Waar ben je naar opzoek?

Bevriezing van de huid: pas op bij kinderen!

3 minuten lezen Love2BeMama Love2BeMama
Bevriezing van de huid: pas op bij kinderen!

De kou heeft nu wel erg goed zijn intrede gedaan in Nederland: Koning Winter is gearriveerd. Hoe heerlijk is het dat we nu lekker naar buiten kunnen, spelen in de sneeuw en ook nog schaatsen op natuurijs. Dat is lang geleden. Het kwik is tot ver onder het nulpunt gedaald en het is koud. Heerlijk die kou maar ook iets om mee op te passen. Heb jij wel eens gehoord van bevriezing van de huid? Ik tot voor kort niet maar het is iets om mee op te passen, vooral bij kinderen.

Als het zomer is, moet je oppassen met de hitte en met warm water uit de tuinslang en in de winter moet je oppassen voor bevriezing van de huid. Als jij last hebt van tintelende vingers, het puntje van je neus kleurt wit en je hebt een doof gevoel in je huid dan moet je oppassen. Dit zijn namelijk serieuze bevriezingsverschijnselen. Je staat hier misschien niet zo bij stil maar dat kan gevaarlijk zijn. Een bevroren huid kan ernstige gevolgen hebben. Zeker met nog meer koude dagen in het vooruitzicht is dit dus een waarschuwing.

Wat is bevriezing van de huid?

Bevriezing van de huid en diepliggende weefsels kan ernstige huidbeschadigingen veroorzaken. Wanneer de kou de huid aantast kan dit voor een soort ‘verbranding’ zorgen. Je huid verbrand niet zoals bij vuur, maar er kan wel schade ontstaan aan het weefsel en dat is vergelijkbaar met brandwonden. Door bevriezing stopt de bloedtoevoer naar de weefsels en kunnen cellen beschadigd raken. Het meeste risico op bevriezing hebben je vingers, tenen, neus, oren, wangen en kin.

Hoe herken je bevriezing van de huid?

Bevriezingsverschijnselen van de huid begint met een prikkelend en doof gevoel van de huid. Wanneer de huid gaat opwarmen wordt dit pijnlijk en gaat je huid tintelen. Als je in de kou blijft, dan kleurt de huid wit of bleek en kan je huid gevoelloos worden.

Begint de huid op te warmen? Dan kunnen er blaren ontstaan. Dit kunnen grote blaren worden. Bij ernstige vormen van bevriezing worden alle lagen van de huid aangetast. Dan kleurt de huid wit of blauwachtig grijs en het gevoel trekt weg uit je huid. Er vormen zich blaren 24-48 uur na opwarming van de huid. De bevriezing kan ook zo ernstig zijn dat het niet alleen je huid aantast maar ook je spieren, pezen en bot.

Het weefsel van de huid kan weer herstellen, afhankelijk van de ernst van de bevriezing. Als er zeer diepe weefselschade is, kan de huid niet meer herstellen. In het ergste geval is amputatie van het lichaamsdeel onvermijdelijk.

Behandeling bevriezing van de huid

Als je de bevriezingsverschijnselen herkent, dan is het noodzaak om zo snel mogelijk de warmte op te zoeken. Je huid moet langzaam ontdooien. Je kan handwarm water op een washandje gebruiken om op de huid te deppen. Vermijd contact met heet water.

Als het gevoel van je huid niet meer terugkomt, de huid grijs kleurt, je pijn krijgt, de zwelling en roodheid toenemen en je ook koorts krijgt, dan is het zaak om zo snel mogelijk contact op te nemen met de huisarts.

Kinderboeken winter: om te (voor)lezen dit seizoen!

De winter is eigenlijk nog nooit zo somber geweest. Met corona, de lockdown, geen school en eigenlijk hele sobere feestdagen. Het is echt zoeken naar dingen om de kinderen (en jezelf) een beetje te vermaken. Leuke kinderboeken met leuke winter…

  • Denise Meijer

Tips voorkomen bevriezing huid

Voorkomen is beter dan genezen met deze tips om bevriezing van de huid te voorkomen:

  • Als het erg koud is, blijf dan niet te lang buiten in de kou.
  • Kleed je goed warm aan, het liefst met laagjes. Draag een muts, handschoenen en twee paar sokken.
  • Herken de bevriezingsverschijnselen. Let daar goed op.
  • Houd kinderen extra goed in de gaten. Klagen ze over kou? Neem het serieus.
  • Heb je bevroren tenen of handen? Warm ze langzaam op.
  • Sta niet stil maar blijf lekker bewegen.
  • Let erop dat je voldoende eet en drinkt.

Geniet vooral van het heerlijke winterweer en voorkom bevriezing van de huid met bovenstaande tips!

Love2BeMama

De redactie van Love2BeMama zoekt dagelijks de leukste, interessantste en belangrijkste nieuwtjes voor jou op zodat jij niet verder hoeft te zoeken. Ook posten wij verhalen van moeders. Je dagelijkse portie nieuws, echte verhalen en blogs bij elkaar!

Heb je een tip? Stuur een mailtje naar mail@love2bemama.com.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook leuk

Alleenstaande moeder

Alleenstaande moeder fulltime werken tips

  • 3 maanden geleden
  • 4 minuten lezen
Wonen op Curacao

Emigreren naar buitenland met kinderen tips

  • 6 maanden geleden
  • 5 minuten lezen
Alleenstaande moeder

Alleenstaande ouder toeslag 2024

  • 6 maanden geleden
  • 4 minuten lezen