd door mijn ervaringen als een dove moeder van horende kinderen en ben constant op zoek naar een nog leukere lifestyle waarbij communicatie (met Nederlandse Gebarentaal) centraal staat.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen