Waar ben je naar opzoek?

Cursus babygebaren volgen: super handig om te leren!

4 minuten lezen saskia Saskia Schreurs
Cursus babygebaren volgen: super handig om te leren!

Dit moment. Het staat me nog levendig voor de geest. Mijn zoontje van nog geen anderhalf jaar in de kinderstoel en ik ernaast. We waren aan het eten. Hij had zijn knoei schort voor met gekleurde stippen. Je weet wel, die van die blauw-gele Zweedse woonwinkel. Groen, blauw, oranje, geel. Bijna half Nederland met kleine kids heeft of had zo’n ding in de kast liggen. Op een gegeven moment begon Mats te wijzen naar de gele stip. Niet naar de blauwe, groene of oranje. Nee, specifiek naar die gele. Steeds weer…

Praten met gebaren

Ik zei tegen hem: Goh, Mats, wil je me misschien vertellen dat je dat zo’n mooie kleur vindt? Geel? Ja, mooi is dat he? Maar daarmee was hij niet tevreden. Nee, hij bleef maar wijzen en werd steeds gefrustreerder dat ik niet begreep wat hij me zeggen wilde. Die, die, die! Totdat hij zijn arm omhoog deed en met zijn handje een gebaar in de lucht maakte. Zon! Riep ik uit. Je ziet een zon in dat gele rondje! Ja, Mats, dat lijkt inderdaad op een zon. Wat leuk zeg! En wat goed gezien van jou. 

Oh, echt, je had dat trotse koppie toen moeten zien. Mama begreep wat hij zeggen wilde. Dat die gele stip een zonnetje was. Oh, wat was dat een onbetaalbaar moment. Beeld je eens in wat het doet voor het zelfvertrouwen van een kleintje als mama luistert en hoort wat je zegt en daarop reageert. Hoe waardevol is dat?!

Zijn er andere moeders die dit ook ervaren hebben? Probeert jouw kindje wel eens met gebaren te praten en daardoor meer interactie te genereren? Of heb jij al eens gedacht aan een cursus babygebaren volgen? 

(artikel gaat verder onder de foto)

Cursus babygebaren volgen

Gebaren met je kindje

Ik ben babygebarendocente voor www.babygebaar.nl waarbij ik me samen met een andere docent op de regio Twente richt. Dat is niet zomaar gekomen. Babygebaren zijn tijdens het opgroeien van onze oudste zoon ontzettend waardevol gebleken en ik ben al doende steeds enthousiaster geworden over gebaren met je kindje. Alle ouders met kleintjes zouden dit moeten weten! Mijn jongste zoon is 3 maanden en ik ben stiekem al begonnen met het introduceren van een aantal gebaren en ik kan niet wachten totdat hij terug begint te gebaren. 

Lees ook: Slecht slapende baby’s zijn super intelligent

Babygebaren?

Misschien heb je nog nooit gehoord van babygebaren of denk je: dat is toch alleen voor dove kindjes? De gebaren komen inderdaad uit de NGT (Nederlandse Gebaren Taal) en worden dus ook gebruikt door doven en slechthorenden. Maar ook voor horende kindjes is het gebruiken van babygebaren heel handig. In de Verenigde Staten is het gebruiken van babygebaren (babysigns) veel gebruikelijker dan in Nederland. Lissa Zeviar bracht het naar Nederland en inmiddels zijn er veel enthousiastelingen die babygebaren onder alle ouders bekender willen maken, waaronder ik dus.  

Hoe werkt dat dan?

Wat je eigenlijk doet, is 1 of 2 woorden uit je zin ondersteunen door middel van gebaren. Bijvoorbeeld eten, slapen, spelen, mama of helpen. Als een kindje 6 maanden is, is het in staat om betekenisvolle gebaren te begrijpen. Iets later, bij 8 of 9 maanden, zal het kindje kunnen terug gebaren. En dat is verrekte handig! Waarom? Omdat het dan nog niet kan praten. Je denkt dat een jong kindje veel dingen nog niet snapt, maar dat is een grote misvatting. Ze snappen al zo veel, maar kunnen het gewoon nog niet zeggen. 

Voor praten en het maken van mondbewegingen is een fijne motoriek nodig, en dat kunnen kindjes fysiek pas vanaf een jaar/anderhalf jaar. Als je ze gebaren aanleert, geef je je kleintje dus de mogelijkheid om veel eerder te kunnen aangeven wat hij of zij denkt, voelt, ziet of hoort. Want bewegen met de vingers, handen en armen, dat kunnen ze al wel! Hierdoor kan hij eerder met zijn handen duidelijk maken wat hij wil, dan met zijn mond. 

Denk maar aan zwaaien, het gebaar voor lekker (die ken je nu al) of klappen, dat zijn technisch gezien ook gebaren en motorisch gezien zaken die de kleintjes al kunnen. En waarom dan niet meer gebaren met een betekenis aanleren? Dat is superleuk! En van toegevoegde waarde trouwens ook. Het kan de gesproken taalontwikkeling stimuleren en het is goed voor de band tussen ouder en kind. Daarbij scheelt het superveel frustratie omdat je kind nu wel kan aangeven dat hij geen water in zijn beker wil, maar melk. 

Cursus babygebaren? Doen!

Dus, ben je zwanger, of heb je een kleintje en ben je enthousiast over het helpen van je baby op taalgebied en je daarin te verdiepen? Dan raad ik je van harte babygebaren aan. Lees een boek, google, leer gebaren of volg een cursus die door heel Nederland gegeven worden. Tijdens een cursus krijg je veel tips om babygebaren tot een succes te maken. Maar kies vooral de manier die bij je past. 

Lees ook: Heel veel gratis babydozen en kraampakketten

Op 19 december kun je bij mij terecht voor een cursus babygebaren, maar als dat te ver is, zijn er andere docenten bij jou in de buurt actief die vast ook wat op de planning hebben staan. Kijk voor de agenda bijvoorbeeld eens op de website voor actuele workshops of volg Babygebaren Twente of Baby- en Kindergebaar op Facebook. 

Saskia Schreurs

Woonachtig in Twente met vriend Niels en zoontjes Mats (2015) en Jisse (2019). Bezig bijtje, communicatiemedewerker, ondernemer (geeft trainingen Babygebaren en Dunstan Babytaal onder de naam MiniTolk) blogger/dichter bij Love2BeMama en SassyMommy.nl, zangeres en muzikant. Attachment parenting, nabijheid, heerlijke chaos met tikkeltje zelfspot, maar vooral veel liefde voor het leven en familie!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Een huis kopen als alleenstaande ouder: wat is belangrijk?

  • 1 jaar geleden
  • 3 minuten lezen
Blogs over kinderen en ouderschap

Vliegen met een zieke dreumes. Hebben wij weer!

  • 1 jaar geleden
  • 7 minuten lezen
Vakantie met kinderen

Goedkoop vliegen naar Curacao tips!

  • 1 jaar geleden
  • 4 minuten lezen