Waar ben je naar opzoek?

Ovulatietesten: hoe weet je dat je vruchtbaar bent?

3 minuten lezen Denise Meijer Denise Meijer
Ovulatietesten: hoe weet je dat je vruchtbaar bent?

Een ovulatietest is er om te kijken op welke dag je het meeste vruchtbaar bent. Door gemeenschap te hebben op of rondom deze dagen vergroot je de kans op zwangerschap. Sommige vrouwen hebben een onregelmatige menstruatiecyclus wat het lastig maakt de vruchtbare dagen te bepalen. Ovulatietesten kunnen je hierbij helpen.

Ovulatietesten en wat is de ovulatie?

Ovulatie is eigenlijk een mooie naam voor je eisprong. Op het moment dat een vrouw ovuleert dan komt er een rijpe eicel vrij uit de eierstok. De eisprong vindt meestal plaats rond 14 dagen na de laatste dag van je menstruatie. Dit kan echter per vrouw verschillen. Sommige vrouwen weten precies wanneer hun eisprong plaatsvindt, omdat ze dit voelen. Met een ovulatietest meet je de LH-piek (luteïniserend hormoon) in je urine. Je herkent deze piek door de duidelijke ovulatietesten, ongeveer twee dagen voor de eisprong. Dit zijn dan je meest vruchtbare dagen.

1 week zwanger: De vermoeidheid van een zwangerschap

Hoewel veel mensen denken dat de echte vermoeidheid van een zwangerschap pas toeslaat als je op het einde loopt is dit niet waar! De vermoeidheid van een zwangerschap kan al toeslaan als je nog maar 1 week zwanger bent. Zelfs…

  • Denise Meijer

ovulatietesten: Hoe werken ze?

Ovulatietesten werken bijna hetzelfde als een zwangerschapstest. Je kan de test in een beker met urine doen, maar ook onder de urinestraal houden. Na enkele minuten kan je het resultaat van de test aflezen. Hoe je de test af moet lezen kan per merk verschillen. Sommige testen maken gebruik van dubbele streepjes, de ander weer van plusjes of een digitale uitslag.

De ovulatietesten gebruik je meestal rond de 14de dag na de eerste dag van je laatste menstruatie. Dit is echter wel afhankelijk van hoelang je cyclus normaal gesproken duurt. Als je onregelmatig menstrueert kan je beter eerder beginnen met testen en de LH-stijging zo nauwkeurig mogelijk volgen. Zo weet je zeker dat je de eisprong niet mist. Een ovulatietest is voor 99% betrouwbaar. Als je positief test dan ben je bijna 100 procent zeker vruchtbaar.

Lees verder onder de afbeelding!

Signalen van je lichaam tijdens het ovuleren

Naast ovulatietesten zijn er ook andere manieren om te bepalen of je vruchtbaar bent. Zo is er het zogenaamde ‘vruchtbaar slijm’. Dit is een van de signalen die het lichaam afgeeft dat je in je vruchtbare periode zit. Dit is een heldere vorm van afscheiding en is geschikt om de spermacel, gemakkelijk richting de baarmoedermond te geleiden. Sommige vrouwen hebben rond hun vruchtbare periode last van menstruatie-achtige klachten, zoals: hoofdpijn, pijnlijke borsten en stemmingswisselingen.

Er zijn ook vrouwen die hun eisprong voelen. Dan heb je geen ovulatietesten nodig. De typische eisprong-pijn kenmerkt zich door een scherpe of doffe pijn aan de linker- of rechterkant van je onderbuik. Een eisprong-bloeding is overigens ook niet ongewoon. Mocht je echter, buiten je menstruatie om, last hebben van bloedverlies? Neem dan altijd contact op met je huisarts. Alleen een arts kan vaststellen of het tussentijds bloedverlies aan je eisprong te wijten is.

Medicatie gebruik in een zwangerschap. Wat is veilig?

Zwanger en medicatie: wat mag je wel en niet gebruiken? Als je zwanger bent dan moet je voorzichtig zijn met de medicatie die je gebruikt. Dit is omdat sommige medicijnen een effect kunnen hebben op de nog groeiende foetus. Waar…

  • Denise Meijer

Temperatuur methode

Een andere manier op te testen of je ovuleert is de temperatuur methode. Via deze weg houd je bij om vanaf de eerste dag van je menstruatie elke dag je temperatuur te meten. Je moet dit direct na het wakker worden doen. De basale lichaamstemperatuur is je uitgangspunt. Als je ziet. dat je temperatuur omhoog gaat, dan zit je in je vruchtbare periode. Het nadeel van de temperatuur methode is dat de methode niet heel nauwkeurig is. Het is daarnaast veel werk, iedere ochtend je temperatuur meten en registreren. Ovulatietesten zijn betrouwbaarder en duidelijker. Ook omdat het temperatuurverschil bij sommige vrouwen minimaal is. Naast de ovulatietest zijn er nog andere, iets minder betrouwbare manieren om te helpen bepalen wanneer je vruchtbaar bent. Deze methoden werken voor sommige vrouwen, maar zijn vooral geschikt als indicatie wanneer je een ovulatietest kan doen.

Je vruchtbare dagen uitrekenen

Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je een regelmatige menstruatiecyclus hebt. Er bestaan apps waarmee je jouw vruchtbare periode kan berekenen, maar dit kan je ook doen door het zelf bij te houden en te registreren. Zo kan je een goede inschatting maken.
Het nadeel van deze manier van ‘testen’ is dat de ovulatie per maand kan verschillen. Soms scheelt het enkele dagen, de andere keer een week. Het dus niet zo nauwkeurig als bij ovulatietesten. Meestal is het handig om er sowieso een test bij te pakken. Om zeker van je zaak te zijn.

Een ovulatietest kopen

Je kan een ovulatietest kopen bij de drogisterij, apotheek en online. Huismerken zijn een stuk goedkoper dan de A merken ovulatietesten, maar zijn meestal iets minder betrouwbaar. Dit kan aan de andere kant per huismerk weer sterk verschillen. Het is dus verstandig om prijzen te vergelijken en naar ervaringen te zoeken van ervaringsdeskundigen. Zo weet je zeker dat je het fijnste merk ovulatietest in huis haalt.

In deze blogpost staan affiliatelinks.
Alles over ons advertentiebeleid lees je hier.

Denise Meijer

Hoi! Ik ben Denise. Freelance tekstschrijver, blogger bij Love2BeMama (al jaren!), auteur van mijn eigen ‘Dirty Novel’, moeder van een Engeltje, een Bengeltje en een Prinses. Zelfstandig huismanager en eigenaresse van Tekstbureau Het Pennetje. Sarcast, optimist, eigenwijs en humorist. Schrijft graag vunzige tekstjes en ik heb een ‘no-nonsense’ mentaliteit. Ook schrijf ik graag over het echte moederschap: ongecensureerd en zonder filter!

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 1 maand geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 1 maand geleden
  • 4 minuten lezen
Mama

Een gezin met 6 kinderen

  • 2 maanden geleden
  • 7 minuten lezen